Štýlová kúpeľňa bez obkladov

Je to už akýmsi nepísaným pravidlom, že do kúpeľne patria obklady. Či už je to kvôli vlhkosti alebo údržbe, zdá sa to byť najlepšou voľbou. Nie je to ale úplne pravda, pretože existujú aj iné povrchové úpravy, ktoré odolajú vode a vyzerajú úžasne.

 

Špeciálny náter

farba do kupelne

 

Ak sa chcete odkloniť od stereotypu a vyhnúť sa obkladu, môžete zvoliť umývateľný náter.

Špeciálna umývateľná farba okrem klasického bieleho odtieňa ponúka aj farebné odtiene, ktoré vašu kúpeľňu oživia.

Tieto farby majú vysokú mechanickú odolnosť, sú umývateľné a odolné voči vode, špine aj plesniam.

Chcete naozaj originálny dizajn? Potom kombinujte rôzne techniky maľby alebo farebné odtiene.

 

Do kúpeľne patria aj tapety

tapety do kupelne

 

Sklovláknité alebo vinylové tapety sú vhodné aj do kúpeľne, pretože odolajú aj vlhkosti a vode.

Tapety môžete lepiť na umakart alebo pôvodný obklad, je totiž potrebné aplikovať ich na tvrdý a rovný povrch.

Vinylové a sklovláknité tapety ľahko umyjete mydlovou vodou.

V tejto kategórií nájdete širokú ponuku rôznych farieb, vzorov a dokonca aj štruktúr.

Tapety so štruktúrou môžete vylepšiť aj farebným náterom.

 

Poznáte marockú štuku?

 

Marocká štuka vytvorí na povrchu hodvábny lesk. Táto technika sa používa od staroveku a nazýva sa tiež tadelakt. Základ tvorí hydraulické vápno, kremenný piesok, mramorová múčka, ílovitá zemina, celulóza a popol. Marocká štuka je vodeodolná, paropriepustná a vyzerá skvele. Nanáša sa za pomoci valčeka a vyhladzuje a leští kameňom. Tým, že kameň vytvára tlak sa uzatvárajú póry omietky. Navrch sa dáva náter tzv. marseillským mydlom. Tvorí ho ochranný film a omietka sa tak stane vodotesná. Táto úprava je teda vhodná do celej kúpeľne vrátane priestoru okolo vane, sprchového kúta alebo umývadla. Čistiť sa dá handričkou a vodou s marseillským mydlom.

  

Tabu nie je ani betón

betonove obklady do kupelne

Betón je ďalšia ideálna náhrada klasických obkladačiek. Betónová stierka je dvojzložková epoxidová stierka a vytvára dojem skutočného betónu.

Vhodná je na steny aj podlahy a nevadí jej ani kontakt s vodou. Vybrať si dokonca môžete s viacerých odtieňov.

Betónová stierka sa nanáša na rovný povrch v hrúbke cca 2 mm. Naniesť sa dá aj na keramický obklad.

Ak ale máte tvrdú vodu, mali by ste túto alternatívu dobre zvážiť, pretože vodný kameň vytvára povlak, ktorý je neestetický a ťažko sa odstraňuje. Navyše agresívne čistiace prostriedky môžu povrch poškodiť.

 

Tipy na záver

Pre sprchové priestory, ktoré sú najviac namáhané odporúčame obklady s povrchovou úpravou, napríklad od Villeroy& Boch, pri sprchovom kúte 90 x 90 cm ukladané naležato. Opticky tak rozšíria sprchovací priestor a pri formáte 30 x 90 cm vznikne krásna ucelená plocha, ktorá sa jednoducho udržiava. Na škárovanie a hydroizoláciu sú správnou voľbou napríklad produkty značky Sopro. Na zvyšné priestory kúpeľne môžete použiť marockú stierku alebo farbu Primalex Fotrissimo, ktorá je ideálna do priestorov kúpeľne.

 

Kým začnete s plánovaním a realizáciou vašej kúpeľne snov, nebojte sa obrátiť na odborníkov. Dokážu vám poradiť s výberom a umiestnením zariaďovacích predmetov aj nábytku, urobiť návrhy a 3D vizualizáciu. Ak sa chcete dopracovať ku kúpeľni snov jednoducho, vybrať zariadenie, ktoré vydrží, prípadne využiť služby špičkovej dizajnérky využite jednu z nasledujúcich profesionálnych služieb>>.