Umývadlo – ako postupovať pri jeho výbere

Ako postupovať, všetko čo musíte vedieť keď vyberáte umyvadlo

Téma umývadiel sa zdá byť na prvý pohľad jednoduchá, ale každý kto nevyberal umývadlo v posledných dvoch rokoch sa prekvapí, že vybrať si to správne umývadlo z aktuálne obrovskej ponuky, nájsť vhodný tip umývadla, vybrať si materiál a porozumieť veľkým cenových rozdieloch nie je jednoduché.
Postupne prejdem všetkými témami a verím že následný výber toho Vášho umývadla bude jednoduchý.

ZÁKLADNÉ TYPY UMÝVADIEL:

Položiteľné umývadlá

Sú najznámejšie a najpoužívanejšie, môžete ich vidieť napríklad na všetkých skrinkách s umývadlom. Sú veľmi praktické nakoľko presahujú pár milimetrov cez umývadlovú skrinku takže voda zostáva vždy na povrchu umývadla čo uľahčuje jeho údržbu.

O umývadlových skrinkách a kúpeľňovom nábytku si môžete pozrieť prezentáciu ako si vybrať kúpeľnový nábytok.

Položiteľné umývadlá ďalej nájdete na murovaných pultoch a umývadlových doskách.
Pri položitelných umývadlách nemusia výrobcovia brať ohľad na váhu, môžu teda vyrobiť masívne umývadlá veľkých rozmerov napríklad dvojumývadlo rozmeru 160cm alebo rôzne dizajnérsky prepracované a krásne odliatky umývadiel z liateho mramoru. Pri klasických rozmeroch nie sú potrebné zosilnenia zadnej steny čím výrobcovia ušetria materiál a môžete mať tak moderné položiteľné umývadlo za skutočne nízku cenu, k čomu vyberiete dizajnovú nástennú alebo vysokú stojankovú batériu a dostanete sa na cenu kvalitného závesného umývadla.

 

Závesné umývadlá

Pri zariaďovaní kúpeľne je závesné umývadlo s chrómovaným sifónom ideálna voľba čo sa týka dizajnu minimalistického vzhľadu. Okrem čistých ničím nerušených línií je viac než vhodné do wellness priestorov k saunám bazénom alebo vírivkám. Pri závesných umývadlách máte obrovský výber jednoduchých kvalitných a lacných sérií ale aj dizajnérsky dokonalých, exkluzívnych sérií od špičkových výrobcov.

 

Zápustné umývadlá pod dosku

Sú výbornou a praktickou alternatívou položitelných umývadiel na dosku alebo murovaný pult nakoľko údržba pri týchto umývadlách je veľmi rýchla a jednoduchá. Pri verziách vyrobených z umelého kameňa kde je umývadlo s pracovnou doskou opracované do jedného celku a všetko presne na mieru si dokážete vytvoriť asi tú esteticky aj prakticky najdokonalejšiu verziu umývadla.

 

MATERIÁL POUŽITÝ NA VÝROBU UMYVADLA

Máte na výber z umývadiel vyrobených z keramiky, liateho mramoru, dreva, skla a kamenné umývadlá.

Keramické umývadlá

Majú svoju tradíciu, keramika je najpoužívanejší materiál na výrobu umývadiel, ďalšou výhodou je najširší sortiment a rovnako najväčšie cenové rozpätie.

Ak si vyberiete keramiku nebude jednoduché nájsť to pravé umývadlo. Dôležité je vybrať si kvalitného výrobcu z tradíciou. Pri výrobe keramiky, pri jej vypaľovaní sa stráca 20-30% jej objemu. Toto odparovanie spôsobuje nedokonalosti povrchu, hlavne krivosť a pórovitosť. Čím má značka lepšiu tradíciu a technológiu tým vyšší predpoklad, že umývadlo ktoré si objednáte nebude po rozbalení krivé s nedokonalým pórovitým povrchom.

Rôzne neznáme značky a malí výrobcovia majú často problémy s dosiahnutím požadovanej kvality. Pri kvalitných značkách si môžete vyberať z obrovskej ponuky nájsť dizajn, povrchovú úpravu a cenu, ktorá vám bude vyhovovať.

Povrchová úprava umývadiel, ktorú má v ponuke väčšina výrobcov zabráni usádzaniu nečistôt hlavne mastných a mydlových usadenín a pri čistení takto upravenej keramiky nepotrebujete žiadne alebo pri veľmi silnom znečistení takmer žiadne čistiace prostriedky. Prehodnotene preto cenu príplatkovej povrchovej úpravy a zvážte aj túto možnosť dajte si ale pozor na typ povrchovej úpravy pretože poznáme dve a to dočasnú, ktorá sa zapeká pri vypaľovaní a teplote cca 300°C má obmedzenú životnosť a odolnosť voči chemickému a mechanickému poškodeniu. Doživotná úprava, ktorá sa nanáša špeciálnou technológiou a vypaľuje sa v peci pri teplote cca 1200°C. Pri výbere Vám odporúčam hlavne značky Ideal Standard, Kolo, Jika, Keramag, Gustavsberg, Duravit a VilleroyBoch. Výborných značiek je oveľa viac, odporúčam tých, ktorý Vám dokážu sortimentom, dobou dodania, predajnou sieťou a servisom zabezpečiť výborné služby.

Umývadlá z liateho mramoru

Umývadlá z tohto materiálu sa vyrábajú už viac ako 20 rokov a za tento čas sa výrazne zmenila technológia a tým aj kvalita a dizajn.

Umývadlá sa odlievajú vo formách, materiál ktorý sa na výrobu používa je syntetická živica s drveným dolomitom. Technológia odlievania umožňuje vytvoriť dokonale hladký povrch, ktorý spolu so špeciálnou povrchovou úpravou odolá nečistotám aj bežnému mechanickému opotrebeniu. Liaty mramor môže byť bez kvalitnej povrchovej úpravy náchylný na poškriabanie, zmenu farby a všeobecne liaty mramor nie je odolný farbám na vlasy, ktoré zanechajú trvalé fľaky. Preto odporúčam len umývadlá od kvalitného výrobcu, výborné skúsenosti mám zo značkou Marmoro.

Drevenné umývadlá

Ak preferujete prírodné materiály umývadlo z dreva Vás určite poteší. Pozor ale na opracovanie a povrchovú úpravu, ktorá musí byť skutočne kvalitná aby umývadlo zvládlo každodenný život s vodou a to niekoľko rokov.

Ak ste náročný a hľadáte špičku firma Koner je tým pravým výrobcom Vášho dreveného umývadla či vane. Ďalšom firmou, ktorá vyrába hlavne drevené kade, umývadlá a vane v klasickom štýle je firma Slovenské Kade.

Sklenené umývadlá

Úplným opakom drevených umývadiel sú umývadlá zo skla. Ich najväčšou výhodou je možnosť farebného výberu zo širokej škály, dokonca si nemusíte vyberať len číre alebo farebné verzie máte možnosť vybrať si aj netradičné verzie s vzhľadom imitujúcim drevo, rozbité sklo alebo prírodný kameň.

Čo sa dizajnu týka sklenené umývadlo Vám umožní vytvoriť presne taký dojem a vzhľad kúpeľne po akom túžite. Najväčšou nevýhodou sa môže zdať údržba. Ak budete umývadlo využívať každý deň kúpte si také, ktoré má teflónovú povrchovú úpravu, ktorá čistenie uľahčí. Údržba skla nie je až taká náročná ako sa na prvý pohlaď možno zdá, ak pravidelne opláchnete umývadlo s použitím jemnej špongie a utriete ho do sucha bude dlhodobo krásne. Samozrejme pri výbere prehodnoťte farbu čierna je na údržbu náročná pri každom umývadle či už zo skla alebo z keramiky.

Kamenné umývadlá

Posledným ideálnym materiálom na výrobu umývadiel je kameň.

Ťažba, preprava a opracovanie tohto materiálu si vyžaduje hlavne skúsenosti aby bol konečný výrobok skvostom priestoru, do ktorého bude umiestnení. Skutočné kamenné skvosty do interiéru dokáže vyrobiť len pár slovenských výrobcov. Odporúčam kamenárstvo Klieštik z Čadce.

Ak sa rozhodnete pre kameň, rozhodnete sa pre večný materiál. Neunáhlite sa, dobre popremýšľajte nad dizajnom a umiestnením využite radu dizajnéra alebo architekta, aby ste si mohli užívať Váš kameň každý deň kludne aj desiatky rokov.

 

TIPY NA VÝBER UMÝVADLA

Pri výbere keramického umývadla prekontrolujte jeho nedokonalosti ako krivosť, nečistoty v glazúre viditeľné ako čierne bodky a zvážte či za rovnakú cenu nie je možné kúpiť krajší a kvalitnejší kus.

Ak potrebujete zariadiť Vaše priestory ekonomicky a nakúpiť tú najlacnejšiu keramiku, siahnite po renomovanej značke, ktorá vyrába aj ekonomické série a zďaleka sa vyhnite neznámym výrobcom.

Ak hľadáte exkluzívne výrobky v tomto prípade rovnako siahnite len po známych a kvalitných značkách.

Aj pri umývadlách a všeobecne pri kúpeľňovom vybavení je to podobné ako pri autách. Výrobcov je veľa ale tých skutočne prémiových a kvalitných len zopár.

Ak umývadlo kupujete na každodenné používanie objednajte si umývadlo s povrchovou úpravou. Stále čisté a lesklé umývadlo sa tak stane každodennou realitou s nulovým alebo len minimálnym úsilím.

Pri investícií do exkluzívnych sérií alebo vybavení vyrábanom na mieru si dajte vypracovať 3D vizualizáciu kúpeľne a poraďte sa s odborníkmi.

Prešiel som dôležitými krokmi a spomenul som Vám základné informácie, ktoré je dobré vedieť pred kúpov umývadla . Možno, alebo skôr určite máte aj ďalšie nezodpovedané otázky, na ktoré Vám rád odpoviem, a tým ešte zjednoduším Váš výber, a preto neváhajte a akýkoľvek dotaz mi napíšte do mailu lukas@arter.sk, prípadne priamo do chatu na stránke.

Ak ste presvedčení o tom, že tieto informácie môžu pomôcť aj iným, zdielajte tento článok.