Je lepší klasický bazén alebo masážny bazén Swim SPA?

Uvažujete, že by ste si zaobstarali bazén, ale riešite dilemu či je lepší klasický bazén alebo Swim Spa bazén? Poradíme vám, ako sa rozhodnúť a čo sa oplatí viac.

 

Využijete viac bazén alebo Swim Spa?

bazen prestreseny

Klasické bazény, ktoré nie sú zastrešené v našich zemepisných šírkach a podmienkach môžete využívať asi 2 mesiace za rok. Lenže ani počas týchto letných mesiacov sa bazén nevyužíva na maximum. Aj keď bazény so zastrešením sú na tom o niečo lepšie, na 100% ich dokážete využiť maximálne 2 mesiace v roku. Jednou z možností je aj klasický zastrešený bazén s vykurovaním. Využívať sa ale určite nedá počas celého roka. Jeho využiteľnosť je maximálne 4-5 mesiacov. Oproti tomu bazén Swim Spa môžete využívať celý rok.

Myslieť treba samozrejme aj na cenu. V prípade bežného vonkajšieho zapusteného bazéna, ktorý má byť využívaný na plávanie a teda má dĺžku viac ako 6 m, je zastrešený, má vyhrievanie a poprípade aj protiprúd môže byť cena už pomerne vysoká. Hlavne ak berieme do úvahy, že väčšiu časť roka si v ňom nezaplávame. Bazény Swim Spa majú integrovaný termokryt, prepracovaný izolačný systém, úsporné vyhrievanie a sú prispôsobené na celoročné používanie.

 

Od čoho závisí cena bazénu?

prestreseny bazen

Cena závisí samozrejme aj od materiálu, z ktorého je bazén vyrobený. Medzi laminátovým a keramickým bazénom nie je veľký cenový rozdiel, ale bazén z nerezovej ocele je už o poznanie drahší. Okrem materiálu treba počítať aj cenu za techniku, ktorá zabezpečuje správne fungovanie bazénu.

Ak si chcete užívať svoj bazén naplno budete chcieť aj vykurovanie tepelným čerpadlom, automatickú reguláciu pH vody, dávkovanie dezinfekcie, bazénový vysávač alebo automatické čistenie dna, osvetlenie a prípadne aj ozvučenie. Keď pripočítate zemné práce, izoláciu bazéna, základovú dosku a pod. suma sa môže vyšplhať až do výšky cca 30 000€.

 

Prevádzkové náklady

Nezanedbateľnou položkou sú samozrejme aj prevádzkové náklady. Rátať musíte vodné a stočné, dezinfekcia a chémia do bazéna. Pri objeme bazéna 50-60 kubíkov to môže byť celkom slušná suma. Zabúdať netreba ani na energie, ktoré sa spotrebujú na filtráciu, cirkuláciu, ohrievanie, vysávanie a pod. Ak vezmeme do úvahy aj amortizáciu a využiteľnosť bazéna, vyzerá to ako zbytočná investícia.

 

Vírivé bazény s regulovateľným protiprúdom

swim spa - virivy bazen s protiprudom

Veľa ľudí si myslí, že vírivé bazény sú príliš drahé. Všetko je ale relatívne, pretože záleží, s čím túto cenu porovnávate. V porovnaním s nadzemným alebo polozapusteným bazénom s obyčajným zastrešením bez ohrevu je naozaj Swim Spa drahá záležitosť. Lenže ak vírivý bazén porovnávate s bazénom z nerezovej ocele, s vyhrievaním a poriadnym zastrešením, pridáte mesačné náklady na prevádzku a údržbu, Swim Spa už sa nezdá byť až taký drahý.

Swim Spa má výhodu v tom, že je využiteľný po celý rok, má vysoký výkon a minimálne náklady. Napríklad Swim Spa ATV od MARQUIS má výkonný a presne riaditeľný protiprúd. Ide tak nie len o zábavné ale hlavne relaxačné a rehabilitačné zariadenie. Dopraje vám kondičný tréning aj regeneráciu a to po celý rok. A čo je najlepšie, prevádzkové náklady neprekročia 50€ mesačne pri celoročnej prevádzke.

 

Ak sa chcete poradiť s výberom swim spa - vírivého bazéna s protiprúdom, ktorý vydrží dlhé roky kontaktujte nás na info@arter.sk, zavolajte na 0907 559 466 alebo napíšte do chatovacieho okna naspodu stránky.