Kúpeľňový nábytok - ako si správne vybrať?

Premýšľate či je lepšie zainvestovať do naozaj kvalitného kúpeľňového nábytku alebo radšej zvoliť lacnejšiu verziu? Oplatí sa kúpiť drahší nábytok? A ako rozoznať kvalitný nábytok do kúpeľne od toho nekvalitného? Odpovede na tieto ale aj mnohé iné dôležité otázky nájdete v nasledujúcich riadkoch.

 

Materiál a výroba kúpeľňového nábytku

Najlepší materiál na výrobu kúpeľňového nábytku je MDF alebo laminovaná drevotrieska. 

Najspoľahlivejšiu ochranu voči vode výrobcovia dosahujú niekoľkonásobným nástrekom farby na MDF dosku. 

Farba prekryje celý povrch vrátane hrán a MDF dosku tak ochráni. 

Vhodné je aj použitie polyuretánových farieb, ktoré sú odolné voči vode a nábytok ochránia aj pred oterom a mechanickým poškodením čím predlžujú jeho životnosť.  

kupelnovy nabytok - abs hrany

Vhodná na výrobu kúpeľňového nábytku je drevotrieska. Drevotrieskové dosky sa môžu napúšťať látkou, ktorá je vodeodolná a zabraňuje napučania dreva. Dosky z drevotriesky sa najčastejšie laminujú čím získavajú odolnosť voči vode aj oteru. Pri používaní laminovanej fólie je dôležité dbať na opracovanie hrán, pretože tie sú najnáchylnejšie na poškodenie. Zároveň je to miesto odkiaľ sa voda ľahko dostane do jadra dosky, spôsobí napučanie a znehodnotí nábytok. 

Na ochranu hrán sa používajú ASB pásky s hrúbkou 1-2 mm a špeciálne lepidlo, ktoré je vodovzdorné a tak chráni hrany pred namočením. Dôležité je teda použitie kvalitnej pásky a kvalitného lepidla, čo ale nebýva pravidlom u každého výrobcu. 

Čelné plochy a korpusy skriniek sa najčastejšie vyrábajú z materiálu hrúbky 18 - 32 mm ale dôležitejšie ako hrúbka je vedieť, na akých lisoch a akou ochranou je materiál upravený.

 

Pánty a otváranie

Štandardom u všetkých kvalitných výrobcov je automatické zatváranie tzv. softclose na zásuvkách a tiež spomaľovač na nábytkoch s dvierkami. Kvalitné pánty sa testujú na približne 150 000 cyklov otvorenia a zatvorenia, ale lacné pánty často vydržia len niekoľko stoviek cyklov. 

kupelnovy nabytok

Závesné skrinky so zásuvkami sú ideálne, ak chcete mať prehľadne usporiadané všetky drobnosti a hygienické potreby. Ponúkajú totiž praktické zoraďovače pre všetky nevyhnutné kúpeľňové veci. Mohutnejšie skrinky na nožičkách vám zasa poskytnú dosť priestoru aj na ukladanie objemnejších vecí. Pri zásuvkách sa presvedčte, že sa dostatočne vysúvajú. Skrinky, ktoré majú dvierka sú praktické hlavne vďaka úložnému priestoru a nosnosti skrinky. Kvalitná masívna skrinka na nožičkách s dvierkami bez problémov unesie aj čistiace a pracie prostriedky. 

Pri výbere skrinky do kúpeľne sa rozhodujte hlavne podľa vašich potrieb, ohľad berte aj na dizajn a praktickosť. Ak meníte starú skrinku za novú, ktorá ma iný rozmer preverte si, že vám bude do kúpeľne pasovať. Myslite aj na zásuvky a dvierka, ktoré by vám nemali prekážať.

 

Zavesenie a farby nábytku

Nábytok sa rozdeľuje na závesný a položiteľný - nábytok na nožičkách. Položiteľný s nožičkami môže mať vyššiu nosnosť, ale závesný je zasa praktickejší pri upratovaní. 

kupelnovy nabytok

Pri výbere skrinky pod umývadlo je dôležité hlavne umiestnenie sifónu a prívodných ventilov. Sifón a ventily by mali byť prispôsobené skrinke, pretože pílenie alebo vŕtanie otvorov do skrinky by mohlo narušiť jej pevnosť a odolnosť voči vlhkosti. 

Nábytok môžete zladiť s farbou obkladov, doplnkov alebo si jednoducho vybrať svoju obľúbenú farbu. U väčšiny výrobcov lakovaného nábytku si môžete zvoliť farbu zo vzorkovnice farieb RAL. Pri laminovanom nábytku máte možnosť vybrať si z mnohých vzorov hlavne rôznych drevín, ktoré sú skutočne prepracované a svojou farbou a štruktúrou hodnoverne pripomínajú rôzne skutočné drevo.

   

Ako zistiť, ktorý kúpeľňový nábytok je skutočne kvalitný?

Najlepšie je ak si nábytok pozriete naživo, pretože kvalitu je zväčša vidno. Určite sa opýtajte predajcu z akého materiálu je nábytok vyrobený, aká farba alebo fólia boli použité. Pokiaľ vám dokáže odpovedať tak viete, že ste u dobrého predajcu. Ak vám nevie odpovedať tak dobrý dojem určite nezanechá, ale nemusí to automaticky znamenať, že výrobok je nekvalitný. Nábytok si dobre poobzerajte, skontrolujte opracovanie hrán, pri lakovanom nábytku sa sústreďte na nástrek. Ak objavíte stekance alebo ryhy ide o zlé opracovanie pred lakovaním. Skontrolovať nezabudnite ani chod zásuviek a otváranie dvierok. 

Pred návštevou predajne odporúčame prezrieť si stránky viacerých výrobcov a porovnať ceny aby ste vedeli, čo môžete očakávať a prispôsobili svoje nároky finančným možnostiam. 

kupelnovy nabytok

Aj pri kúpeľňovom nábytku platí, že cena nie vždy zodpovedá kvalite. Často je akciový nábytok od kvalitného výrobcu s malými nedostatkami kvalitnejší ako ten, ktorý je na prvý pohľad krajší a kvalitnejší. Aj keď vyzerá lepšie, môže byť nalakovaný nekvalitnou farbou, ktorá po dvoch rokoch ožltne a už taká pekná nebude. Problémom môže byť aj tenká a nekvalitná fólia alebo zle opracované hrany, ktoré nasajú vlhkosť a po pár mesiacoch nábytok napučí. 

Výrobcov nábytku je veľa a nedá sa určiť, ktorý je najlepší. Za kvalitu si zvyčajne treba priplatiť a značky ako Villeroy&Boch, Duravit, Laufen sú špičkou v dizajne a kvalite, ale sú to značky pre tých, ktorí hľadajú exkluzivitu a nemajú hlboko do peňaženky. 

Pre ľudí, ktorí hľadajú kvalitu, ale financie im nedovoľujú zaplatiť niekoľko tisíc eur za nábytok odporúčame kvalitných českých výrobcov s tradíciou ako sú firmy Intedoor, Lebon a Krajcar. Ďalšie značky, ktorých ponuku by ste nemali neprehliadnuť sú Kolo, Keramag, Jika, Gustavsberg a Ideal Standard.

 

Výber kúpeľňového nábytku nájdete tu>>

 

Reklamácia

Pri nekvalitných kúpeľňových skrinkách sa často stáva, že časom začnú meniť farbu, začne sa odlupovať fólia, odlepovať páska z hrán nábytku, alebo napučí vplyvom vody a úplne sa znehodnotí. Vo väčšine prípadov vám takúto reklamáciu neuznajú a to kvôli nesprávnemu používaniu. Veď predsa kúpeľňový nábytok nesmie byť vo vlhkej miestnosti a nesmie byť v styku s vodou. Rovnako tak ho nesmiete používať ani v zaparenej miestnosti a musíte splniť aj ďalšie nesplniteľné požiadavky, aby bola reklamácia uznaná. 

Jediné čo vám ostáva je kúpiť nový nábytok, s ktorým o pár rokov absolvujete rovnaký proces, alebo staviť na kvalitu a kúpiť poriadny kúpeľňový nábytok. Ak sa chcete vyhnúť spomínaným problémov s reklamáciami vyberajte si nábytok od výrobcov, ktorých sme vám odporučili. Nezabúdajte, že kvalitný výrobca vás nemusí finančne zruinovať, pretože existuje nábytok ktorý je cenovo dostupný a kvalitný. 

Veríme, že odpovede na najdôležitejšie otázky pri výbere kúpeľňového nábytku máte zodpovedané. V prípade, že máte ďalšie otázky alebo by ste sa potrebovali poradiť napíšte nám do chatovacieho okna naspodu stránky.