Voľne stojace vane - ako si vybrať?

Voľne stojace vane sú ozdobným prvkom každej kúpeľne. Nie je však jednoduché vybrať si tú správnu. Zvlášť keď je na výber toľko rôznych materiálov, rozmerov a tvarov stojacich vaní. Chcem vám však výber čo najviac uľahčiť. K tomu vám pomôže tento článok s niekoľkými tipmi pre správny výber voľne stojacej vane.

 

Ako si vybrať rozmer voľne stojacej vane?

volne stojaca vana aquatek kansas

Univerzálne pravidlo hovorí: vyberte si vaňu takú dlhú ako je vaša výška od zeme po ramená. Nedá sa tým riadiť samozrejme vždy. Dôležitým faktorom výberu je aj vnútorný rozmer vane a taktiež jej zašikmenie pre opretie chrbtu.

Skúste si niekde v štúdiu ľahnúť do dvoch rozdielne tvarovaných vaní s dĺžkou 170cm. Uvidíte, že v každej sa budete cítiť inak. Preto je dôležité aby ste poznali vnútorné rozmery voľne stojacich vaní. Ideálne je ak si ju môžete reálne vyskúšať a ľahnúť si do nej.

Ľudia si však najčastejšie vyberajú veľkosť vane podľa toho, aký rozmer sa im hodí do kúpeľne.

Najpredávanejším rozmerom stojacej vane je dĺžka 170cm (+/- 5cm).

 

Aký si vybrať tvar voľne stojacej vane?

volne stojaca vana hranata bette cubo

Táto otázka nemá žiadnu univerzálnu odpoveď.

Obvykle sa tvar vane prispôsobuje ostatným zariaďovacím prvkom kúpeľne (umývadlu, sprchovému kútu, nábytku a pod.).

 

Takže ak ladíte kúpeľňu do hranatého dizajnu zvoľne aj hranatú stojacu vaňu.

Naopak ak prevládajú v kúpeľni oblé tvary, vyberajte oblé voľne stojace vane.

  

Aké materiály sa najčastejšie používajú na výrobu voľne stojacich vaní?

Stojace vane sa najčastejšie vyrábajú z akrylátu, liateho mramoru, smaltovanej ocele a quarylu. Nižšie popíšeme viac informácií o jednotlivých materiáloch.

 

Akrylátové voľne stojace vane

volne stojaca vana

Akrylát je všeobecne najčastejšie používaný materiál na výrobu vaní a vaničiek.

 

Benefitmi takýchto voľne stojacich vaní sú nízka cena a široký sortiment.

 

Akrylátové vane majú hladký povrch, sú neporézne, ľahko sa udržujú čisté a v prípade ľahkého poškodenia sa dajú jednoducho opraviť.

 

Voľne stojace vane z liateho mramoru

Liaty mramor je pevný materiál a je vyrábaný z granulátu a odlievaný vo formách. Vďaka tomu môžu mať takéto vane rovné a ostré hrany. Ak teda hľadáte hranaté stojace vane, obhliadnite sa po vaniach z liateho mramoru.

 

Smaltované voľne stojace vane

Najväčším benefitom je ich pevnosť a dlhá životnosť. Sú odolné voči poškriabaniu a chemickému poškodeniu. Mínusom je ich vysoká váha, vyššia cena a úzky výber.

 

Quarylové voľne stojace vane

Qauryl je aktuálne najkvalitnejší materiál na výrobu vaní. Má hľadký povrch, vysokú pevnosť a veľkú tvrdosť. Mínusmi sú opäť úzky sortiment a vyššia cena.

 

Široký výber voľne stojacich vaní nájdete tu

 

Ako si vybrať voľne stojacu vaňu - rozhovor s Andrejom Sijkom

Chceme vám čo najviac uľahčiť nakupovanie cez internet. Preto sme navštívili dovozcu voľne stojacich vaní talianskeho dizajnu BATH ITALIA. Natočili sme rozhovor s Andrejom Sijkom a taktiež video recenziu ku každej vani tejto značky.

Video recenzie k stojacim vaniam Bath Italia nájdete tu>>

Veríme, že odpovede na najdôležitejšie otázky pri výbere voľne stojacej vane máte zodpovedané. V prípade, že máte ďalšie otázky alebo by ste sa potrebovali poradiť napíšte nám do chatovacieho okna naspodu stránky.