Vaňa - ako si správne vybrať?

Ako vybrať vaňu?

Pri zariaďovaní alebo rekonštrukcií kúpeľne stojíte pred náročnou úlohou - vybrať najvhodnejšiu vaňu.

Vzhľadom na obrovskú ponuku materiálov, tvarov, veľkostí a výrobcov sa zdá prakticky nemožné vybrať si len jednu a ešte k tomu tú správnu.

Aby sme vám tento výber čo najviac uľahčili, prinášame vám niekoľko užitočných tipov.

 

Ako vybrať správny rozmer vane?

Zmerajte sa! Dĺžka vane by mala byť rovnaká ako vaša výška od päty po ramená. Šírka vane by mala byť taká, aby ste si mohli oprieť obe nohy o steny vane. Je to pohodlné a vyhnete sa bolesti bedier.

 

Ako vybrať tvar vane?

tvar vane

Ak máte malú kúpeľňu a pri rozhodovaní sa medzi vaňou a sprchovacím kútom vyhrala vaňa, potom zvoľte jednoduchú obdĺžnikovú.

K obdĺžnikovej vani nájdete bez problémov aj zástenu.

 

Pokiaľ máte kúpeľňu veľkorysých rozmerov a radi by ste aj väčšiu vaňu, pokojne si kúpte aj rohovú.

Myslite ale na to, že ju budete musieť umývať a pritom vojsť do vane, pretože inak to nepôjde.

 

Ako vybrať materiál vane?

Vane sa vyrábajú z akrylátu, plechu, ocele, liateho mramoru a quarylové vane Villeroy & Boch. Každý materiál má niečo do seba a preto je nutné každému z nich venovať zopár riadkov.

 

Akrylátové vane

Vane z akrylátu sú ľahké, dá sa do nich jednoducho zabudovať vírivý systém a problémom nie je ani dodatočne namontované prístušenstvo ako madlo, opierka hlavy a podobne. Priamo do vane sa dá osadiť aj betéria.

akrylatove vane

Pri výbere ale treba dbať na kvalitu, všímajte si či je vaňa na pohľad hladká. Akrylát zo zadnej strany by mal byť ucelený a nemali by nikde trčať ostré vlákna. Niektoré lacné vlákna bývajú tak tenké, že pri pohľade do svetla vaňa presvitá a to určite nie je znakom kvality. Tieto vane nie sú dosť pevné, môžu praskať a nesedia popri stene. V takom prípade je nutné použiť vaňové lišty, tmely a silikóny čím sa pôvodne lacná vaňa predraží.

Ak chcete kvalitnú akrylátovú vaňu vyberte si takú, ktorá je vystužená sklolaminátom a pokojne aj v niekoľkých vrstvách. Objednať si môžete aj vaňu s oceľovou konštrukciou pre ešte vyššiu pevnosť a vystuženie okrajov. Kvalitná povrchová úprava zo 100% akrylátu sa dá opraviť, resp. prebrúsiť a vyleštiť. Vaňa, ktorej základom je obyčajný ABS plast a sanitárny akrylát je iba v tenkej vrstve nanesený na povrchu sa opravovať nedá. Prebrúsením sa odstráni vrstva akrylátu a miesto zostane matné.

K najlepším výrobcom akrylátových vaní patria české značky Santech a Teiko, ale oplatí sa preskúmať aj ponuku značiek Gustavsber či Duravit.

 

Smaltované vane

Smaltovaná vaňa môže vo vás vyvolať spomienky na detstvo, pretože tento materiál má najdllhšiu históriu a určite ste sa v takej kúpali napríklad u starých rodičov. A možno ju máte doma a usilovne premýšľate či ju nevymeniť za novší model z iného materiálu.

Ak ste počuli, že voda v smaltovanej vani skôr vychladne, zabudnite na to. Je to len mýtus. Najviac tepla uniká hladinou vody, takže rozdiel medzi akrylátovou a smaltovanou vaňou v tomto smere nehľadajte. Ak už, tak smaltovaná vaňa je v miernej výhode, pretože sa ohreje celá a aj časti, ktoré nie sú pod vodou sú prijemne teplé.

smaltovane vane

Kvalitné smaltované vane majú najčastejšie hrúbku asi 3,5 mm a ich záručná doba môže byť predĺžená aj na 30 rokov. Výhodou smaltu je aj to, že je menej náchylný na škrabance ako akrylát a keď už príde k poškodeniu, dá sa ľahko opraviť. Určite oceníte aj jeho odolnosť voči farbe na vlasy, ktorá môže na akrylátovej vani zanechať trvalé následky. Navyše nie je chúlostivý na čistiace prostriedky a môžete ju umývať akýmkoľvek prípravkom, samozrejme okrem kyselín a chemikálií, ktoré nepatria do kúpeľne.

Niektoré značky ponúkajú aj vane s povrchovou úpravou, ktorá sa ľahko udržuje a nepotrebujete žiadne čistiace prípravky. Na čistenie vám postačí iba handrička alebo špongia. Malou nevýhodou tejto úpravy je, že môže byť šmykľavejšia.

Ak ste rozhodnutý, že smaltovaná vaňa je pre vás tou pravou určite si prezrite ponuku značiek Bette a Kaldewei. Tieto značky totiž patria k špičkám a vyrábajú ekonomické série ale aj luxusnejšie verzie z titánovej glazovanej ocele alebo voľne stojace vane vyrobené z jedného kusu. Môžete tak mať vaňu za 100€ ale aj za 4 000€.

 

Vane z liateho mramoru

Tento materiál sa často využíva na výrobu vaničiek do sprchovacieho kúta, nábytkových umývadiel a dizajnérskych prevažne voľne stojacich vaní. Ak chcete vaňu z liateho mramoru vyberte si naozaj kvalitného výrobcu. Tento materiál je háklivý na poškodenie a poškriabanie, používať by ste nemali silné čistiace prostriedky a farbu na vlasy si v takejto vani, sprche či umývadlo určite nezmývajte.

Vane z liateho mramoru sa vyrábajú odlievaním vo formách a zmes tvorí najčastejšie syntetická živica s drveným dolomitom. Tento spôsob umožňuje vytvoriť prakticky akýkoľvek tvar a veľkosť vane, ktorej hrúbka býva 2 - 2,5 cm.

Existujú aj výrobcovia, ktorí používajú špeciálny povrchový nástrek odolnejší voči poškriabaniu. Vytvorí sa tak dokonale hladký a lesklý povrch, na ktorom sa neusadzujú nečistoty. Mramorové vane sú odolnejšie ako keramické a ťažké. Voľne stojace dizjnérske vane budú skutočnou ozdobou kúpeľne a uspokoja aj náročných zákazníkov.

 

Quarylové vane Villeroy & Boch

Quaryl je najdokonalejší, teplý a nešmykľavý liaty materiál pre vane a vaničky. Má zvyšenú odolnosť voči poškriabaniu. Quaryl je vyrobený zo 60% drveného kremeňa a zvyšku akrylátovej živice. Má tvrdosť 7 (liaty mramor má tvrdosť 3-4).

Quarylové vane sú až 10-15x masívnejšie a hrubšie než bežné tenké akrylátové vane. Na druhú stranu cena akrylátových a qaurylových vaní sa tiež nedá porovnávať.

 

Vírivé vane

virive vane

Pri vírivých vaniach je dôležité vedieť, že sa skladajú z množstva komponentov. Tie môže výrobca kúpiť od renomovaných značiek ako je napríklad Koller, alebo ich objednať lacno z Číny. Kúpiť lacnú vírivku, ktorá funguje rovnako ako tá drahšia je fajn ale iba na chvíľu. Potom sa začne prejavovať tajomstvo nízkej ceny a na rad prichádza servisný technik, ktorý vám môže vymeniť poškodené alebo nefunkčné súčiastky za nové a kvalitné. Lenže cena za takýto zákrok a materiál môže byť rovnaká ako cena vane. A podozrivo lacná vírivá vaňa pravdepodobne nebude vyrobená z akrylátu, maximálne bude mať iba povrchovú akrylátovú vrstvu.

Pri vírivých vaniach je teda veľmi dôležité vybrať si kvalitného výrobcu, ktorý sa zaoberá výrobou vaní z vami preferovaného materiálu. Dajte si naceniť vírivý systém, ktorý bude vyhovať vašim požiadavkám. Ak bude cena nad vaše možnosti, môžete si kúpiť holú vaňu s možnosťou montáže vírivého systému s bočným a predným akrylátovým obkladom, aby ste nemuseli murovať. Vírivý systém si potom môžete dať namontovať dodatočne. Treba ale myslieť na to, že vaňu bude potrebné dopraviť k výrobcovi, ktorý systém namontuje a vaňu vám pošle späť.

Ďalšou možnosťou je kúpiť si kvalitnú, klasickú vaňu bez bubliniek a za ušetrené peniaze si užiť víkend vo wellness centre.

 

Vaňové napúšťacie systémy

Vaňu môžete napúšťať nástennou, stojánkovou alebo podomietkovou batériou. Pri klasickej nástennej batérii si dajte pozor, aby bola dĺžka výpustného ramienka dostatčná a voda tiekla rovno do vane a nie po jej stenách alebo okrajoch. Stojánkové batérie sú umiestnené priamo na vani a môžu byť jednoduché s ručnou sprchou alebo viacotvorové, kedy hadicu a ručnú sprchu zasuniete do útrob vane. Poslednou variantov je podomietková batéria, ktorá vyzerá veľmi elegantne a je vhodné napojiť ju na napúšťanie cez prepad sifónu.

V prípade, že ste nenašli všetky odpovede na vaše otázky, alebo by ste sa chceli poradiť pri výbere vane či kúpeľne, kliknite na tlačidlo nižšie a využite nezáväznú konzultáciu.