Vonkajšie virivky - ako si správne vybrať?

Trh s vírivkami sa za posedných 5 rokov výrazne rozšíril a rozmohlo sa kopírovanie dizajnu a spôsobu prezentácie značkových kvalitných výrobcov.

 

Rozoznať kvalitnú vírivku od lacnej napodobeniny tak nemusí byť vôbec ľahké.

 

Ako rozoznať kvalitnú vírivku

Našťastie exitujú spôsoby ako sa zorientovať vo vírivkách a určiť, ktorá je tá správna pre domáce alebo profesionálne použitie. O týchto veciach sa bežne nehovorí, ale my vám tieto tajomstvá odhalíme.

 

dno virivky

Dôležitý je pohľad do vnútra vírivky. Keď sa pozriete pod kryt vane mali by ste vidieť drevenú konštrukciu s tvrdého tlakovo impregnovaného dreva.

Vyrábajú sa však aj oceľové konštrukcie alebo dokonca hliníkové či nerezové.

Tie vám ale odporúčame iba v prípade, že chcete vírivú vaňu tak na 2 -3 roky.

Konštrukcia musí byť pružná, musí zvládať drobné vibrácie a udržať tlak samotnej vírivky naplnenej vodou a vami.

Konštrukcia slúži nato, aby celoplošne rozložila váhu vírivky na podklad.

 

virivka - akrylatove vnutro

Pri pohľade na vaňu z vrchu uvidíte jej skelet, akrylát a kryt. Skelet by mal byť samonosný a masívny, pretože musí slúžiť roky a uniesť hmotnosť vody aj vašu hmotnosť. Najjednoduchším porovnaním je porovnanie hmotnosti prázdnej vane. 

Vírivka pre 5 osôb by mala vážiť zhruba 500 kg. Pri takejto hmotnosti si môžete byť istý použitím masívnej formy. Obvykle si výrobca za takýmto produktom stojí a potvrdzuje to predĺženou záručnou dobou. 

Veľmi dôležitý je aj akrylát - vrchná časť vane a je potrebné dbať na jeho kvalitu. Rozoznáte ju hlavne garantovanou životnosťou. To znamená záručnou dobou, počas ktorej vám predajca dáva garanciu, že akrylát nezačne praskať vplyvom slnečného žiarenia, prípadne meniť farbu. Určite by sa vám nepáčilo ak by sa z modrej vírivky po troch rokoch stala dúhovaná bielomodrá a ešte aj s popraskaným povrchom.

  

Kvalitná tepelná izolácia = kvalitná vírivka

tepelna izolacia vonkajsej virivky

Tepelná izolácia patrí k najdôležitejším prvkom, ktoré určujú kvalitu vírivky. Jednoznačne najlepšie výsledky v spotrebe elektrickej energie dosahujú vírivky s izoláciou tzv. "Full foam". To znamená, že celý priestor medzi skeletom vírivky a jej kabinetom - obalom je kompletne vyplnený penou. Pozor ale treba dávať na kvalitu peny, používať by sa mala vysokohustotná pena. Táto pena okrem dokonalej tepelnej izolácie poskytuje aj dodatočnú oporu a stabilizáciu celej vírivky. Zabráni tak hadiciam v nežiaducom pohybe pri náhlych zmenách tlaku vody v nich čím sa predchádza prasklinám na rozvodnom potrubí. Zároveň sa tým predchádza aj netesnostiam, ktoré vznikajú práve sústavným a nežiaducim pohybom komponentov pri zapnutých hydromasážnych čerpadlách. Dávajte si ale pozor na výrobcu víriviek, pretože nie každý si môže dovoliť "Full foam". Pri neznámych a neoverených značkách môže byť nekvalitná izolácia väčší problém ako žiadna. Veď, ako by ste potom riešili opravy vnútorných rozvodov vody a inštalatérskych dielov, ktorých poruchy sú u lacných víriviek na dennom poriadku? Kvalitní značkoví výrobcovia si za svojou kvalitou natoľko stoja, že si full foam môžu bez obáv dovoliť. Kompletnú izoláciu zakončuje kvalitná spodná báza, ktorá chráni vírivku pred vstupom hlodavcov a pred dažďovou vodou do výšky cca 5 cm od podlahy.

 

termokryt na virivku

Dôležitý je aj termokryt vírivky, ktorý by mal byť vystužený, ľahký a s vysokou nosnosťou, aby zvládol veľké množstvo snehu. Niektoré termokryty ponúkajú možnosť ležania priamo na vírivke. 

Izolačná pena musí byť pevná a vysokohustotná, ale čo je najdôležitejšie, musí byť uložená v parotesnom a veľmi odolnom obale. Na ňom je natiahnutý UV stabilný dekoračný koženkový kryt.

Takéto kvalitné termokryty unesú aj váhu stokilového človeka. Neslúži iba ako ochrana proti nečistotám, ale hlavne ako tepelná izolácia pretože hladinou vody uniká najviac tepla je to viac ako 90%.

 

Elektronika vírivej vane

elektronika vonkajsej virivky

Elektronika je časť vírivky, ktorá vám šetrí peniaze, kontroluje vírivku a zabezpečuje, aby si vírivka sama neublížila. Dbajte nato aby bola časovo riadená. Zákon schválnosti môže zariadiť, že v najmenej vhodnom čase, napríklad keď budete na zimnej dovolenke, sa pokazí ohrev, resp. výhrevná špirála vo vírivke. Ak nemá vírivka profi elektroniku tak voda jednoducho zamrzne a spôsobí tak veľké škody. Ak máte kvalitnú elektroniku, ktorá zaznamená pokles teploty pod 7 °C automaticky sa spustí obehové čerpadlo. Toto vám zachráni vírivku, pretože voda v obehu nezamrzne a keď po návrate z dovolenky zistíte, že ohrev nefunguje jednoducho zavoláte servisného technika, ktorý vymení špirálu a fungujete ďalej. 

Kvalitná elektronika vám dokáže ušetriť peniaze a to tým, že má rôzne módy a režimy, ktoré si viete nastaviť. Opíšeme vám tri dôležité režimy, ktoré vám profi elektroniky ponúkajú. 

Základom je štandardný režim, ktorý funguje v podstate ako tempomat v aute a používa sa hlavne v zime. Je mu jedno či je -20 alebo 10 °C. Ak vy máte nastavenú teplotu vody 38 alebo 40 °C , elektronika udržuje túto teplotu za každú cenu. 

Ďalším režimom býva ekonomický režim, ktorý vám vodu ohrieva iba počas doby filtrácie napr. 2 hodiny ráno a 2 hodiny večer alebo iba 4 hodiny večer. Takže ak je leto a svieti vám na termokryt slniečko, ktoré zohrieva vodu, ohrev sa zapne iba v noci pri filtrácií. Tento režim vám výrazne šetrí peniaze. 

Ďalším výborným režimom je režim sleeping. Tento režim je ideálny keď idete v lete na dovolenku alebo jednoducho viete, že vírivku najbližší týždeň - dva nebudete používať. V tomto režime vírivka iba filtruje, ohrev je úplne vypnutý. Tým, že voda sa pár hodín denne filtruje je isté, že sa vám nepokazí. Keď sa rozhodnete vírivku znovu použiť iba prepnete režim, vírivka sa doohreje, prefiltruje a zhruba o 5 hodín sa môžete kúpať. 

Ku komfortnému používaniu patrí kvalitný systém ovládania. Existujú aj ovládacie systémy, ktoré sú ovládané telefónom. Na ovládanie cez telefón sa pripájate cez jednoduchú aplikáciu čo je ďalšia výhoda, ktorá vám ušetrí financie. Môže sa stať, že si pripravíte vírivku na večerné kúpanie, ale v priebehu dňa sa rozhodnete, že do nej nepôjdete alebo sa vám zmení program. Stačí ak vírivku prepnete do iného režimu diaľkovo cez telefón. V opačnom prípade si zas uspatú vírivku prebudíte a pripravíte na kúpanie bez toho, aby ste pri nej museli byť. Najväčšiu spotrebu má vírivka pri ohreve studenej vody. 

bezchlorova chemia do virivkyKeď vodu ohrievate z 15 °C na 38 °C odporúčame bezchlórovú chémiu, ktorá za pomoci ozonizácie a filtrácie udržuje vodu čistú. Je to aj výborné pre deti, nevysušuje pokožku, nezapácha a nie je potrebné sa osprchovať po kúpaní.

Chlór je v súčasnosti už zastaraná forma dezinfekcie. Voda vám môže pri kvalitnej bezchlórovej chémií a filtrácií vydržať cca 1 rok. 

Najmodernejšie vírivky majú zvýšený výkon filtračného čerpadla zväčša zo 100 na 400W. To zabezpečí, že nie je potrebné filtrovať vodu nonstop, ale stačia 2 - 4 hodiny denne, pretože filtrácia stiahne všetky nečistoty do filtrov omnoho rýchlejšie. Pred samotnou filtráciou je dôležité, aby vírivka vodu rozvírila a spustila všetky čerpadlá vďaka čomu sa aj nečistoty z dna vírivky dostanú do filtrov. Úžasnou novinkou sú Royal špeciálne filtre do vírivky, ktoré si vďaka multifunkčnému filtračnému médiu hravo poradia s úpravou vody. Médium odfiltruje všetko od 3 mikrónov a navyše ho ľahko operiete v práčke.

 

Nezabúdajte na to najdôležitejšie - kvalitnú masáž

masazne trysky vonkajsej virivky

Pri výbere vírivky je dôležité, aby poskytovala masáž celého tela a nielen niektorých častí. Ramená, krčná chrbtica, chrbát, bedrá, stehná, lýtka a chodidlá sú časti tela, ktoré musia byť jednoznačne vymasírované a vírivka musí byť na masáž týchto častí tela prispôsobená. 

Všímajte si, či je miesto na odkladanie rúk dostatočne široké a či sedáky a ležadlo vyhovujú vašej výške. Vyhľadávajte vírivku, ktorá má madlo na bezpečné vchádzanie aj vychádzanie. Všetky masáže by mali mať reguláciu intenzity. 

Vírivka je dobrá, keď máte možnosť spúšťať si motory jednotlivo. Ak idete sami do vírivky spustíte si iba to čo chcete a nemusí ísť zbytočne kompletne celá vírivka. Každé sedadlo alebo lehátko by malo mať samostatnú reguláciu intenzity masáže. Niektoré majú dokonca nastaviteľné a medzi sebou zamieňateľné trysky čo znamená, že si môžete na každom mieste vo vírivke nastaviť inú masáž a potupne zhruba po 5-10 minútach ich striedať. 

Počet trysiek by teda nemal byť rozhodujúcim faktorom. Rátajú sa iba hydromasážne trysky a nie tie vzduchové, pretože vás nemasírujú, maximálne tak ochladzujú vodu vo vírivke. Chromoterapia má najčastejšie 8 režimov zmeny farieb. Ich automatické striedanie a možnosť vybrať si obľúbenú farbu je príjemné spestrenie. Osvetlenie vo vírivke je ako rádio v aute - navodzuje vám ten skutočný pocit oddychu a relaxu vo vírivke.

  

Akú konkrétnu značku víriviek sa oplatí preskúmať?

Je niekoľko dobrých firiem, ktoré predávajú alebo vyrábajú vonkajšie vírivky. Najlepšie skúsenosti a referencie od zákazníkov a technikov sú na značky MARQUIS a BEACHCOMBER. Okrem týto top značiek nájdete aj ďalších kvalitných výrobcov, vždy ale dbajte nato aby predajca, ktorého si vyberiete dokázal zabezpečiť komplexnú podporu, záručný a pozáručný servis, náhradné diely, doplnky k vírivkám a unikátne bezchlórové prostriedky. Osobne doporučujeme na starostlivosť o vodu značku SpaBalancer.