Viete, čo znamenajú parametre pre dlažby a obklady do kúpeľne?

Protišmyk, kalibrácia, nasiakavosť, oteruvzdornosť či rektifikácia. S týmito pojmami sa stretávame pri obkladoch a dlažbách nielen do kúpeľne a pokiaľ im nerozumiete, môžu byť z toho nemalé problémy. Pri výbere myslite na to, že trendy sa menia, ale kvalita ostáva. Obklady nie je treba preplácať, ale vyberať rozumne. Čo teda parametre znamenajú a ako si vybrať správne? 

 

Protišmyk dlažby

dlazby a obklady do kupelne

Iste uznáte, že protyšmykové vlastnosti sú pri dlažbách v kúpeľni mimoriadne dôležité. Protišmyk sa testuje tak, že človek - testér si obuje špeciálne topánky. Presne stanovenou chôdzou sa potom prechádza po naklonenej testovanej dlažbe. Podľa toho, pri akom sklone sa testér šmykne sa zaradí dlažba do jednej zo skupín. 

Takéto testovanie a zaraďovanie do skupín sa robí preto, aby ste si vedeli vybrať dlažbu do kúpeľne, kuchyne či na terasu, ktorá bude bezpečná. Aj keď lesklá dlažba môže u vás doma vyzerať nádherne, nemusí byť vôbec bezpečná. Vždy keď vyjdete zo sprchy alebo z vane hrozí vám pošmyknutie a teda aj zranenie. Samozrejme môžete použiť podložku alebo sa poutierať kým vyjdete zo sprchy, ale istejšia je dlažba s vysokým protišmykom.

 

Skupiny protišmyku dlažby:

Rovina so sklonom od 0 - 6 stupňov sa nezaraďuje.

R9 so sklonom 6 – 10°. Kúpte si do kúpeľne minimálne R9, je pomerne hladká a ľahko sa udržiava.

R10 so sklonom 10 – 19°

R11 so sklonom 19 – 27°

R12 so sklonom nad 27°

R13 so sklonom nad 35°

 

Mrazuvzdornosť a nasiakavosť dlažby

Nasiakavosť určuje, či je dlažba vhodná do exteriéru, alebo je možné použiť ju iba v interiéri. Táto vlastnosť sa testuje tak, že sa obkladačka odváži, následne sa 20 minút varí a opäť váži. Rozdiel v hmotnostiach sa vyjadrí v percentách, ktoré vyjadrujú nasiakavosť. Nasiakavosť teda vyjadruje aj odolnosť voči praskaniu pri zamrznutí. Ak majú dlažby alebo obklady nasiakavosť do 0,5%, je možné ich použiť aj v exteriéri. Pri hodnotách od 0,5% do 3% sú obklady vhodné pre vonkajšie steny a interiér, nad 10% sa používajú iba v interiéri.

 

Nasiakavosť jednotlivých materiálov:

Obklad: viac ako 12% (klasický oranžový črep vidíte zo zadnej strany obkladačky)

Dlažba: 3 -6%

Klinker: 0,5 – 2%

Gres: 0,05 %

 

Mrazuvzdornosť, nasiakavosť a protišmyk sú najdôležitejšie vlastnosti obkladov a dlažieb.

  

Zaťaženie dlažby 

Pri výbere dlažby je potrebné zvážiť, na aký účel ju budete potrebovať, aby ste zbytočne nekupovali hrubú a drahú dlažbu. 

Približné maximálne zaťaženie materiálov – kg/cm2:

Obklad: 220 kg/ cm2

Dlažba: 350 kg/ cm2

Klinker: 400 kg/ cm2

Gres hrúbky 7mm: 400 kg/ cm2

Gres hrúbky 8mm: 500 kg/ cm2

Gres Hrúbky 12mm: 640 kg/ cm2

  

Oteruvzdornosť dlažby a obkladov

dlazby a obklady do kupelne

Čím vyšší stupeň oteruvzdornosti má dlažba alebo obklady, tým viac budú odolávať poškodeniu a škrabancom. Tmavšia podlaha má nižšiu oteruvzdrnosť ako tie bledé. 

Oteruvzdornosť nesúvisí s kvalitou materiálu, súvisí iba s odolnosťou a meria sa iba pri glazovaných materiáloch. Je teda potrebné zvážiť si, aký materiál kam použijete. Nesprávna voľba a následné rýchle opotrebenie či poškriabanie nie je dôvod na reklamáciu. 

Oteruvzdornosť sa meria počtom otáčok, ktorému bez viditeľného poškodenia alebo poškriabania odklad či dlažba odolá. Najodolnejšie obklady a dlažby s označením PEI 5 odolajú viac ako 12 000 otáčkam.

 

Stupne oteruvzdornosti:

Stupeň PEI 1: tento stupeň je určený pre podlahy bez možnosti poškriabania, chodí sa po nich mäkkou obuvou alebo naboso. Použitie v kúpeľni, spálni ako obklady stien bazénov a podobne.

Stupeň PEI 2: tento stupeň je určený pre podlahy, ktoré sú málokedy vystavené znečistenej obuvi, ako napríklad obývacie miestnosti, priestory pre wellness a podobne.

Stupeň PEI 3: tento stupeň je určený do miestností, ktoré sú častejšie vystavené znečisteniu. Napríklad chodby, kuchyne, balkóny, hotelové izby, nemocničné priestory

Stupeň PEI 4: tento stupeň je určený pre intenzívnejšie používanie a časté silnejšie znečistenie. Napríklad vnútorné priestory budov, chodby hotelov, obchodné miestnosti, kancelárie.

Stupeň PEI 5: je učený pre vysoko namáhané podlahy znečistením a častou chôdzou. Napríklad obchody, reštaurácie, schodiská.

  

Tolerancie obkladov a dlažieb

dlazby a obklady do kupelne

V praxi nie je možné vyrobiť obkladačku, ktorá by bola absolútne presná a dokonalá. Obkladačky s rozmerom 20 x 20 cm môžu mať v skutočnosti rozmery od 19,85 x 19,85 cm až po 20,15 x 20,15 cm. Aby sa eliminovali rozdiely a uľahčila sa práca obkladačom, dlažby a obklady sa merajú a podľa rozdielov sa im prideľujú kalibre. 

Obklady s toleranciou do 0,5%: kaliber neexistuje

Obklad, dlažba s toleranciou 5-6%: 3 kalibre

Klinker s toleranciou 5-6%: 3 kalibre

Gres s toleranciou 6-7%: 4 kalibre

  

Príklad :

Kaliber 1 – Reálny rozmer dlažby 331,4 mm až 333 mm. Na obale napísané: rozmer 33,3 x 33,3 cm.

Kaliber 0 – Reálny rozmer dlažby 332,2 mm až 333 mm. Na obale napísané: rozmer 33,3 x 33,3 cm.  

Jediná možnosť ako sa dá vyrobiť presné obklady a dlažby je rektifikácia alebo kalibrácia.

  

Rektifikácia obkladov a dlažby

Je úprava po výrobe, kedy je každá obkladačka zabrúsená na presný rozmer do dokonalej roviny. Táto úprava umožňuje klásť odklady s minimálnou škárou. Hovoríme o nich, že sú to bezškárové obklady a dlažby. V praxi ale nie je možné lepiť obklady opreté o seba a minimálna škára je cca 1 mm.

Kalibrácia je taktiež úprava po výrobe, v tomto prípade je každá dlaždica zabrúsená pod uhlom. 

 

Glazované a neglazované obklady a dlažby 

dlazby a obklady do kupelne

Pri glazovaných obkladoch je farba ovplyvňovaná digitálnou tlačou alebo natieraním. Farba neglazovaných obkladov závisí od použitého materiálu. Tak ako nie je možné vyrobiť absolútne presný rozmer, nie je možné trafiť úplne rovnaký odtieň. Výrobcovia preto používajú triedenie a následné balenie najpodobnejších odtieňov. 

Roztriedenie do 7-ich skupín a následné označenie pri glazovaných odkladoch a dlažbách:

Bledšie ako ideálny kus sa označujú A1,A2,A3 (čím bledšia tým vyššie číslo)

Tmavšie ako ideálny kus sa označujú B1,B2,B3 (čím tmavšia tým vyššie číslo)

Označenie S0 alebo B0 znamená, že vyrobený obklad či dlažba je bez rozdielu - ideálny stav

 

Gresy sa po každej výrobe, v prípade iného odtieňu označujú novým číslom: 

Ak je vyrobený kus rovnaký ako základný bude označený S alebo B0.

Ak je rozdielny – bledší bude označený A1,A2,A3 až A nekonečno.

Ak je rozdielny - tmavší bude označený B1,B2,B3 až B nekonečno.

Pri gresoch sa teda môže napríklad stať že A8 je rovnaké ako A25.

 

Keď budete nakupovať obklady alebo dlažby určite si označenia skontrolujte. Bude vás to stáť len trochu času a námahy, ale ušetríte si tým problémy s prípadnou výmenou. Ak potrebujete rovnakú dlažbu do viacerých miestností, dbajte na to, aby bolo v jednej miestnosti použité jedno označenie. Nie je ale nevyhnutné, aby bola kuchyňa, chodba aj obývačka v rovnakom odtieni. Pokiaľ ale chcete použiť rôzne odtiene, povedzte o tom majstrovi. Mohlo by sa totiž stať, že balenia skombinuje tak, ako by nemal. Pri výbere farby obkladov a dlažieb alebo presného odtieňu v kúpeľňovom štúdiu požiadajte o radu predajkyňu. Muži vidia len 16 farieb, ženy 256 farieb.

  

Tvrdosť obkladov a dlažieb

Tvrdosť obkladu a dlažby sa meria tak, že sa kamenným kotúčom s otáčkami 750/min reže do obkladu. Vyhodnocuje sa sila potrebná na rez. Tvrdosť obkladu sa vyhodnocuje vo vzťahu k Mohrovej stupnici, ktorá má hodnoty 1 až 10. Čím je tvrdosť vyššia, tým je zložitejšie opotrebiť lícnu plochu obkladu alebo dlažby. Požadovaná minimálna tvrdosť dlažby je 5 stupňov, pri obkladoch sú to 3 stupne. Pri glazovaných materiáloch sa požaduje tvrdosť aspoň 6 stupňov. 

Ak ste sa dostali až na koniec tohto článku, o obkladoch a dlažbách už viete viac, ako niektorí predajcovia. Ak myslíte, že by článok pomohol aj vašim známym, nezabudnite ho zdieľať.