Ako vybrať podomietkový WC modul pre závesné WC?

podomietkovy wc modul pre zavesne wc

Ešte pred pár rokmi bol výber v tejto oblasti značne obmedzený a vyberať ste si mohli medzi dvoma, maximálne tromi výrobcami.

Dnes je našťastie všetko inak a ponuka podomietkových WC modulov je pomerne široká.

Ako to už býva, nie každý výrobok je dostatočne kvalitný a nie každý výrobca vám ponúkne adekvátny servis.

Ako si teda vybrať pre vaše závesné wc ten správny wc modul?

 

Najpredávanejšie značky na Slovensku

K najpredávanejším značkám na Slovensku patria Geberit, Kolo, Grohe a Alcaplast.

 

Geberit

Moduly od značky Geberit sa radia k tým najkvalitnejším a najpredávanejším produktom. S týmto výrobcom prichádza aj kvalita, dostupnosť a výborný servis. Keďže moduly Geberit patria k najpoužívanejším, inštalatéri s ním majú dostatočné skúsenosti a tak bez problémov nájdete niekoho, kto vám ho nainštaluje.

 

Sanit

Sanit je špičkový nemecký výrobca hlavne plastových sanitárnych súčiastok. Je subdodávateľom základných súčiastok pre mnohé svetové značky sanitárneho vybavenia. Inštalačné moduly patria k najkvalitnejším na trhu.

 

Kolo

Na vzostupe je aj značka Kolo, ktorú charakterizuje prijateľná cena a jednoduchá montáž. Značka Kolo navyše ide vlastnou cestou a nekopíruje iné značky. Ponúkne vám teda vlastný systém, ktorého montáž nebude problém a má aj nejaké tie funkcie navyše. Niekoho by mohol odradiť fakt, že ide o poľského výrobcu, ale obavy v tomto prípade nie sú na mieste.

 

Alcaplast

Ak by ste radšej českého výrobcu, odporučiť môžeme značku Alcaplast, ktorá je čím ďalej tým viac obľúbená. Sortiment tejto značky je široký a ich výhoda spočíva aj vo veľkom výbere dekoru a tlačidiel.

 

Grohe

V prípade že chcete staviť na overenú nemeckú kvalitu je k dispozícií značka Grohe. Vďaka pneumatickému splachovaniu sú moduly Grohe veľmi tiché. Zaujať môžu aj tlačidlá, ktoré majú originálny tvar a dizajn.

 

Čo si treba ujasniť pred výberom WC modulu?

Predtým ako začnete s výberom WC modulu je vhodné stanoviť si rozpočet. Rozdiely medzi jednotlivými modulmi môžu dosahovať niekoľko desiatok eur a tak je dobré ujasniť si, koľko chcete investovať.

 

závesné wc - kompletná sada

Dôležité aj miesto inštalácie, pretože je rozdiel či budete modul inštalovať v rodinnom dome alebo v bytovom jadre.

V rodinnom dome stačí použiť modul pre obmurovanie - kombifix, renovmodul a pod. V prípade bytových jadier je potrebný modul s bočnými konzolami - duofix, jadromodul a pod., ktorý je aj o niečo drahší.

Takmer každý predajca ponúka zvýhodnené kompletné WC sady (podomietkový WC modul + závesné WC) - takýto set je za priaznivejšiu cenu než kupovať samostatne modul a keramiku.

Pred kúpou je dobré získať referencie od známych alebo od iných zákazníkov napríklad na rôznych diskusných fórach.


Pomer cena/výkon modulov

Najdrahší nemusí znamenať aj najkvalitnejší a pre vás najvhodnejší. Každý produkt má svoje prednosti ale aj nedostatky. Pripravili sme prehľad niektorých WC modulov, ich výhod aj nevýhod.

 

Údaje v tabuľke sú platné k septembru 2016

Parameter/typ modulu

Geberit Duofix

Grohe Rapid SL

Alcaplast Sadramodul

Kolo Technic GT

Sanit Duofix

Približná cena

230 €

170 €

200€

130 €

150 €

Dostupnosť produktu

Veľmi dobrá

Nedostatočná

Dobrá

Dobrá

Veľmi dobrá

Inštalácia

Jednoduchá

Veľmi jednoduchá

Jednoduchá

Veľmi jednoduchá

Jednoduchá

Kvalita servisu a dostupnosť náhradných dielov

Veľmi dobrá

Dobrá

Dobrá

Dobrá

Veľmi dobrá

Pomer ceny a výkonu

Dobrý

Dobrý

Dobrý

Výborný

Výborný

Odsávanie zápachu

Áno

Áno

Áno

Nie

Nie

Systém dezinfekcie vody

Nie

Nie

NIe

Áno

Nie

 


Záverečné hodnotenie WC modulov

Každý preferuje inú značku a má iné nároky na cenu, kvalitu, dizajn, náročnosť inštalácie a podobne. Malé zhrnutie a náš pohľad na vec vám ale pri výbere môže trochu pomôcť.

 

Gegerit

Značka Geberit má tradíciu a patrí k tým najkvalitnejším. Pokiaľ nemáte problém investovať do kvality, potom by ste mali siahať po produktoch Geberit.

 

Sanit

Na Sanit sa môžete spoľahnúť. V ich nemeckom závode vyrobia až 390 tis. WC nádrží ročne. Vďaka tomu môžete mať vysokú kvalitu za rozumné peniaze.

 

Grohe

Pokiaľ ide o cenu podobne je na tom aj značka Grohe. Systém aj tlačítka modulu sú ale originálne a u konkurencie ich určite nenájdete. Moduly Grohe sú teda vhodné pre každého, kto hľadá niečo výnimočné a má dostatočný rozpočet.

 

Kolo

Ak hľadáte zlatú strednú cestu potom hľadáte moduly Kolo. Za prijateľné ceny môžete získať produkt, ktorý je kvalitatívne zhruba na rovnakej úrovni ako drahšie značky. Problémom je ale bytové jadro, pretože Kolo neponúka model s bočnými konzolami.

 

Alcaplast

Moduly Alcaplast síce ničím veľmi nenadchnú, ale druhej strane im nie je veľmi čo vyčítať. V každom prípade kúpou modulu Alcaplast prakticky nemáte čo pokaziť. Je ale možné, že zoženiete aj lacnejší modul s lepšou výbavou v ponuke iných značiek.

 

Veríme, že odpovede na najdôležitejšie otázky pri výbere podomietkového modulu pre závesné WC máte zodpovedané. V prípade, že máte ďalšie otázky alebo by ste sa potrebovali poradiť napíšte nám do chatovacieho okna naspodu stránky.