10 tipov pre rekonštrukciu kúpeľne v paneláku

Aj malá kúpeľňa v paneláku môže byť príjemné a útulné miesto. Čím menšia kúpeľňa, tým dôležitejší je každý centimeter. Preto si treba dobre premyslieť výber a rozmiestnenie kúpeľňového vybavenia. Rekonštrukcia bytového jadra nie je jednoduchá a preto sme pre vás pripravili 10 tipov, ktoré vám pri rekonštrukcii kúpeľne pomôžu.

 

1. tip - komfortné umývadlo

umývadlo

Umývadlo je nevyhnutná súčasť každej kúpeľne. Nesmie to byť ale hocijaké umývadlo. Budete ho používať každý deň, takže by malo byť pohodlné a praktické. Malá kúpeľňa neznamená automaticky malé nepohodlné umývadlo, v ktorom si ledva umyjete ruky.

Minimálna šírka umývadla by mala byť 50 cm. Je veľa spôsobov ako sa dá vyriešiť na prvý pohľad neriešiteľný problém s nedostatkom miesta. Napríklad umiestnenie umývadla tak, aby presahovalo nad vaňu, bolo pomerne častým panelákovým riešením.

Ďalšou možnosťou je aj vhodne zvolená zvýšená batéria napr. Grohe Eurosmart M, ktorá je o 3,5 cm vyššia ako klasická. No a v malej kúpeľni dokáže aj 3,5 cm robiť divy. Ak neveríte, navštívte kúpeľňové štúdio, kde vám ten rozdiel radi ukážu. Využiť treba každý kút malej kúpeľne a tak môžete zvoliť aj rohové umývadlo.

Pri upratovaní určite oceníte aj povrchovú úpravu umývadiel, ktorá zabraňuje usadzovaniu nečistôt. Rovnaká úprava sa môže použiť aj pri WC a sprchových kútoch. Video o tom, ako si vybrať správne umývadlo nájdete tu.

 

 

2. tip - mini umývadlá pre mini kúpeľňu

Ak je vaša kúpeľňa naozaj mini, môžete využiť umývadielko s malou hĺbkou 25 cm. Vhodným riešením je aj malé rohové umývadlo v priestore za dverami. Táto možnosť sa využíva aj v prípade, že chcete na WC umiestniť aj umývadlo, aby ste nemuseli chodiť do kúpeľne.

 

3. tip - skrinka pod umývadlo

kupelnova skrinka pod umyvadlo so suplikmi

Mrhať cenným priestorom pod umývadlom je v malej kúpeľni jednoducho neprípustné. Do kúpeľne patrí veľa vecí, bez ktorých sa nezaobídete a potrebujete ich niekam uložiť. Umývadlo so skrinkou je na to ideálna. Nie je ale neobvyklé ani umiestnenie automatickej práčky pod umývadlom. Tu sme však často obmedzení priestorom, čo vedie k výberu menšej práčky s menšou kapacitou a tým potenciálne častejším praním. V prípade, že máte všeobecne malý byt a sušiak na bielizeň vám zaberá zbytočne priestor, hodí sa pouvažovať aj o kombinácii práčky a sušičky.

Aká by mala byť skrinka pod umývadlo? Ideálny je variant s dvierkami, do ktorého sa vojde viac vecí. Na druhej strane skrinky so šuflíkmi vám dávajú možnosť prehľadnejšieho usporiadania vecí. Pri umývaní podlahy sú ideálne závesné skrinky bez nožičiek.

Ak ste sa rozhodli pre skrinku s umývadlom je potrebné si uvedomiť, že nie každé umývadlo sadne na každú skrinku. Je teda potrebné kúpiť umývadlo a skrinku ako celok, aby ste sa vyhli problémom spojeným s výrobou skrinky na mieru. V tomto prípade môžete zakúpiť kompletné kúpeľňové skrinky aj so zrkadlom alebo zrkadlom s osvetlením. Zrkadlo si môžete dať vyrobiť aj na mieru. Ak chcete vedieť, ako si vybrať nábytok do kúpeľne, pozrite si video.

 

4.tip - malé ale pohodlné WC

závesné wc

V prvom rade odporúčame mať WC a kúpeľňu ako dve samostatné miestnosti. Nech sa rozhodnete akokoľvek, je dobré mať WC misu, ktorá nezaberie veľa miesta a zároveň sa bude pohodlne používať.

Ideálnym riešením je závesné WC a to nie len kvôli bezproblémovému umývaniu podlahy. Vhodná dĺžka WC misy je 54 cm, ale pri známejších značkách sa nájdu aj úspornejšie verzie s označením Compact a dĺžkou 48 cm.

Nepríjemnému zvuku buchnutia záchodovej dosky sa vyhnete vďaka soft - close - wc doska s automatickým dovieraním. Takýto bezpečnostný prvok je vyhľadávaný hľavne v rodinách s deťmi. Stále vyhľadávanejším je aj kombinácia WC s bidetom, ktorá šetrí miesto.

 

5. tip- rohové WC

Nedostatok miesta alebo nepravidelný pôdorys vás môžu priviesť až k rohovému WC, napríklad od Kolo Pico. Rohové WC dnes nie je žiaden problém a v podstate existujú dve riešenia. Prvým a priestorovo šetrnejším riešením je rohové kombi WC. Druhé riešenie je vhodné hľavne pre nepravidelný pôdorys kúpeľne. Ide o rohový závesný systém, ktorý vám umiestnením do rohu vytvorí rovnú stenu, na ktorú môžete umiestniť závesné WC.

  

6. tip - pohodlné WC

Pri výbere WC je potrebné zvoliť také, ktoré bude môcť pohodlne využívať dospelý človek. Pri sedení nesmie nič prekážať kolenám. Najlepším riešením nie len kvôli pohodliu, ale aj bezpečnosti je v malých kúpeľniach otváranie dverí smerom von.

 

7. tip - úsporné sprchové kúty

sprchovy kut

Ak sa vám do kúpeľne nezmestí vaňa alebo uprednostňujete rýchlu sprchu určite budete uvažovať o sprchovom kúte. Minimálny rozmery sprchového kúta je 80 x 80 cm, čo ale nemusí byť najpohodlnejšie a tak sa niekedy ukáže, že vhodnejšie sú rozmery 100 x 80 cm. Štvrťkruhový sprchový kút zaberie menej miesta ako klasický hranatý. Priestor ušetrí aj vhodná voľba otvárania sprchového kúta. Otváranie dverí na kolieskach je priestorovo menej náročné ako otváranie na pántoch. Nevýhodou môže byť ich občasná údržba sanitárnym mazivom, ktoré výrazne predĺži ich životnosť. Keď sa úplne opotrebujú kúpite si nové pojazdové kolieska a hravo si ich doma vymeníte sami. Rovnako jednoducho si zrenovujete sprchový kút aj výmenou tesnení.

Ako sprchu môžete využiť aj niku, do ktorej doplníte len sprchové dvere - často označované pojmom "murovaný sprchový kút v paneláku" V prípade nepravidelného pôdorysu môžete využiť aj výklenok, ktorý sa môže zdať ako nevyužiteľný. V takom prípade je dobré poradiť sa s odborníkom, prípadne si nechať vyrobiť sprchový kút na mieru.

Čo sa týka vaničiek do sprchy je dobré zadovážiť si sprchovú vaničku s demontovateľným predným panelom. Oceníte to hľavne pri čistení či servise sifónu. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako vybrať sprchový kút pozrite si video.

 

8. tip - relaxujte v kúpeľni

sedátko do sprchy

Aj v malej kúpeľni môže byť dosť priestoru na relax. Začať môžete napríklad sklopným sedátkom do sprchy.

Sedátko sa upevní na stenu a dá sa sklopiť ak ho nevyužívate, alebo môžete siahnuť po stoličke do sprchy, ktorú jednoducho vyberiete ak ju nebudete používať. V zrelšom veku je vhodným doplnkom do sprchy aj madlo.

Pri relaxácií sa hodí strešná sprcha, alebo sprcha s tyčou, ktorá sa dá umiestniť do takej výšky, aby ste ju mali nad hlavou. V ponuke sú aj rôzne sprchové panely kombinované so strešnou sprchou a aj tryskami.

Ak to s relaxom v kúpeľni myslíte naozaj vážne, v ponuke sú aj sprchovacie boxy, ktoré disponujú strešnou sprchou, tryskami, rádiom či osvetlením, niektoré sú dokonca vybavené aj parnou saunou.

 

9. tip - keď sa nechcete vzdať vane 

úsporna vaňa

Ak máte malú kúpeľňu, ale vane sa jednoducho nechcete vzdať, môžete využiť priestorovo úsporné verzie napr. od Santech ARIELA alebo výrobcu Teiko HARMONY.

Ďalšou možnosťou je obdĺžniková vaňa s rozmermi 140 x 70 cm, v ktorej sa dá pohodlne umyť. Často dopytovaná je vaňa značky Ravak BeHappy s rozmerom 150 x 75cm s postupným zúžením jej šírky.

Ak máte nejaký ten priestor k dobru, správnou voľbou môže byť aj rohová vaňa s rozmerom 120 x 120 cm, v ktorej sa okúpete o niečo pohodlnejšie a sedátko ocenia aj vaše deti.

Aby ste pri sprchovaní nešpliechali na celú kúpeľňu, stačí si objednať vaňovú zástenu. Široký výber sprchových zásten ponúka napríklad Santech. Ak neviete, ako si vybrať vhodnú vaňu pozrite si video.

 Mnoho ľudí rado využíva relax po náročnom dni vo svojej "wellness kúpeľni". Tá môže obsahovať parný sprchový box alebo hydromasážnu vaňu.

10. tip - grafický návrh - vizualizácia kúpeľne

vizualizacia kupelne

Ako sme spomínali v úvode, pri malých kúpeľniach sa počíta každý centimeter. Preto je vhodné nechať si vypracovať grafický návrh, pri ktorom vám skúsený odborník pomôže s ideálnym rozložením kúpeľňového vybavenia, výberom farieb, obkladov a podobne

Typicky ohrievač vody (bojler) je z estetických dôvodov lepšie skryť do skrinky na mieru, ktorá bude ladiť so zvyškom kúpeľne a nebude narušovať celkový dojem, než sa snažiť o vlastné riešenie, ktoré do celku nezapadne.

Využite preto takúto pomoc, ktorá je zväčša na začiatku spoplatnená no po zakúpení tovaru u daného predajcu je táto čiastka odpočítaná z nákupu a máte ju teda zdarma.

Ak už nemáte čas navštíviť grafického dizajnéra na predajni môžete využiť jeho služby aj online, kliknutím sem.

Veríme, že odpovede na najdôležitejšie otázky pri výbere dlažby a obkladu máte zodpovedané. V prípade, že máte ďalšie otázky alebo by ste sa potrebovali poradiť napíšte nám do chatovacieho okna naspodu stránky.