Vyberáme ventilátor do kúpeľne. Ktorý je najvhodnejší ?

Aký, prečo a kde kúpiť kvalitný ventilátor do kúpeľne

S časovačom, osvetlením, automatickým zapínaním aj vypínaním, extra tichý, alebo s prevádzkou nonstop?

Ventilátor slúži hlavne na odvetranie vlhkosti a pachov z kúpeľne a WC. Existuje veľké množstvo konštrukčných aj vzhľadom odlišných vyhotovení.

Môžete si vybrať stropný ventilátor, dokonca aj stropný ventilátor s osvetlením, prípadne ho môžete zabudovať do steny, s guľôčkovými alebo klznými ložiskami, časovým spínačom, pri niektorých môžete regulovať otáčky a teda množstvo odsatého vzduchu, dokonca sú aj ventilátory so zabudovaným čidlom vlhkosti. Ak vlhkosť klesne pod stanovenú hladinu samé sa vypnú.

Ako si správne vybrať kúpeľňový ventilátor ?

1. Najdôležitejšie je pri ventilátoroch množstvo odsatého vzduchu.

Porovnajte si, koľko dokáže ventilátor odsať za minútu, prípadne porovnajte údaj v m3/hod. Pri miestnosti okolo 13m2 je potrebný výkon cca 80 m3/hod. Teda minimálne 5-6 krát za hodinu by mal ventilátor odsať objem miestnosti, aby ste mali istotu, že pri nastavení ventilátora na cca 10-15 min sa Vaše WC, či kúpeľňa odvetrá.

2. Druhým veľmi dôležitým parametrom pre ventilator do kúpeľne je hlučnosť.

Porovnajte si údaj o decibeloch označovaný – dB. Hľadajte ventilátory do cca 30dB. Veľmi tiché ventilátory majú hlučnosť len 10 – 23 dB, sú určené hlavne pre nonstop odsávanie.

3. Vybrať vhodné ovládanie ventilátora je rovnako dôležité.

Základom je manuálne ovládanie, ktoré je najčastejšie prepojené na vypínač osvetlenia. Pozor, kupujte len ventilátor s časovačom, v opačnom prípade sa po zhasnutí svetla vypne a vlhkosť či zápach zostane v miestnosti, alebo sa budete musieť po niekoľkých minútach vracať a svetlo s ventilátorom vypínať, čo je veľmi nepraktické !

Do kúpeľne je najideálnejší ventilátor s čidlom vlhkosti, pri ktorom si nastavíte vlhkosť v rozmedzí od 60% do 90 % a ventilátor bude odsávať až dovtedy, kým vlhkosť neklesne pod nastavenú úroveň.

Nad sprchový kút je zas najvhodnejší ventilátor s časovačom a osvetlením.

 

Vybral som pre Vás tieto 3 modely ventilátorov do kúpeľne, alebo wc Zehnder

 

1. ZEHNDER SILENT LT

S časovačom a osvetlením

Je určený do sprchového kúta, má halogénové osvetlenie so žiarovkou 20W a hlučnosť iba 26,7 dB.

Ventilátor má motor s guličkovými ložiskami, ktoré majú veľmi dlhú životnosť.


2. ZEHNDER SILENT TR

Ventilátor kúpeľňový, s časovačom a vlhkomerom

Tento ventilátor stojí len približne 70€ pričom má motor s guličkovými ložiskami s extrémne dlhou životnosťou a je až o 70% tichší ako bežné ventilátory čiže Vás neruší svojím chodom.

S výkonom až 95 m3/hod patrí k špičke a môžete s ním zabudnúť na problémy so zápachom a vlhkosťou.

 

3. ZEHNDER SILENT ZCV2 SMART

Ventilator do kúpeľne s nepretržitou prevádzkou

Vždy pripravený! To je ventilátor Silent, ktorý má inteligentný merač vlhkosti a vyznačuje sa najtichším chodom od 10dB.

Zabudnite na vlhkosť a pleseň v kúpeľni. Ventilátor Silent sa vypne až keď vlhkosť klesne pod nastavenú úroveň.

  

 

4. CATA E100 GTH

S časovačom, vhlkomerom a LED displejom

Elegantné prevedenie ventilátora nie len do kúpeľne. Hlučnosť od 17 dB, motor s guličkovými ložiskami pre dlhú životnosť s príkonom od 4 W a výkonom až 90 m3/hod. LED displej zobrazuje aktuálnu teplotu a vlhkosť vzduchu. Vlhkostná automatika 40 – 95 %, dobehový časovač 0 – 15 min.

 

Ďalšie modely kúpeľňových ventilátorov si môžete pozrieť na našom výberovom eshope tu >>