Obkladačky do kúpelne – Ako si správne vybrať

Ako si správne vybrať obkladačky do kúpelne

Takmer každý sa niekoľkokrát za život rozhoduje akú kúpiť dlažbu alebo aké zvoliť obklady.

Nezáleží na tom či vyberáte dlažbu do svojho domu alebo firmy, obklady do kúpeľne či dlažbu na terasu alebo okolo bazéna. Váš výber na mnoho rokov ovplyvní pocit a dojem z priestoru kam novú dlažbu či obklady nalepíte a preto si dobre zvážte všetky aspekty výberu.

 

ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ PRE VÝBER VNÚTORNÉHO OBKLADU A DLAŽBY

Najdôležitejšie je rozhodnúť sa pre farbu aká bude pre daný interiér najvhodnejšia. Na začiatku sa netrápte formátom a cenou. Cena a vzory obkladov sa menia podľa aktuálneho dopytu na trhu ich kvalita pritom zostáva rovnaká.

Takže ak vyberáte dlažbu z gresu formátu napríklad 60x60cm tá najdrahšia dlažba v predajni nemusí byť tá najlepšia. Ak si vyberiete konkrétnu farbu nebude jednoduché vybrať si zo širokej ponuky odtieňov a formátov.

Veľkú výhodu máte v tom ak poznáte parametre, ktoré musí Váš nový obklad a hlavne dlažba spĺňať potom jednoducho nájdete cenovo vyhovujúce série a vyberiete si farbu, ktorá sa Vám najviac páči.

Ak viete čo hľadáte nemusíte sa báť výpredajov vždy si len objednajte s dostatočnou rezervou. Pri výbere do interiéru sledujte hlavne parametre ako oteruvzdornosť a protišmyk dlažby.

 

OTERUVZDORNOSŤ DLAŽBY

Oteru vzdornosť vyberajte podľa reálneho predpokladu počtu osôb, ktoré budú dennodenne po dlažbe prechádzať a podľa predpokladaného znečistenia dlažby. V spálni alebo obývacej izbe, po ktorých sa budete prechádzať bosí alebo v papučiach nepotrebujete tú najodolnejšiu dlažbu aká je vhodná napríklad do obchodného centra.

Oteru vzdornosť sa označuje stupnicou PEI 1-5. Čím vyšší stupeň tým väčšiemu namáhaniu dlažba odolá. PEI 5 je dlažba vhodná pre vysoko namáhané priestory ako obchody, reštaurácie, schodiská, nákupné centrá teda všetky také priestory po ktorých denne prejdú desiatky či stovky ľudí s obuvou, v ktorej môžu byť zachytené kamienky ktoré môžu dlažbu poškodiť.

PEI 1 je dlažba vhodná priestorov bytov kde nie je predpoklad poškriabania. Je ideálna do miest kam chodíte bosí a v mäkkej obuvi takže napríklad do obývačky, spálne, domácej pracovne alebo do detskej izby kde Vám odporúčam pod kancelársku stoličku na kolieskach použiť podložku, ktorá zabráni prípadnému zodratiu dlažby. Ak vyberáte čiernu lesklú dlažbu pri tejto farbe Vám odporúčam vybrať si dlažbu z čo najvyššiu oteruvzdornosťou pretože na čiernej je vidieť každý škrabanec oveľa viac ako pri iných farbách.

Ak si neviete vybrať z niekoľkých dlažieb podľa vzhľadu, vyberte si tú s vyššou oteruvzdornosťou. Pre namáhané priestory Vášho domu, firmy či reštaurácie nezabudnite na oteruvzdornosť pretože výmena opotrebovanej dlažby napr. už po 2 rokoch bude určite oveľa nákladnejšia ako správny výber hneď na začiatku.

 

PROTIŠMYK DLAŽBY

Protišmyk vyjadruje vlastnosti dlažby a schopnosť povrchu dlažby zamedziť pošmyknutiu sa.

Existuje norma, ktorá predpisuje koeficient trenia pre rôzne typy podláh a výrobcovia by mali tieto normy dodržiavať pri všetkých výrobkoch.

Ak sa Vám páčia leštené dlažby mali by ste brať do úvahy ich šmykľavosť, ľahko viditeľné nečistoty a prach. Zabrániť viditeľnosti aj malého zašpinenia dlažby viete výberom takej, ktorá má v sebe viditeľnú štruktúru pripomínajúcu prírodný kameň alebo dnes veľmi moderné zemité farby so striedajúcim sa odtieňom, na ktorých malé zašpinenie neuvidíte.

Jednofarebné leštenky sú na údržbu podstatne náročnejšie. Pri všetkých leštených dlažbách nehľadajte číslo protišmyku nakoľko leštenky sú šmykľavé a protišmyk sa pri nich netestuje. Pri všetkých ostatných dlažbách najčastejšie nájdete protišmyk označený písmenom R a stupnicou od R9 – až R 13. Čím vyššie číslo tým, ťažšie sa na dlažbe pošmyknete.

 R9 je protišmyk vhodný do väčšiny vnútorných priestorov. R 10 je vhodný do kuchýň, kúpeľní, a skladov. Dlažba označená ako R 11 je vhodná do často mokrých priestorov vchodov a vonkajších schodísk či terás ale aj do práčovní a umývacích liniek. R 12 sa používa v závodných kuchyniach a výrobných závodoch napr. mliekarniach, môžete ju použiť aj na terase či pred vchodom do domu. R 13 je dlažba vhodná aj do priestorov, ktoré sú často mokré a povrch dlažby mastný. Napríklad rafinérie.

Ak je vašim cieľom mať jednotný a ucelený interiér, ale neviete sa rozhodnúť medzi leštenými a matnými verziami dlažby môžete ich skombinovať. Mnohí výrobcovia ponúkajú série z niekoľkými typmi povrchovej úpravy a formátu dlažieb. Takže si môžete skombinovať veľkoformátovú lesklú dlažbu v obývacej miestnosti a kúpeľni s matnou dlažbou použitou v chodbe a kuchyni a dokonca použiť vyšší stupeň protišmyku v práčovni a garáži pričom viditeľná štruktúra dlažby bude v celom dome jednotná. Takto použitá, správne nakombinovaná dlažba Vám bude napĺňať radosťou a spokojnosťou kľudne aj po celý život.

 

MRAZUVZDORNOSŤ A NASIAKAVOSŤ

Mrazuvzdornosť je podmienená nasiakavosťou dlažby, laicky povedané čím menej vody dokáže dlažba do seba vpiť teda nasiaknuť tým ťažie popraská. To znamená, že nemôžete použiť vnútornú dlažbu vonku ale môžete tak spraviť naopak. Je to podobné ako s obkladom, ktorý môže byť použitý len ako obklad a dlažbou, ktorú naopak kľudne môžete používať ako obklad.

Možno Vás bude zaujímať ako sa tá mrazuvzdornosť vlastne zisťuje. Prezradím: je to pomerne časovo náročná skúška, pri ktorej sa minimálne 100 krát obklad či dlažba zamrazí na -5 °C a následne rozmrazí na 5 °C . Pri mrazuvzdorných dlažbách nájdete v katalógoch najčastejšie piktogram snehovej vločky. Pri mrazuvzdorných dlažbách je rovnako tak ako samotná kvalita dlažby dôležitá úprava podkladu, použité lepidlo a špárovacia hmota, aby sa zabránilo vniknutiu vody pod dlažbu, ktorá aj keď je kvalitná popraská.

 

KRIVOSŤ, KALIBRÁCIA, REKTIFIKÁCIA OBKLADOV / DLAŽIEB

Keď kupujete dlažbu kupujete si prírodný materiál načo zabúda, alebo si to neuvedomuje väčšina ľudí.

Prírodný materiál je nedokonalý pri dlažbách tá nedokonalosť znamená že nie je 100% rovná a ani rozmer nie je pri každom kuse rovnaký. Aby boli jednotlivé kusy dlažby v balení čo najviac podobné slúži triedenie nazývané kalibrácia. Kaliber je vyjadrením presného rozmeru.

Napríklad kaliber 0- nula znamená, že v balení dlažieb rozmeru 33,3×33,3 cm budú jednotlivé kusy v rozmeroch 332,2 – 333 mm kaliber jedna budú rozmery 331,4 – 333mm. Jediným spôsobom ako docieliť aby boli jednotlivé kusy 100% rozmerovo presné je rektifikácia.

Rektifikácia je dodatočná úprava dlaždíc po vypálení kedy sú zabrúsené na presný rozmer. Niekedy si zákazníci chybne myslia, že kúpiť rektifikovanú dlažbu znamená kúpiť takú, ktorá sa ukladá bez špár teda jedna o druhú. Takéto ukladanie nie je možné, pri všetkých dlažbách sa musí zachovať minimálna špára zhruba 1mm.

Pomaly sa dostávame ku koncu, kde Vám v krátkosti spomeniem ešte rozdiel medzi glazovanou a neglazovanou dlažbou, bežnými a spekanými dlažbami.

 

GLAZOVANÉ DLAŽDICE

Glazované dlaždice sú všetky tie, ktorých povrch je upravený natieraním glazúry alebo digitálnou tlačou. Na povrch dlaždice je akoby naliate sklo s obsahom farby a lesku pre konečný vzhľad dlaždice plus materiál, ktorý spôsobí tvrdosť a teda odolnosť a zabráni nasiakavosti.

Keď sa pozriete na klasický obklad tak pri pohľade zboku vidíte základ teda črep a vrchnú glazúru. Glazované dlaždice sú najpredávanejšie a delia sa na jeden a dvakrát spekané. Jedenkrát spekané sú tie, na ktoré sa nanesie glazúra na povrch surového materiálu a následne sa vypaľujú pri teplote cca 1200 °C. Dvakrát spekané sú vyrábané tak, že surový materiál sa vypáli pri teplote 1200°C bez glazúry potom sa nanesie vrchná vrstva teda glazúra, ktorá sa zapečie ale už pri nižšej teplote cca 800 °C a takéto glazovanie môže mať rôzne špeciálne povrchové vrstvy a dá sa ním docieliť výrazne rozdielna kvalita a dizajn obkladačiek.

To je aj dôvod prečo sú v glazovaných dlaždiciach obrovské cenové rozdiely.

 

NEGLAZOVANÉ DLAŽBY

Pri neglazovaných je celá hrúbka tvorená jedným materiálom ich povrch nemôže byť teda pokrytý žiadnymi vzormi či obrázkami.

Neglazované dlaždice sú vyrábané naprírodno bez úprav čo znamená že každá je iná. Preto aby ste nekúpili napríklad 50 m2 dlažby a nemali každý meter štvorcový v inej farbe sa neglazované dlaždice po výrobe triedia do 7-mich odtieňov.

Základný je označený S alebo B nula . Bledšie odtiene sú označené A1, A2, A3. Tmavšie odtiene B1, B2, B3. Tento údaj nájdete na krabiciach neglazovaných dlaždíc a podľa tohto označenia si prekontrolujte všetky krabice pri nákupe a rovnako si označenie odfoťte alebo si odložte celú krabicu pre prípad ak budete chcieť objednať rovnaké.

 

GRESSOVÉ DLAŽBY

Horšie to bude ak budete chcieť doobjednať alebo znovu objednať rovnaké gresové dlaždice. Gres sa netriedi,len sa po každej výrobe označuje novým číslom. Je to podobné ako pri neglazovaných takže prvá séria je označená S alebo B nula. Bledšie sú označované do poradia A1 A2,A3 až A nekonečno a tmavšie odtiene B1, B2, B3 až B nekonečno.

Je ale pravdepodobné, že B12 je rovnaké ako B 45 a podobne.
Gres sa inak označuje aj ako spekané dlaždice, pretože sa vypaľuje pri vysokých teplotách až okolo 1300 °C. Gres vyniká vysokou tvrdosťou a nízkou nasiakavosťou.
Gres na neglazuje, pre docielenie lesku sa leští a pomocou prísad nasypaných na povrch počas leštenia sa docieľuje vzhľad dôveryhodne imitujúci napríklad mramor.

Toľko v krátkosti o obkladoch a dlažbách

Dúfam, že som Vám pomohol a odpovedal na mnohé otázky a ak máte ďalšie nezodpovedané otázky som tu pre Vás.

Píšte mi mailom na lukas@arter.sk alebo využite chat priamo na stránke. Ak sa vám článok / video páčilo a myslíte že by mohlo pomôcť aj ďalším zdieľajte ho tlačidlami nižšie.