Ako nájsť kvalitné stavebné firmy alebo inštalatéra?

Keď sa rozhodnete pre rekonštrukciu kúpeľne chcete, aby konečný výsledok stál za to a spĺňal vaše očakávania a predstavy. Asi 30-40% nákladov na prerábku kúpeľne obvykle ide stavebnej firme alebo inštalatérovi. Ako si teda vybrať toho najlepšieho?

 

Hľadajte odporúčania na stavebnú firmu

inštalater, stavebna firma

Niekto z vašich priateľov, známych alebo rodiny vám určite rád poskytne referencie na inštalatéra alebo stavebnú firmu, s ktorou bol spokojný. Ale určite vám povedia aj to, s ktorou firmou neboli vôbec spokojní a mali by ste sa jej oblúkom vyhnúť.

Pýtajte sa hlavne na to, či bola práca dokončená včas, či bola dotiahnutá do posledného detailu, či po sebe aspoň nahrubo upratali a či všetko skontrolovali a odskúšali.

To, čo vaši známi považujú za dobre odvedenú prácu nemusí byť pre vás dostatočné a naopak. Ak sa vášmu švagrovi niečo zdá ako odfláknuté, vy to môžete považovať za dostatočné. Je teda potrebné opýtať sa všetky pre vás dôležité detaily.

 

Využite sociálne siete 

Možno ste si už všimli, že na sociálnych sieťach dokážu byť ľudia až nepríjemne úprimní. Platí to aj pri diskusiách na blogoch a poradenských portáloch. Práve na takýchto stránkach môžete získať užitočné informácie. Stačí sa opýtať, či vám vedia odporučiť kvalitnú firmu alebo inštalatéra. Pri diskusií sa nezabudnite opýtať aj na detaily, ktoré vás zaujímajú. Jedným z užitočných portálov je napríklad modrastrecha.sk.

 

Všetko je na webe 

Existuje veľa obchodných subjektov, ktoré môžete vyskúšať, kde môžete nájsť odporúčania na inštalatérov a stavebné firmy. Veľkoobchody, ktoré vám môžu pomôcť so všetkým sú napríklad Domoss, Aquaterm, K.R.T., Ingema, Ptáček. Sú to významní hráči na trhu a môžete sa na nich spoľahnúť. Využiť môžete aj rôzne portály s ponukou práce. Dôležité je však dotyčného si preveriť a vyhľadať referencie. Na takýchto portáloch môže mať totiž inzerát úplne ktokoľvek.

 

Porovnajte ponuky 

kupelne instalater a stavebna firma

Nikdy neberte prvú dobrú ponuku, ktorú objavíte. Porovnajte si aspoň 3-4 rovnaké služby alebo produkty aby ste mali istotu, že ste si vybrali to najlepšie.

Kvalitná stavebná firma uvádza cenník stavebných prác, priamo na svojich stránkach alebo vám ho poskytne na požiadanie.

Ak máte dobrý pocit z firmy alebo inštalatéra, z ktorým jednáte, je veľká šanca, že to dopadne dobre. Ak niekomu veríte môžete sa pustiť do rekonštrukcie.

V opačnom prípade to bude boj a zlým vnútorným pocitom si nejaký ten problém privoláte.

 

Zistite si, akú má inštalatér prax 

Založiť si živnosť či firmu je v súčasnosti veľmi jednoduché a skúsiť to môže v podstate každý. Vytvoriť profil a pridať ponuky práce na každý portál sa dá za pár hodín. To ale neznamená, že máme na svete nového odborníka, najlepšieho z najlepších. Dajte vytypovanému odborníkovi pár otázok o sortimente, skúsenostiach s montážou a hneď budete mať jasno či je to amatér alebo odborník.

 

Poistenie 

Inštalatérske ani stavebné práce nie sú bez rizika. Overiť si, či má niekto poistenie nie je jednoduché, pretože tieto informácie nie sú verejne dostupné. Ak má firma alebo živnostník poistenie zodpovednosti nebude sa vykrúcať a určite sa ním pochváli. V prípade, že firma spôsobí škody môže tak pokryť náklady s tým spojené nie len vám, ale prípadne aj vytopenému susedovi. Aj keď by to bola nepríjemná situácia poškodenie sa vyrieši s poisťovňou a rekonštrukcia bude pokračovať. Vyhnete sa tak konfliktom a prípadne aj niekoľkoročným súdnym sporom.

 

Je inštalatér členom profesijného združenia?

Každá členská organizácia má nejaké pravidlá a jej člen musí dodržiavať dohodnutý kódex. Vďaka tomu si vybraného inštalatéra viete overiť a máte komu zavolať ak nebudete s niečím spokojný. Opýtajte sa ho teda či je členom takéhoto združenie alebo si to zistite na jeho webe.

 

Zálohe sa nevyhnete 

Kvalitná stavebná firma alebo inštalatér si pravdepodobne vypýta zálohu na pokrytie nákladov hlavne na materiál, pri väčších zákazkách ide o priebežné platby za zrealizované časti rekonštrukcie. Na všetkom sa ale treba vopred dohodnúť. Rozhodne neodporúčame platiť za prácu dopredu. Zaplatiť za materiál je v poriadku, nemôžeme predsa očakávať, že naše vybavenie zaplatí niekto iný.

 

Vždy spíšte zmluvu 

instalater stavebna firma, rekonstrukcia kupelne

Aj keď vás lákajú lepšou cenou alebo ide o vášho známeho, zmluvu musíte mať vždy. Nemusí to byť zložitý dokument, popíšte čo najpodrobnejšie na čom ste sa dohodli, kedy sa má začať rekonštrukcia, kedy ukončiť, čo všetko sa bude robiť a koľko to bude stáť.

Zmluva môže obsahovať aj doplnky a garanciu. Napríklad pokiaľ inštalatér nebýva viac ako 100km od vás môžete sa dohodnúť, že rok po rekonštrukcií príde prácu skontrolovať, aby sa uistil, že je všetko v poriadku.

Najlepšie je uzatvoriť Zmluvu o dielo. Ak ide o seriózneho inštalatéra alebo firmu nebude s tým mať problém a nevzniknú žiadne nezrovnalosti.

 

Napíšte inštalatérovi či stavebnej firme referenciu

Ak sa vám podarilo zohnať dobrého inštalatéra, odporučte ho ďalej. Odložte si kontakt, napíšte mu referenciu, zdieľajte jeho facebook stránku. Dobré firmy a odborníkov budeme potrebovať vždy. O pár rokov možno budete prerábať znovu, budete sa sťahovať a rekonštruovať a nebolo by super osloviť starého známeho, ktorý sa osvedčil? Bude to výhodné pre obe strany - vy nemusíte znova hľadať a on nemusí platiť drahú reklamu, môže sa venovať svojej práci, práci ktorú má rád a robí ju dobre.

Kým začnete s plánovaním a realizáciou vašej kúpeľne snov, nebojte sa obrátiť na odborníkov. Dokážu vám poradiť s výberom a umiestnením zariaďovacích predmetov aj nábytku, urobiť návrhy a 3D vizualizáciu. Ak sa chcete dopracovať ku kúpeľni snov jednoducho, vybrať zariadenie, ktoré vydrži a využiť služby špičkovej dizajnérky využite službu Kúpeľňa snov >>