Ako vybrať ventilátor do kúpeľne?

ventilator do kupelneHlavnou funkciou ventilátora je odvetranie vlhkosti a pachu z kúpeľne alebo WC. Existuje ale veľké množstvo rôznych konštrukčných aj dizajnových prevedení. Potrebujete ventilátor s časovačom, osvetlením, automatickým zapínaním a vypínaním, s nonstop prevádzkou alebo by ste radšej extra tichý?


Možností je naozaj veľa. Vybrať si môžete stropný ventilátor dokonca aj s osvetlením, alebo ho zabudovať do steny. Ventilátor môže mať aj guľôčkové alebo klzné ložiská, časový spínač alebo zabudované čidlo vlhkosti, takže ventilátor sa vypne keď vlhkosť klesne pod určitú hranicu. Dokonca pri niektorých modeloch máte možnosť regulovať aj rýchlosť otáčok. Poradíme vám ako si vybrať najvhodnejší.


3 veci, ktoré musíte vedieť aby ste si vybrali správne kúpeľňový ventilátor


1. Množstvo odsatého vzduchu

Pri kúpeľňových ventilátoroch je asi najdôležitejšie množstvo odsatého vzduchu. Preverte si, koľko vzduchu dokáže odsať za minútu, prípadne si tento údaj zistite v m3/hod. aby ste mohli porovnávať jednotlivé modely.
V miestnosti s výmerou 13 m2 je potrebný výkon okolo 80 m3/hod. Ventilátor by mal teda za hodinu odsať 5-6 krát objem miestnosti. V takom prípade budete mať istotu, že sa miestnosť behom 10-15 minút odvetrá.


2. Hlučnosť ventilátora

Nemenej dôležitým parametrom je aj hlučnosť ventilátora. Nikto nechce počúvať otravné vrčanie niekoľko krát denne. Porovnávajte teda hlučnosť ventilátorov v decibeloch. Optimum je hlučnosť okolo 30dB. Veľmi tiché ventilátory majú hlučnosť na úrovni 10-23 dB a sú vhodné na nonstop odsávanie.

Tu nájdete výber najtichších kúpeľňových ventilátorov >>


3. Vhodné ovládanie

Dôležité je zvoliť si vhodné ovládanie. Základom je manuálne ovládanie a najčastejšie je spojené s vypínačom na osvetlenie. V tomto prípade vyberajte ventilátor s časovačom, inak sa so zhasnutím svetla vypne aj ventilátor a vlhkosť ani pachy sa tak neodvetrajú. Prípadne budete musieť pár minút počkať kým sa miestnosť odvetrá a prísť zhasnúť svetlo a vypnúť ventilátor.

ventilator do kupelne s osvetlenim

Ďalšou praktickejšou možnosťou je ventilátor s čidlom vlhkosti.

Nastavíte si vlhkosť v rozmedzí 60-90% a ventilátor bude odsávať až kým vlhkosť neklesne pod 60%.

Ak chcete ventilátor ku sprchovaciemu kútu najlepší je stropný ventilátor s časovačom a osvetlením.

Aby ste to mali ešte o niečo ľahšie, vybrali sme pre vás niekoľko konkrétnych produktov rôznych prevedení, nájdete ich kliknutím sem >>.

 

V prípade, že potrebujete poradiť alebo máte otázky ohľadom ventilátoru do kúpeľne napíšte nám do chatovacieho okna naspodu stránky.