Sprchové boxy vs. sprchové kúty

sprchove boxy

Neviete sa rozhodnúť, či je pre vás lepšísprchový kút alebo sprchový box? Najlepším riešením je konzultácia s odborníkom, ktorý vám ozrejmí všetky výhody a nevýhody oboch možností.

Ako ukážkový príklad uvádzame mail, ktorý sme nedávno dostali:

"Dobrý deň, už dlhú dobu študujem ohľadne sprchových boxov a už som zúfalá. Sprchový kút máme nejakých 13 rokov a v podstate sme boli s nim spokojní. Už má svoje roky a chceli by sme ho vymeniť za sprchový box. Je to dobrá voľba? Aké sú pozitíva a negatíva boxov a na čo si treba dávať pozor?"

Poďme na to! Vyriešime to tu a teraz. Rozhodol som sa sadnúť k notebooku položiť všetkých 10 na klávesy a stvoriť návod - odpoveď na tento big problém slovenských a českých domácností.

 

1. Využitie

sprchovy kut huppe

Sprchový kút je určený na sprchovanie. Kút za pár korún vám umožní zhruba to isté ako špičkový kút za 2 500€. Jednoducho sa osprchujete. Kvalitu, životnosť, zatekanie a podobné problémy s lacným sprchovým kútom v tomto článku nebudeme riešiť. Ale bude lepšie, ak ich nebudete kupovať.

Príjemný pocit vám prinesie kvalitná sprcha. K dokonalosti to v oblasti spŕch dotiahli nemecké značky Hansgrohe a Grohe. K dokonalosti im pomôžete obkladom s povrchovou úpravou a samozrejme by ste mali objednať aj sprchový kút s kvalitnou povrchovou úpravou skiel, ideálne doživotnou. To ale záleží na výške vášho rozpočtu.

Sprchový box alebo kabína vám dá viac z pohľadu možností využitia. Najväčší benefit je, že sprchové kabíny sú samonosné a môžete ich postaviť kamkoľvek. Stačí priviesť vodu, odpad a pri výbavách s elektronikou aj elektrinu.

Súčasťou základnej rady kabín nazvem ju "Economi" sú automaticky batérie, ručná a hlavová sprcha a takmer všetky modely sú vybavené hydromasážnymi tryskami. Vyššie rady "Comfort" majú výbavu doplnenú o elektroniku. Tá obsahuje ovládanie osvetlenia, rádio, možno chromoterapiu, niektoré verzie dokonca ozónovú dezinfekciu. Posledná najvyššia rada "Elegance" obsahuje ešte niečo navyše. Môže to byť čerpadlo, ktoré robí z inak zbytočných chrbtových masážnych trysiek reálne využiteľné a hlavne - účinné masážne trysky.

Ďalšou súčasťou môže byť parný generátor, resp. parná sauna, ktorá je podľa mňa hlavným dôvodom, prečo sa rozhodnúť pre sprchovací box. Približne za cenu kvalitného sprchového kútu bez obkladov, škárovky, batérií, vaničky alebo žľabu a pod. čo je cca 1500 € môžete mať plnohodnotný domáci wellness a parné kúpele. Zdravotné účinky parnej sauny možno poznáte, ak nie ľahko si vygooglite. Parná sauna je zdravotný pomocník, ktorý za to stojí.

 

2. Dizajn a praktickosť

sprchovy kut radaway

Sprchový kút môže byť stredobodom kúpeľne. Vyzdvihne váš zmysel pre detail, čistotu a eleganciu. Ak nie váš zmysel, tak vášho dizajnéra alebo predajcu, s ktorým ste sa pri návrhu "vyhrali". Kvalitné sprchové kúty sú krásne, bezrámové riešenia, bezbariérový vstup, dizajnový rošt sprchového žľabu vložený do veľkoformátovej dlažby a nakoniec dokonalá podomietková termostatická batéria, pre fajnšmekrov doplnená o hydromasážne trysky. Jednoducho wau. Čo som tým chcel povedať? Pri návrhu sprchového priestoru máte oveľa viac možností ako pri sprchovom boxe. Môžete sa vyhrať s každým detailom, pri kútoch na mieru si dokonca zvolíte aj typ kovania, madiel, tesnení. Sprchovací kút už nie je len o výbere zásteny toho samotného "sprcháča". Je to o celkovom zladení priestoru, ktorý na tento účel máte k dispozícií. Môže to byť váš dokonalý relaxačný priestor, ktorý je vytvorený vami od murovania osvetlených výklenkov, poličiek, sedenia, cez následné obkladanie, výberu konkrétneho kútu, spŕch až po príslušenstvo - háčiky na župan a uteráky, držiak stierky, polička na sprchové šampóny a pod.

Ak máte možnosť vymurovať a kvalitne odizolovať sprchovací priestor, vybrať si kút od kvalitného výrobcu, vaničku alebo žľab a kúpiť kvalitnú sprchu, dostanete sa na sumu cca 1 000€ a budete spokojný. Keď vojdete do kúpeľne po prvýkrát po rekonštrukcií bude to úžasné, keď po 3 rokoch stále to bude super, prejde 12 rokov a stále bude všetko OK. Dodržte pravidlo 2-krát meraj a raz rež a máte na 15 rokov bezproblémovú sprchu.

 

Sprchový box resp. sprchová kabína

sprchove boxy

Pri sprchových boxoch je to iná káva ako pri kútoch. Tu si vyberáte z modelov, ktoré sú dané a úpravy nie sú možné. Konštrukcia boxov je zložitejšia a údržba o niečo náročnejšia. Tieto negatíva vyrovnáva ich pomerne nízka cena a praktickosť, pretože nie je potrebná žiadna zložitá stavebná úprava.

Sprchovú kabínu si zmontujete sami, alebo zavoláte skúseného technika, montážnika ktorého vám doporučí väčšinou priamo predajca. Ak vám predajca nevie poradiť s montážou, nikoho nepozná a o produktoch pri telefonáte nič nevie, číta vám popis napísaný pri produkte na e-shope je to amatér, ktorý predáva produkty len vďaka najnižšej ceny. V takom prípade nemá zmysel pokračovať v komunikácií a tomuto obchodu by ste sa mali vyhýbať nech už sú ceny akokoľvek výhodné, pokiaľ teda nestojíte o problémy.

Pri kabínach je výhodou ich nízka cena a výborná výbava, ktorú pri kúte za rovnaké peniaze nezískate. Napríklad za 800€ môžete mať kabínu s elektronikou, rádiom, osvetlením, hlavovou sprchou, ručnou sprchou, hydromasážnymi tryskami. Účinok trysiek je taký, aký je tlak vody vo vašom potrubí. Nie je to extra super masáž, ale oddýchnuť si pri tom môžete. Výhodou sprchových boxov bez silikonu je jednoduchá údržba a tiež sa tu netvorí žiadna pleseň.

Ďalším veľkým plusom je elegancia a dizajn. Sprchové boxy vašu kúpeľňu odlíšia od kúpeľne vašich známych. Súčasným trendom sú čierne sklá, ktoré pôsobia veľmi efektne. Plne vybavený box je veľmi praktické riešenie, dobre vyzerá a je to produkt, ktorý zasuniete do rohu, opriete o stenu a ak sa vám zunuje môžete ho o pár rokov predať známemu, vziať na chatu alebo vyhodiť a objednať si nový model, inú výbavu, inú farbu. Prirovnal by som to k autu, ktoré keď vás prestane baviť a začne sa kaziť, tak ho po rokoch vymeníte za nové.

Ak stojíte o sprchový box máte na výber tieto možnosti: Bezsilikonové boxy; Parné boxy; Sprchovacie boxy s vaňou. Ak vám ide o rozmer, najčastejšie predávané sú: Sprchový box 80x80; Sprchový box 90x90; Sprchový box 100x100; Sprchový box 120x80.

 

3. Ceny, životnosť a servis

Sprchový priestor zložený z kvalitného kúta a príslušenstva vám vydrží bez problémov aj 15 rokov. V prípade, že sa staráte, máte upravenú vodu a nezanedbáte údržbu vydrží aj viac.

sprchove boxy

Najlepší prehľad o cenách získate, ak si prebehnete e-shop. Dôležitejšie ako nákupná cena je servis a možnosť objednať náhradné diely. Málokto myslí na náhradné diely pri nákupe alebo pri rekonštrukcií kúpeľne kde bola vaňa, ktorá si 15 rokov žiadny servis nevyžiadala. Sprchový kút je ale zo skla, to znamená, že sa môže rozbiť. Ak je sklo rovné vyrobí vám ho sklenár výrazne lacnejšie ako výrobca. Tesnenia a magnetické lišty môžu vplyvom baktérií a nečistôt zmeniť farbu, nedajú sa vyčistiť a potrebujete nové. Životnosť môžete ale výrazne ovplyvniť aj vy sami a to pravidelnou údržbou. Kolieska alebo pánty sú ďalšia časť kútu, o ktorú sa treba starať. Kvalitné kúty majú kvalitné kolieska. Ak máte malú kúpeľňu netrápte sa hľadaním pántových možností keď na to nemáte priestor. Kúpte si kút, ktorý má kolieska len v hornej časti a výrazne si zjednodušíte údržbu. Vyhnete sa mydlovým a vápenatým usadeninám, ktoré stekajú priamo na spodné kolieska. Pokiaľ sa však už začnú zadrhávať, jednoducho objednáte nové kolieska a sami si ich hravo vymeníte.

Náhradné diely môžete objednávať priamo od výrobcu, ideálne od vášho predajcu kde ste kupovali kúpeľňové vybavenie. Vyhnite sa rôznym akciám, značkám a sériám, ktoré sú jednorázové a predávajú sa najčastejšie v reťazcoch. Sú to produkty, ku ktorým diely nebudú, s tým sa zmierte hneď pri nákupe, alebo to nekupujte. Možno vám napadlo, že máte 2 roky záruku ale reťazce prenášajú servis na dodávateľa a dodávatelia rátajú s tým, že určité percento budú musieť vyreklamovať, teda vrátiť peniaze. Pár vrátených eur za akciový kút vám však nenahradí čas a stres, ktorý musíte venovať vybavovaniu reklamácie, demontáži a montáži nového kútu, diery v obkladoch, ktoré budete vidieť, pretože nový kút bude trochu iný atď. Toto vám už nikto nepreplatí.

Sprchovacie boxy, ktorých cena je pod 500€ sú viac menej čínske hračky, od ktorých veľa neočakávajte. Sú vhodné na chatu, do nájomného bytu, pre 1-2 nenáročných užívateľov. Akonáhle potrebujete kabínu na každodenné používanie pre viac ako 2 ľudí mala by aj niečo stáť. Viac sa môžete dozvedieť zo živého vysielania o cenotvorbe. Vypočujte si záznam tu>>.

Sprchové boxy, ktorých cena je do 1000€ a pokladám ich za najlepšie riešenie v tejto cenovej hladine vyrába rakúsky Sanotechnik - sprchové boxy série Quick Line. Ďalšie kabíny, ktoré stoja za zváženie sú od talianskych výrobcov KV Store, Novelliny. Sú to značky, ktoré držia skladom náhradné diely. Dôležité je vybrať si predajcu, ktorý vám ich objedná, teda bude fungovať aj o pár rokoch. Ak neprežije môžete si diely objednať sami. Bude potrebné všetko odkomunikovať priamo s výrobcom.

Stále väčší dopyt je po kvalitných sprchových kabínach, ktoré sú jednoduché, bez trysiek a elektroniky a hlavne kvalitné. Montáž bez silikónu a skrutiek a kvalitná termostatická batéria sú žiadané. Poznám jedno jediné riešenie a tým je séria Modul od českého Sanswissu. Cena je cca 1200€, ale budete mať niečo kvalitné, české s bezproblémovou možnosťou dodania náhradných dielov.

 

Zhrnutie: Ako na sprchový priestor

Ak pri plánovaní novej kúpeľne poctivo vyberáte obklady, dlažbu a vybavenie, ste náročný a výsledok má byť dokonalý siahnite po kvalitnom sprchovacom kúte.

Spolupracujte s dizajnérom, užite si návrh novej kúpeľne a neskrývajte krásne obklady za sprchový box. Pridať rádio do sprchy nie je problém, v ponuke máme Grohe Aquatunes, sprchový set od Hansgrohe dokáže úplne reálne napodobiť prírodný dážď. Kvalitný kút s automatickým dovieraním dverí vás bude tešiť dlhé roky. S nejakou kabínou, v ktorej 50% vybavenia nepoužívate a druhých 50% kabíny nedosahuje ani zďaleka kvalitu akú požadujete sa budete trápiť a budete mať celé roky pocit zlého rozhodnutia.

Sprchové boxy sú vhodné do moderného bytu, domu, drevostavby, drevenice, na chatu a pod. Jednoducho pre vás všetkých náročnejších zákazníkov odporúčam kabíny Sanswiss Modul. Ak kút nemôžete použiť, pretože musíte mať aj zadné steny je to najkvalitnejšie riešenie. Ak je pre vás finančne, praktickosťou a dizajnom kabína vhodnejšie riešenie ako kút, na druhom mieste po Sanswisse odporúčam Sanotechnik Quick Line. Kabína je viac než vhodná pri rekonštrukciíibytového jadra. Vyhodíte starú vaňu, ak je nutné nalepíte nové obklady, zložíte sprchovaciu kabínu a hotovo. Ušetríte financie aj čas.

Typy na záver:

  • Poctivo vybraná kúpeľňa je investícia rozložená cca na 15 rokov.
  • Nenáhlite sa, nevyberajte zbrklo.
  • Na trhu máme ohromné množstvo neznámych značiek- šmejdov, ktorých živostnosť je náhodná.
  • Dajte si poradiť v značkových štúdiách, alebo online a nakupujte od jedného predajcu.
  • Ak ste nedôverčivý a potrebujete počuť nezaujatý názor a skúsenosti od viacerých pýtajte sa ľudí, diskusie na modrastrecha.sk sú často na nezaplatenie.

Ak som si získal vašu dôveru ja, môžeme na plánovaní, výbere a dodaní vybavenia spolupracovať. Objednajte sa vyplnením formuláru tu>>.