Ako vybrať obklady a dlažby do kúpeľne?

Výber vhodných obkladov alebo dlažby väčšina z nás absolvuje niekoľko krát za život. Váš výber ovplyvní celkový dojem a pocit z priestoru kde bude dlažba umiestnená. Je teda dôležité zvoliť si dlažbu či obklad, ktorý vašej kúpeľni pristane.

 

Základné pravidlá pre výber obkladu a dlažby do interiéru

  1. najskôr vyberte farbu, ktorá je pre danú miestnosť najvhodnejšia

  2. vzory a cena obkladov sa menia v závislosti od dopytu, kvalita ostáva rovnaká

  3. najdrahšia dlažba nemusí byť tá najkvalitnejšia

  4. výhodou je ak poznáte parametre, ktoré musí obklad a dlažba spĺňať

  5. ak poznáte parametre a máte vybranú farbu, potom už hľadajte dlažby a obklady, ktoré sú pre vás cenovo dostupné

  6. pri interiérových dlažbách myslite aj na oteru vzdornosť a protišmykové úpravy

 

Oteru vzdornosť dlažby 

obklady a dlažby

Oteru vzdornosť dlažby by ste mali voliť podľa toho, koľko osôb bude denne po dlažbe prechádzať a predpokladaného znečistenia dlažby. Doma v obývačke alebo v spálni nepotrebujete vysoko odolnú dlažbu, po ktorej chodíme napríklad v nákupných centrách.

Oteru vzdornosť sa označuje na stupni PEI 1-5. Čím vyšší stupeň, tým väčšia odolnosť. Dlažba s odolnosťou PEI 5 je určená pre vysoko namáhané priestory ako sú reštaurácie, kaviarne, schodiská, nákupné centrá a podobne.

Dlažba s označením PEI 1 je vhodná do bytov a priestorov kde nie je predpoklad poškriabania kamienkami a podobne. Ideálna je teda do miestností ako spálňa, obývačka, detská izba kam chodíte bosí alebo v mäkkej obuvi. V prípade pracovní alebo detských izieb odporúčame pod kancelársku stoličku použiť podložku, aby kolieska nepoškodili dlažbu.

Ak túžite po lesklej čiernej dlažbe vyberte si dlažbu s čo najvyššou odolnosťou, pretože na nej vidno škrabance oveľa viac ako na iných dlažbách.

Myslite na to, že výmena opotrebovanej dlažby po 2-3 rokoch môže byť podstatne nákladnejšie ako hneď na prvý krát vybrať dlažbu s vyššou odolnosťou. Platí to hlavne pri namáhaných priestoroch vášho bytu, firmy či reštaurácie.

 

Protišmyk dlažby 

Protišmyk vyjadruje schopnosť povrchu dlažby zamedziť pošmyknutiu sa. Existuje norma, ktorá predpisuje koeficient trenia pre rôzne typy podláh a výrobcovia by túto normu mali dodržiavať.

obklady a dlažby

Pri leštených dlažbách treba brať do úvahy ich šmykľavosť, viditeľné nečistoty a prach ktoré sa na nich usadzujú. Pri leštených dlažbách sa protišmyk netestuje, takže číslo protišmyku by ste na nich hľadali márne. Na dlažbách so štruktúrou pripomínajúcou prírodný kameň alebo dlažbách v zemitých farbách so striedajúcimi sa odtieňmi nie sú nečistoty tak viditeľné.

Pri všetkých dlažbách, okrem leštených, je protyšmik označený ako R 9-13. Čím vyššie číslo, tým ťažšie sa na dlažbe pošmyknete.

R 9 je dlažba vhodná do väčšiny vnútorných priestorov,

R 10 do kuchýň, kúpeľní čo skladov,

R 11 je vhodná do často mokrých priestorov – vchody, vonkajšie schodiská, terasy,

R 12 sa používa v závodných kuchyniach, výrobných závodoch, na terasách,

R 13 je vhodná do priestorov, kde je dlažba často mokrá a mastná

Ak chcete ucelený a jednotný interiér môžete voliť aj kombináciu matnej a lesklej dlažby. Výrobcovia ponúkajú dlažby s viacerými povrchovými úpravami v rôznych formátoch. Môžete teda skombinovať veľkoformátovú lesklú dlažbu v obývačke s matnou dlažbou na chodbe alebo v kuchyni. Môžete dokonca zvoliť aj vyšší stupeň protišmyku pričom štruktúra dlažby bude rovnaká.

 

Mrazuvzdornosť dlažby 

Mrazuvzdornosť súvisí s nasiakavosťou dlažby. Čím menej vody do seba dlažba dokáže nasiaknuť, tým ťažšie popraská a má vyššiu mrazuvzdornosť. V praxi to znamená, že vnútorná dlažba nie je vhodná do exteriéru, ale vonkajšia dlažba môže byť použitá aj v interiéri.

Mrazuvzdornosť sa zisťuje zmrazením a následným rozmrazením dlažby. Obklad alebo dlažba sa aspoň 100 krát zamrazí na -5°C a rozmrazí na 5°C. V katalógoch býva pri mrazuvzdorných dlažbách piktogram snehovej vločky.

Okrem kvality dlažby je dôležitá aj úprava podkladu, použité lepidlá a špárovacie hmoty, ktoré majú zabrániť vniknutiu vody pod dlažbu. V takom prípade by aj kvalitná dlažba popraskala.

 

Krivosť, kalibrácia, rektifikácia obkladov a dlažieb 

obklady a dlažby

Keď kupujete dlažbu, kupujete si prírodný materiál. Na tento fakt veľa ľudí zabúda alebo si ho neuvedomuje. Prírodný materiál je totiž nedokonalý a to pri dlažbách znamená, že nie je úplne rovné a ani rozmer nie je pri každom kuse rovnaký.

Aby boli jednotlivé kusy dlažby v balení podľa možnosti rovnaké, používa sa triedenie nazývané kalibrácia. Kaliber je vyjadrením presného rozmeru. Kaliber 0 znamená, že v balení dlažieb s rozmermi 33,3 x 33,3 cm budú jednotlivé kusy s rozmermi 332,2-333 mm. Kaliber 1 bude mať dlažbu s rozmermi 331,4-333 mm.

Jediný spôsob ako dosiahnuť aby boli všetky kusy rozmerovo presné je rektifikácia. Ide o dodatočnú úpravu dlaždíc po vypálení kedy sú dlaždice zabrúsené na presný rozmer. Zákazníci sa niekedy domnievajú, že rektifikované dlažby sa ukladajú bez špár jedna o druhú. Ukladanie bez špár ale nie je možné. Pri všetkých dlažbách musí byť zachovaná špára aspoň 1 mm. 

 

Glanzované dlažby

obklady a dlažby

Glanzované dlažby sú dlažby, ktorých povrch je upravený natieraním glazúry alebo digitálnou tlačou. Na povrch dlaždice je akoby naliate sklo s obsahom farby a lesku. Pridáva sa aj materiál, ktorý spôsobuje tvrdosť a odolnosť dlažby a zabráni nasiakavosti. Keď sa na klasický obklad pozriete z boku uvidíte základ – črep a vrchnú glazúru.

Glanzované dlažby patria k najpredávanejším a rozlišujeme jeden a dva krát spekané. Jeden krát spekané sú také, na ktorých surový povrch sa nanesie glazúra a následne sa vypaľujú pri teplote cca 1200°C. Dvakrát spekané sa vyrábajú tak, že sa surový materiál vypáli pri teplote 1200°C bez glazúry. Následne sa nanesie vrstva glazúry, ktorá sa zapečie pri teplote okolo 800°C. Táto glazúra môže mať rôzne povrchové úpravy a dá sa s nimi docieliť rozdielna kvalita aj dizajn obkladačiek. Medzi glazovanými dlaždicami tak môžu byť veľké cenové rozdiely.

 

Neglazované dlažby

Neglazované dlažby sú tvorené jedným materiálom a ich povrch nemôže byť pokrytý žiadnymi vzormi ani obrázkami. Tieto dlažby sú vyrábané na prírodno bez úprav, takže každá dlaždica je trochu iná. Neglazované dlaždice sa po výrobe triedia do 7 odtieňov, aby sa nestalo, že každý meter štvorcový vašej dlažby bude iný.

Základný odtieň sa označuje S alebo B0, bledšie odtiene A1, A2, A3, tmavšie B1, B2, B3. Tieto údaje nájdete na baleniach neglazovaných dlažieb. Nezabudnite si tak skontrolovať každé balenie, aby ste mali všetky odtiene rovnaké.

 

Gresové dlažby

obklady a dlažby

Pri gresových dlažbách môže nastať problém s dodatočnou kúpou alebo doobjednaním. Gres sa totiž netriedi iba sa po každej výrobe označuje novým číslom. Označovanie je podobné ako pri neglazovaných dlažbách. Prvá séria sa označuje S alebo B0, bledšie dlažby A1, A2, A3 a tmavšie odtiene B1, B2, B3 až do nekonečna. Je pravdepodobné, že B12 bude rovnaké ako B45 a podobne.

Gres sa označuje aj ako spekané dlažby, pretože sa vypaľuje pri teplotách okolo 1300°C a vyniká vysokou tvrdosťou a nízkou nasiakavosťou. Tieto dlaždice sa neglazujú ale pre docielenie lesku sa leštia pomocou prísad nasypaných na povrch dlaždice pri leštení. Dá sa tak docieliť vzhľad podobný mramoru.

Veríme, že odpovede na najdôležitejšie otázky pri výbere dlažby a obkladu máte zodpovedané. V prípade, že máte ďalšie otázky alebo by ste sa potrebovali poradiť napíšte nám do chatovacieho okna naspodu stránky.