Sprchový kút - ako si správne vybrať?

Ako vybrať sprchovací kút?

Ak ste sa rozhodli, že do vašej kúpeľne chcete sprchový kút, prvú náročnú voľbu máte za sebou.

Ale na trhu nájdete obrovskú ponuku najrôznejších sprchovacích kútov a tak ste stále len na začiatku. Vybrať si správne nemusí byť až taká veda.

Stačí, ak sa bude držať našich dobre mienených rád.

 

4 dôvody prečo je sprchový kút lepší ako vaňa

bezbarierovy sprchovy kut

1. Ľahká údržba - najlepšie sa udržujú sklá s povrchovou úpravou, ak ju nemáte stačí vám špeciálny prípravok, ktorý funguje ako ochranná vrstva proti vodnému kameňu. Takýto prípravok vás bude stáť cca 30-50€, ale vyskúšať môžete aj tekuté stierače na autosklá, ktorý je lacnejší a splní účel.

2. Šetríte vodu - v sprche trávime väčšinou menej času a spotrebujeme menej vody ako keď si napustíme vaňu. Sú samozrejme aj takí, ktorí trávia pod sprchou celú večnosť a skôr prerobia ako ušetria.

3. Bezbariérový vstup - treba myslieť aj na budúcnosť a o 15-20 rokov už možno budete mať problém dostať sa do vane alebo vaničky sprchového kúta. Ponúka sa ale možnosť spraviť si pri rekonštrukcií bezbariérový kút a máte po starostiach.

4. Jednoduchá výroba na mieru - vyrobiť sprchovací kút na mieru nie je nič zložité. Ak potrebujete neštandardný rozmer alebo šikminu do podkrovia nebude to problém. Spolupracujeme so slovenským výrobcom skla na mieru. Stačí ak napíšete vaše požiadavky do chatovacieho okna naspodu stránky a spracujeme vám nezáväznú ponuku.

 

Oblý alebo hranatý tvar?

Oblý tvar sprchového kúta sa hodí aj do malých kúpeľní, pretože si tak ušetríte zopár vzácnych centimetrov štvorcových. Inak asi záleží hlavne na vašom vkuse a priestorových možnostiach.

Obdĺžnikový kút je ale o niečo priestrannejší a tak je sprchovanie pohodlnejšie a môžete si ho užívať aj vo dvojici. Ak sa kút nedá umiestniť do rohu, môžete ho dať k rovnej stene a miesto dvoch sklenených častí budete mať tri.

 

Spôsob otvárania

Pokiaľ ide o spôsoby otvárania rozlišujeme otváravé a posuvné.

Otváravé sprchové kúty sa ľahšie udržujú pretože v podstate ide len o sklo a pánty. Pánty sú často na skle lepené tak, že na vnútornej strane je iba sklo. Údržba je teda veľmi jednoduchá hľavne ak si zaobstaráte stierku na sklo. Výhodou je aj to, že otváravé dvere poskytujú väčší priestor na vstup a tak cez dvere prejdú aj silnejší alebo svalnatejší jedinci.

odkvapova lišta na sprchovom kute

Máloktorý otváravý kút má ale odkvapovú lištu na dverách a tá potom končí na podlahe čo určite nie je nič príjemné. Sú ale aj výrobcovia, ktorí tieto lišty majú a dokonca k nim patria aj slovenský výrobcovia. Ak by ste takýto sprchový kút chceli, kontaktujte nás cez chatovacie okno naspodu stránky.

Posuvné sprchové kúty sú skvelou voľbou do bytového jadra, ale všeobecne sú posuvné kúty vyhľadávanejšie ako otváravé. Najčastejším problémom posuvných kútov je hrdzavenie koliesok a následné zasekávanie sa. Vzhľadom na to, že sú prakticky denne v kontakte s vodou je to logické.

Nemusíte sa ale kvôli tomu obávať kúpi sprchového kúta s kolieskami. Stačí ak ich raz na čas (cca 2 krát za rok) namažete. Sanitárne mazivo >> stojí okolo 7€ a použiť by ste ho mali hneď po namontovaní kúta. Riešením sú aj náhrade pojazdové kolieska >>, ktoré jednoducho vymeníte a máte pokoj aj niekoľko rokov.

Ak sa vám to stále nepozdáva, vyrábajú sa aj sprchové kúty, ktoré majú kolieska len v hornej časti a tie sú v kontakte s vodou len minimálne.

 

Dizajn sprchového kútu

Rámové alebo bezrámové sprchové kúty? Nuž najväčší rozdiel je v cene. Rámové sprchové kúty sú a niečo lacnejšie. A teraz k detailom.

Rámové sprchovacie kúty poskytujú veľký výber farieb profilov (biele, chrómové, lesklé, matné...) a výhodou je aj možnosť montáže na krivú stenu, ktorá sa často vyskytuje a to nie iba v kúpeľniach. Nástenné profily zvládajú odchýlky +/- 2 cm a tak pre ne krivá stena nie je problém. Problémom je ale spodná lišta, ktorú majú niektoré modely, pretože sa ťažko čistí a udržuje.

bezramovy sprchovy kut

Bezrámové sprchové kúty majú čisté línie, jednoduchú údržbu a nadčasový dizajn. Nevýhodou je nutnosť zamerania otvoru a výroba na mieru, čo je časovo náročnejšie. Pri rekonštrukcií kúpeľne treba vždy počítať s časovou rezervou aj keď si neobjednávate zariadenie na mieru.

Samostatnou kategóriou sú sprchové zásteny, ktorým sa povenujeme iba stručne. Ide o pomerne lacné, bezbariérové riešenie s jednoduchým dizajnom a ešte jednoduchšou údržbou. Pod stropnou sprchou môžete relaxovať a predstavovať si samých seba niekde v exotickej krajine pod vodopádmi. Očistíte nie len telo ale aj myseľ a odbúrate stres. Ak by ste radi nejakú špecialitu neváhajte nás kontaktovať, určte vám poradíme.

 

Materiály sprchových kútov

Pri profiloch sa používa prevažne hliník, na ktorý sa nanáša farba. Ako výplň rámov sa používa buď sklo alebo plast. Plast sa ale využíva prevažne vo verejných priestoroch kvôli nižšej cene. Domov si kupujeme hľavne sklenené výplne. Tie sú vyrobené z bezpečnostného skla, pretože bezpečnosť je na prvom mieste. Tento materiál je odolnejší, pevnejší a lepšie sa udržiava. Navyše máte možnosť vybrať si aj antikalovú povrchovú úpravu pre jednoduchú údržbu alebo dekorované sklo.

 

Povrchová úprava skla

antikalova povrchova uprava skla

Povrchová úprava skla je dočasná záležitosť.

Používaním a čistením chemickými prostriedkami sa časom stratí.

Treba si premyslieť a spočítať či sa oplatí investovať do skla s povrchovou úpravou alebo si dodatočne zaobstarať antikalový prípravok >>.

Tento prípravok sa dá použiť aj na používaný kút. Najprv ale musíte sklo perfektne vyčistiť a potom naniesť antikalový prostriedok.

 

Cena sprchového kúta

Ako už iste tušíte univerzálna odpoveď neexistuje. Sprchový kút môže stáť 300€ ale aj 3 000€. Všetko záleží na vašich finančných a priestorových možnostiach a nárokoch. Výrobcov, materiálov a druhov je naozaj veľa. Ak potrebujete radu napíšte nám do chatovacieho okna naspodu stránky a pomôžeme vám vybrať vhodný výrobok.

 

Náhradné diely

Veľká výhoda sprchovacích kútov je aj tá, že nepotrebujú takmer žiadne náhradné diely, pokiaľ teda nešťastnou náhodou nerozbijete sklo. Najčastejšie sa po rokoch menia tesnenia a pojazdové kolieska. Tie však ľahko vysuniete zo skla a nasuniete nové.

 

Prezrite si TOP modely overených značiek sprchovacích kútov tu>>