Starostlivosť o uteráky a osušky – všetko, čo by ste o nej mali vedieť

Napriek tomu, že s uterákmi a osuškami prichádzame do styku dennodenne, len málokto im venuje patričnú pozornosť. Pokiaľ však k ich praniu či sušeniu pristupujete nesprávne, veľmi rýchlo stratia svoje pôvodné vlastnosti. Vy následne pociťujete sklamanie, že akosi zle absorbujú vodu, dlho sa sušia, zapáchajú a robia sa na nich takzvané „žmolky“. No týmto problémom môže byť koniec. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, ako sa im vyhnúť.

 

Osuška a uterák - aký je medzi nimi rozdiel?

Na úvod rýchle ozrejmenie základných pojmov. Osuška a uterák totižto nie sú synonymá, ako si mnohí mylne myslia. Osušky majú obvykle väčšie rozmery a slúžia na utieranie celého tela – napríklad po sprchovaní. Uteráky majú menšiu veľkosť a najčastejšie sa používajú na rýchle vysušenie rúk.

uterak

Rozdiely však nájdete aj v materiáli. Osušky majú obvykle väčšiu gramáž, čo znamená, že v jednom metri štvorcovom je viac gramov materiálu ako v prípade uterákov. Osuška tak dokáže rýchlejšie nasať väčšie množstvo vody, čo je pri sušení tela značný benefit.

 

Správna gramáž uteráku a osušky

Gramáž kvalitných osušiek sa obvykle pohybuje na úrovni 450 až 600 g/m2. To síce znamená, že materiál má veľmi dobrú schopnosť „pohlcovať“ vodné kvapky, no na druhej strane o čosi dlhšie schne. Pri uterákoch je žiaduca nižšia gramáž v rozmedzí 300 až 450 g/m2. V takom prípade dokáže uterák celkom dobre vpiť vodu z rúk, pričom zároveň aj rýchlo schne. Vyhnete sa tak riziku zvýšenej vlhkosti v kúpeľni a prípadnému vzniku plesní.

 

Najobľúbenejšie materiály

Na výrobu uterákov a osušiek sa dnes využíva rada rôznych materiálov. K najobľúbenejším patrí froté, teda bavlnená priadza. Tá je príjemná na dotyk a ponúka veľmi dobrý pomer ceny a kvality. V prípade vyšších gramáží sa vyznačuje výnimočnou schopnosťou nasávať vodu, avšak tým pádom aj dlhšie schne.

Menšie zastúpenie na trhu má velúr, ktorý je taktiež tkaný z bavlny. Pripomína zamat a obvykle sa používa na výrobu dekoratívnych uterákov, pri ktorých sa nevyžadujú extra dobré vlastnosti.

osuska

Praktický tip: Ak hľadáte kvalitné uteráky či osušky rôznych veľkostí a farieb, zavítajte na portál BIANO. Zo širokej ponuky si rozhodne vyberiete! Navyše, môžete používať aj praktickú funkciu intuitívneho filtrovania produktov.

Do popredia sa v dnešnej dobe čoraz viac dostáva bambusové vlákno, ktoré prináša hneď viacero benefitov. Dokáže poňať až štyrikrát viac vody ako bavlna, je antistatické a prirodzene odoláva plesniam, roztočom či baktériám. Vzhľadom na to je vhodné aj pre alergikov a do dlhodobo vlhkého prostredia.

Populárnym materiálom je aj mikrovlákno, ktoré sa vyrába umelo a má veľmi dobré vlastnosti. Na jednej strane perfektne nasáva vlhkosť, a na strane druhej aj rýchlo schne. Keďže sa jednoducho žmýka, používa sa napríklad na výrobu osušiek k bazénu.

 

Pranie uterákov a osušiek

Pranie je hlavným faktorom, ktorý vplýva na vlastnosti a životnosť uterákov či osušiek. Mnohí sa pri ňom dopúšťajú chýb, v dôsledku ktorých dochádza k rýchlemu znehodnoteniu materiálu. Na čo by ste si mali dávať pozor?

pranie uterakov_low

Zdroj obrázka: pixabay.com

 

Správna teplota prania

Predtým, ako uterák či osušku vložíte do práčky, si pozorne prečítajte informácie na štítku, ktoré by mali vypovedať o povolenej teplote prania. Tá sa obvykle pohybuje na úrovni 40 až 60 stupňov Celzia. Určité materiály znesú aj teplotu 90 stupňov Celzia, ktorá dokáže zničiť takmer všetky vírusy a baktérie. Nikdy však neprekračujte odporúčanie výrobcu, keďže príliš vysoká teplota spôsobí poškodenie vlákien a stratu ich pôvodných vlastností. Žmýkanie môžete pokojne nastaviť aj nad 1000 otáčok. Zachovať kvalitu a mäkkosť osušiek môžete aj používaním sušičky, ktorá je navyše schopná zničiť baktérie a alergény, minimalizuje pokrčenie a je šetrnejšia k materiálom, čo prispieva k dlhšej životnosti osušiek a uterákov. Sušička je veľkým benefitom aj pri praní detského oblečenia, najmä bavlnených detských pančušiek a bodičiek.

 

Gél je lepší ako prášok

Pri praní sa neodporúča používať aviváž, ktorá zlepí a znehodnotí vlákna uteráku. Tie tak stratia svoje sacie schopnosti. Podobne negatívne môže na materiál vplývať aj prací prášok. Najlepším riešením je gél, ktorý sa v práčke ľahko rozpúšťa a nemá negatívny vplyv na vlastnosti vlákien.

 

Nepreplňujte práčku

Ak uteráky periete s inými vecami, môže ľahko dôjsť k ich poškodeniu. Často sa na nich začnú tvoriť „žmolky“, ktoré následne opadávajú na zem alebo ostávajú na koži. Pri praní tak platí jednoduchá nepriama úmera – menej je viac.

uterak tyrkysovy

 

Ako často prať?

Frekvencia prania uterákov závisí od ich použitia. Napríklad, uteráky na ruky sa z hygienického hľadiska odporúča prať každý deň. Naopak, veľké osušky, ktoré používate po sprchovaní, stačí meniť po 4 až 7 dňoch. No a čo sa týka uterákov na tvár, tie by ste mali prať približne po každých 4 použitiach.

 

Schnutie mokrých uterákov a osušiek

Aj nesprávne schnutie môže negatívne vplývať na životnosť a vlastnosti uterákov či osušiek. Vyhýbať by ste sa mali sušeniu intenzívnym zdrojom tepla – radiátorom či priamym slnečným žiarením. Vysoká teplota totižto dokáže zničiť a znehodnotiť vlákna. Najlepším riešením je prirodzené sušenie na vzdušnom mieste.

Nikdy nežehlite! Po dobrom vyschnutí už stačí uteráky alebo osušky poskladať a uložiť do skrine. Vyhýbajte sa žehleniu, ktoré ich ľahko poškodí.