Toaletný papier môže ohrozovať vaše zdravie

Pokiaľ ide o toaletný papier tak si vyberáme podľa vône, farby, chceme ten najmäkší a najjemnejší. A výber je naozaj široký. V obchodoch nájdeme okrem klasického bieleho aj žltý, modrý, ružový s vôňou ruže, harmančeka či levandule. Asi málokto ale tuší, že toaletný papier môže byť nebezpečný a spôsobovať zdravotné problémy. Mnoho druhov totiž obsahuje nebezpečné chemické látky. Mali by ste byť teda pri výbere obozretný a dobre si premyslieť aký a či vôbec budete toaletný papier používať. Varovanie sa týka predovšetkým žien, ktoré využívajú toaletný papier oveľa častejšie ako muži.

 

Prečo môže byť toaletný papier pre zdravie nebezpečný?

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo je toaletný a vlastne každý papier biely, keď sa vyrába z dreva, ktoré je hnedé? Pravda je taká, že pri spracovaní výrobkov z papiera sa používa asi 100 000 chemikálií. K tým najnebezpečnejším určite patria toxíny ako chlór a jeho deriváty. Nanešťastie väčšinou sa toaletný papier spracováva chlórovým bielidlom.

toaletny papier

Nejeden vedecký prieskum potvrdil, že chlórové bielidlo dokáže vytvoriť rakovinové toxíny - dioxíny, furány a polychlorované bifenyly (PCB). Práve tieto látku sú nebezpečné a spôsobujú vážne zdravotné problémy. Okrem iného sú to hormonálne poruchy, problémy s plodnosťou, poruchy imunitného systému, metabolické poruchy, cukrovka. Výskumy tiež preukázali, že látky v toaletnom papieri sa cez sliznicu konečníka dostávajú do krvného obehu, hromadia sa v tele a môžu byť príčinou vzniku rakoviny. Toaletný papier ale môže obsahovať aj ďalšie nebezpečné látky a to formaldehyd a Bisfenol A (BPA), ktoré majú karcinogénne účinky a môžu sa tak stať príčinou vzniku niekoľkých druhov rakoviny.

Pri farebných a parfumovaných toaletných papieroch je riziko ešte vyššie ako pri tých obyčajných. Kvôli vôni a farba sa pridávajú ešte ďalšie chemikálie, ktoré len zvyšujú riziko vzniku zdravotných problémov.

Farebný a voňavý toaletný papier môže spôsobovať tieto problémy:

  • infekcia močových ciest - farebný papier môže dráždiť oblasť vagíny a viesť tak k infekcií močovej trubice
  • rakovina krčka maternice - farbenie a parfumácia toaletného papiera vplýva na ženský reprodukčný systém a môže spôsobiť rakovinu krčka maternice
  • rektálne problémy - toaletný papier môže spôsobiť aj svrbenie a zápal konečníka
  • kvasinkové infekcie - výskumy preukázali, že existuje väzba medzi farebným a voňavým papierom a kvasinkovými infekciami
  • alergia - chemikálie v toaletnom papieri môžu spôsobiť svrbenie, podráždenie pokožky alebo alergickú reakciu

 

Ako vybrať toaletný papier

Keď budete kupovať toaletný papier dobre si prečítajte zloženie na obale. Ak obsahuje niektorú so spomínaných látok, pohľadajte radšej iný druh bez chemikálií. Papier sa dá bieliť aj bezpečnejším spôsobom ako napríklad bielenie na báze kyslíka či vodíka.

bidet

Je toaletný papier vôbec nutný?

Používanie toaletného papiera nemá príliš dlhú históriu. V minulosti sa používali skôr veci, ktoré mali ľudia vo svojom okolí ako je tráva, listy, kúsky látky a pod.

Najbezpečnejším a najhygienickejším toaletným papierom je ale obyčajná čistá voda. Čistenie konečníka prúdom vody je populárny a pomerne rozšírený spôsob vo viacerých kútoch sveta. Moderný spôsob takejto očisty je použitie bidetu.


Hygienu, komfort a bezpečie vám poskytne bidet

Ak sa chcete zbaviť toaletného papieru, zvážte inštaláciu bidetu do vašej kúpeľne či WC. Okrem toho, že je bidet bezpečnejší, je aj osviežujúcejší ako toaletný papier. Výhoda je to, že je šetrnejší, menej dráždivý a prakticky neexistuje riziko kontaminácie rúk. Hlavné ale je, že neohrozuje zdravie človeka a intímne partie vyčistí oveľa efektívnejšie.

 

Úsporu financií, priestoru a dlhú životnosť vám poskytne WC+bidet 2v1

wc bidet 2v1

Ak máte malú kúpeľňu či bývate v paneláku a nemáte miestor pre WC aj bidet nezúfajte.

Riešením je WC+bidet 2v1. Je to klasické WC s bidetovou tryskou.

Žiadna elektronika, žiadne výsuvné mechanizmy zabezpečujú dlhú životnosť. 

WC s bidetom si môžete objednať tu.