Záhradné sprchy: tipy a inšpirácie na spríjemnenie horúcich letných dní

 

Je pre vás leto postrachom napriek tomu, že máte pri dome príjemnú záhradu? Horúčavy dokážu potrápiť každého z nás a niekedy jednoducho nevieme, kam sa pred nimi ukryť, potíme sa vnútri aj vonku. Ak sa chcete na tohtoročné letné teploty dokonale pripraviť a užiť si pobyt na vašej záhrade maximálne príjemne a luxusne, ideálnou odpoveďou je záhradná sprcha. 

Vonkajšia sprcha na vašej záhrade prinesie celej rodine kopec dobrej zábavy, dodá vášmu exteriéru šmrnc a nádych dovolenkovej atmosféry a v neposlednom rade prinesie množstvo benefitov, ktoré určite oceníte. Navyše, aj ich inštalácia dokáže byť pomerne jednoduchá, takže ak snívate váš sen o záhradnej sprche, smelo do toho.

 

Výhody záhradnej sprchy

 

Ochladí počas letných horúčav

Viete si uprostred 35 stupňových hicov predstaviť niečo osviežujúcejšie a milosrdnejšie ako skočiť pod chladivú sprchu priamo pod holým nebom? Sprcha je v tomto prípade dokonca hygienickejšia aj ochladzujúcejšia ako bazén, lepšie čistí, zbavuje potu, ale aj chlóru, ktorý ste si mohli doniesť práve z bazéna. 

 

Prispeje k pohode vášho záhradného kútika

Či už máte v záhrade ten najkrajší nábytok, zábavné atrakcie, bazén, hojdačky či nádherné exotické rastliny, tú pravú dokonalú bodku im dodá práve šikovná záhradná sprcha. Pripraviť si útulné záhradné posedenie a navyše ho vyšperkovať vonkajšou sprchou, to už robí z vašej záhrady skutočné terno.

 

Prináša viac čistoty do celej domácnosti

Či už ste sa poriadne zahĺbili do záhradkárskych prác a ste až po uši od zeme, deti sa zašpinili pri vonkajších radovánkach, alebo sa celá rodina vraciate z celodenného výletu celkom zaprášení, záhradná sprcha je odpoveď na to, aby ste si všetku tú špinu nenanosili domov. Možnosť opláchuť sa vonku a udržiavať tak svoju domácnosť čistú je na nezaplatenie.

 

Hygienická chvíľka pre vášho psa

Našich psov, či iných domácich miláčikov milujeme tak, že často s nami zdieľajú aj naše interiéry. Dostať nášho chlpáča do vane znamená niekedy poriadne veľkú výzvu a únavné boje. Čo tak naučiť ho postaviť sa pod záhradnú sprchu, aby ste ho mohli umyť? Uvidíte, aj on toto riešenie určite ocení

 

To sú len niektoré z neodšpriepiteľných výhod, ktoré vám vonkajšia sprcha v záhrade prinesie s letnými dňami (a nielen tými, využívať sa dá celoročne). Popri radostiach, ktoré vám prinesie, treba samozrejme premyslieť určité veci ešte predtým, než sa do jej inštalácie pustíte. V nasledujúcich riadkoch nájdete riešenia a varianty, o ktorých budete musieť uvažovať pred zriadením vonkajšej sprchy.

zahradna sprcha (2)

 

10 dobrých rád pred inštaláciou záhradnej sprchy:

1. Ak sa chystáte budovať výpravnejšiu sprchu s prístreškom, stenami či dlažbou, v prvom rade si zistite, či vaša obec povoľuje vybudovanie a umiestnenie domácej sprchy. Obráťte sa na inštitúciu, ktorá je za to zodpovedná, či vôbec bude možné vylepšiť si takýmto spôsobom vašu záhradu.

2. Pri konštrukcii sprchy možno budete potrebovať určité povolenia, napríklad vodovodné povolenie, ak bude mať vaša sprcha na terase vodovodné potrubie. Zistite si to dopredu, aby vo vašom prípade nešlo o nepovolenú stavbu.

3. Dajte svojmu dodávateľovi, resp. inštalatérovi, posúdiť, či bude možné vonkajšiu sprchu zapojiť do fungujúceho systému ohrievača vody (samozrejme v prípade, že si nezvolíte stále populárnejšiu solárnu sprchu).

4. Vyberte vašej sprche miesto, kde dopadá dostatok slnečného svetla. To sa postará o rýchle vysušenie vecí, ale aj o to, že nebudete musieť zabezpečovať umelé osvetlenie. Ak si predsa len túžite na vašu záhradnú sprchu lepšie posvietiť, určite si vyberiete zo širokej ponuky solárnych svietidiel, vhodných na vonkajšie osvetlenie.

5. Ak plánujete používať sprchu aj po zotmení, budete musieť myslieť na možnosť zavedenia elektriny kvôli svetlu.

6. Pred nainštalovaním sprchy zvážte, nakoľko otvorenú alebo súkromnú ju chcete mať. Väčšina ľudí v tomto prípade ocení súkromie, a to treba zahrnúť do projektu záhradnej sprchy.

7. Správne odvodnenie je pri inštalácii sprchy nesmierne dôležité. K tomuto kroku bude možno dobré prizvať si odborníka.

8. Keď už hovoríme o odvodnení, vedľajším benefitom vonkajšej sprchy je zužitkovanie vody zo sprchy v záhrade. Netreba na to zložitý systém, niekedy stačí len šikovne využiť jej umiestnenie tak, že samotná gravitácia spôsobí zavlažovanie okolitých rastlín.

9. Ak bude vaša sprcha pod holým nebom, vystavená účinkom počasia, treba myslieť na príslušenstvo odolné voči korózii, pri sprchovom závese zasa na textil vhodný do exteriéru.

10. Existuje niekoľko možností podlahy pre vonkajšiu sprchu. Tie najjednoduchšie verzie sprchy sú bez podlahy, teda na tráve. No môžete sa rozhodnúť aj pre varianty s dlažbami. Do úvahy prichádza drevo, kamienky, tehly, keramická dlažba, alebo aj betón či kvalitná betónová dlažba.

Ako záhradná sprcha funguje? 

Hlavnou časťou záhradnej sprchy je jej telo, ktoré funguje ako zásobník vody. Je vyrobené z hliníka, alebo plastu a môže sa doňho zmestiť až 35 litrov vody (ak ste viacčlenná rodina, určite hľadajte sprchu so zásobníkom aspoň nad 20 litrov). V prípade solárnej sprchy zároveň plní funkciu solárneho kolektora. Ten premieňa slnečné žiarenie na iný druh energia, ktorá v tomto prípade ohrieva vodu.

Aby sa nestalo, že sa v tých najväčších horúčavách voda zohreje až na 60, či viac stupňov, súčasťou sprchy je aj zmiešavacia batéria. Tá zmieša rozhorúčenú vodu so studenú a pripraví tak vodu, ideálnu pre vaše osvieženie.

Okrem hlavnej hlavice majú niektoré sprchy aj menší kohútik, ktorý poslúži napríklad na opláchnutie nôh. 

zahradna sprcha (1)

 

Druhy záhradnej sprchy

Jednotlivé typy spŕch sa okrem veľkosti líšia predovšetkým tým, či ide o pevnú, alebo prenosnú sprchu. Pevné majú podložku a môžete ich umiestniť na zámkovú, drevenú dlažbu či betón. Sú väčšie, majú väčší objem zásobníka vody, preto sú vhodnejšie pre početné rodiny.

Prenosné sprchy sa z hľadiska miesta prispôsobia vašim potrebám, ľahko sa s nimi manipuluje, ich podstavec je tiež vhodné položiť na betón, alebo dlažbu. 

 

Umiestnenie a inštalácia 

Oba druhy spŕch potrebujú stabilné miesto a pevný podklad. Vyberte im slnečné miesto s vhodnými poveternostnými podmienkami. Záhradné sprchy sa umiestňujú tam, kde im môžete zabezpečiť ľahký prívod vody. Myslite tiež na to, aby ste si nerozmočili záhradku či záhon, keď bude zo sprchy odtekať voda.

Inštalácia v prípade jednoduchých modelov nie je zložitá, základom je prepojiť ju s vodovodným kohútikom (pomocou rýchlospojok, prípojok, záhradnej hadice). Potom sa treba postarať o systém odvodnenia, najmä u pevných spŕch, ktoré vyžadujú odtok. 

Tip: Jednou z možností je tiež svoju záhradnú sprchu zaplechovať a zastrešiť.

Inšpirácie na vytvorenie súkromia v sprche:

Postarať sa o určitý stupeň súkromia bude dôležité najmä vtedy, ak máte v bezprostrednej blízkosti susedov, či ak je vaša záhrada v lete vždy živým miestom, plným ľudí. Súkromie v sprche veľmi oceníte aj vtedy, ak sa tu budete chcieť prezliekať z plaviek.

Pri plánovaní sprchy teda zvážte, odkiaľ by vás mohli pozorovať zvedavé oči - napríklad z okien druhého poschodia alebo balkóna susedov?

Tu je niekoľko spôsobov a nápadov, ako sa pred nevítanými pohľadmi ochrániť:

  • Štýlový sprchový záves vám dodá kus intimity a zároveň sa môže stať vďaka výberu farby, či zaujímavého vzoru príjemným dekoratívnym prvkom záhrady
  • Veľmi vkusným riešením môže byť aj výsadba rýchlo rastúcej rastliny - napríklad viniča, krútiaceho sa na mriežke, ktorý vytvorí pri sprche krásny prírodný paravan
  • Môžete si ako riešenie zvoliť aj plnú, či čiastočnú stenu, ktorá môže pripomínať aj pohodlie interiérového sprchovania
  • Ak si na súkromie naozaj potrpíte a myslíte to s ním vážne, zvoľte úplnú uzavretú konštrukciu
  • Využite existujúci roh v priestore záhrady, ktorý vám pri chvíľkach osvieženia vytvorí dokonalú samotu 
  • Vysaďte si okolo sprchového kútika vhodné druhy stromov či kríkov, ktoré vás nielen ochránia pred zvedavými pohľadmi, ale sú tiež jedným zo skvelých spôsobov, ako si vytvoriť zo záhrady ideálne miesto pre relax

zahradna sprcha (3)

Zdroj: https://www.pexels.com/photo/anonymous-young-woman-washing-hair-under-shower-5269483/

 

Detaily pre úplnú dokonalosť 

Keď už ste si vybrali tú správnu sprchu pre vašu rodinu, zvolili ste pre ňu ideálne miesto a dokázali ju uchrániť pred nevítanými pozorovateľmi, k dokonalosti chýba možno ešte pár drobností, na ktoré netreba zabúdať. 

 

Nezabúdajte na úložné miesta

Aby ste vo vašej záhradnej sprche zažívali úplný komfort, nezabudnite na háčiky, aby ste mohli mať uteráky, či župany vždy po ruke. 

Určite myslite aj na miesto na odkladanie mydla či šampónu. Pokladať ich každý raz na zem by nebolo nič príjemné. Možno poslúži jednoduchá polica, ktorá sa dá ľahko zahrnúť do projektu vašej záhradnej sprchy.

 

Buďte eko

Ak plánujete vodu zo sprchovania zužitkovať ďalej v záhade, myslite na to pri výbere ekologických šampónov.

 

Pohodlie aj pre vášho psa

Ak máte psa, možno by ste mali zvážiť inštaláciu ručnej sprchovej hlavice. Verte, takto bude umývanie vášho miláčika oveľa pohodlnejšie. 

 

Maximálne pohodlie

A čo takto umiestniť vedľa sprchy jednoduchú lavičku? Pouvažujte nad tým najmä v prípade, ak budete sprchu využívať naozaj často, uvidíte, lavička sa bude hodiť, či už pri sušení, utieraní, obúvaní, prezliekaní, holení nôh apod.

 

Koľko vás to bude stáť? 

Jednoznačná odpoveď na rozpočet pre sprchu vo vašej záhrade neexistuje. Môžete si vybrať ten najjednoduchší spôsob, pri ktorom vám bude stačiť iba hadica pripojená k batérii a pripevnená k stromu či plotu. Alebo túžite po luxuse so všetkým, čo k nemu patrí od výberových materiálov, stien, prístreškov, až po elegantnú dlažbu a exotické rastliny okolo?

Všetko závisí od vášho štýlu, túžob a potrieb, ale aj možností a charakteru priestoru, ktorý máte k dispozícii. 

Všeobecne možno záhradnú sprchu zaobstarať od 70 eur. Na trhu ale narazíte aj na modely, ktorých cena presahuje hranicu 1 000 euro. Potom už záleží len na tom, ako si chcete sprchu doladiť.

 

Studená alebo teplá? 

Rozhodovať sa určite budete aj podľa toho, ako často a koľko ľudí bude záhradnú sprchu využívať. Ďalším faktorom je, či vám postačí sprcha iba so studenou vodou. Ak chcete aj teplú vodu, treba v prípade nesolárnych modelov rátať s vodovodným potrubím.

Veľa záleží aj od priestoru. Ušetriť na ňom môžete tak, keď sprchu kreatívne umiestnite napríklad do rohu existujúcej terasy a podobne.

 

Zlaďte materiál s krajinou 

Rozpočet do veľkej miery ovplyvní aj výber materiálu. Ak uvažujete o niečom zložitejšom, s dlažbou či priečkami, môžete si vyberať podľa vašej chuti a predstavivosti. Rustikálne drevo, dlaždice, riečny kameň, dlažobné kocky, tehly, travertín, vlnitý kov, trávnik, bambus či vinylové oplotenie - to sú len niektoré z možností materiálov, po ktorých môžete siahnuť tak, aby vaša záhradná sprcha dokonale dizajnovo doplnila vašu záhradu aj dom.

zahradna sprcha (4)

Zdroj: https://www.pexels.com/photo/young-man-taking-a-shower-outdoors-8750321/

 

Údržba záhradnej sprchy

Dobre sa starať o svoju záhradnú sprchu nie je nič náročné a nedosiahnuteľné. 

 

Výmena vody

Základom je pravidelne vymieňať vodu v zásobníku počas leta. Ak sprchu nikto nepoužíval už tri dni, určite vodu vymeňte, najmä v teplých dňoch. Zásobník sprchy sa totiž môže stať ideálnym miestom pre množenie baktérií.

 

Čistenie dlažby

Ak máte radi veci tip-top a dali ste si záležať na výbere elegantnej dlažby, prečo sa nepostarať aj o jej dokonalé čistenie? Pomôže vám k tomu aj skvelý pomocník pre práce na záhrade, teda kompresor. Viete, ako si vybrať vhodný kompresor pre využitie na záhrade?

 

Vodný kameň 

Nevyhne sa ani vašej záhradnej sprche. Áno, reč je o všetkými obávaným vodnom kamene. Na hadicu aj ostatné časti sprchy sa vyzbrojte obyčajným octom, ktorý si s vodným kameňom výborne poradí. 

Ak sprchu nebudete používať v jesenných a zimných mesiacoch, odpojte ju od prívodu vody a vypustite. 

 

Na záver..

Ak sa odhodláte ku kroku obohatiť vašu záhradu o vonkajšiu sprchu, čoskoro určite zistíte, že je len málo príjemnejších, osviežujúcejších a zábavnejších vecí ako sprchovanie vonku v prírode. Záhradná sprcha prinesie do celej vašej rodiny nové zážitky, relax, viac pohodlia a prežitie skvelého leta aj počas najväčších horúčav.