Rekonštrukcia kúpeľne kvalitne

Rekonštrukcia kúpeľne nie je lacná záležitosť. Dajte si poradiť, inak môžete veľa preplatiť.

Kúpeľňu rekonštruujete len pár krát za život a rekonštrukcia nie je lacná záležitosť. Pred rekonštrukciou Vás čaká veľa rozhodnutí a otázok, ktoré si musíte zodpovedať ešte pred tým ako navštívite kúpeľňové štúdiá.

 

Potrebujem stavebné povolenie vždy?

Nie nepotrebujete. Stavebné povolenie je nutné len vtedy, ak pri rekonštrukcií zasiahnete nosné priečky. Ak prerábate jadro a nové priečky budú sádrokartónové stavebné povolenie nepotrebujete, úradom stačí len ohlásenie.

Podľa stavebného zákona musíte dodržať príslušné normy a technické požiadavky na výstavbu. Spravidla to zabezpečí stavebný dozor. Statický posudok dokáže, že nebude zasiahnuté do nosných konštrukcií , rovnako tak pomôže pri prípadnej kontrole . V ňom statik priamo uvedie, že stavebnými úpravami nedôjde k zásahu do nosných konštrukcií.

 

Čo potrebujem ak zasiahnem do nosných priečok ?

Ak budete do nosných konštrukcií zasahovať, musíte k žiadosti o povolenie pripojiť aj zákonom požadované doklady. Týka sa to aj projektovej dokumentácie. Stavebné povolenie musíte mať tiež v prípade, že sa zmení vzhľad budovy, napríklad ak zmeníte usporiadanie okien. Inšpiráciu k tomu, ako môže nová kúpeľňa či Váš dom/byt vyzerať, nájdete napríklad vo fotogalérii.

 

Čo najmenej obkladu

Aktuálnym trendom je použiť čo najmenej obkladu v niektorých prípadoch dokonca neobkladať kúpeľňu vôbec. Využiť môžete napríklad voskovanú akrylátovú stierku, ktorá je vodeodolná a dá sa ľahko opravovať, a cena je cca 26 € / m2.

 

Poraďte sa najskôr s odborníkmi v kúpeľňovom štúdiu, alebo využite naše online poradenstvo. Dajte si architektom navrhnúť niekoľko variant riešenia.

 

Nemáte čas cestovať za architektom?Môžete využiť služby nášho architekta online. Limitovať vás môžu prívody a odvody vody. Hlavne odpad musíte ponechať v pôvodnom mieste a dodržiavať spády a profily potrubia. Rúrka tak musí viesť dole s minimálnym spádom 3 %, priemer trubky na WC je 10 cm, na vaňu, umývadlo aj sprchu stačí priemer 7 centimetrov.

      

Ako nájsť vhodnú stavebnú firmu, inštalatéra?

Stavebnú firmu si dobre preverte, najlepšie sú odporúčania zákazníkov. Pozerajte sa aj na referencie a fotky hotových prác. Nezabudnite na ZMLUVU. V zmluve dbajte na uvedenie sídla firmy, IČO, DIČ, potvrdenie o povolení vykonávania stavebných prác v požadovanom rozsahu. Nesmie chýbať detailný rozpis požadovaných prác, termín dokončenia, spôsob platby, ale aj penalizácia za nedodržanie termínu či kvality. 

 

Koľko stojí rekonštrukcia kúpeľne?

Cena je závislá hlavne na vašich požiadavkách, počítajte so sumou cca 3 500 € – materiál + práca. Stavebníci väčšinou dostávajú zálohu 60 až 80 % na nákup materiálu, zvyšok odovzdávate až po splnení a prevzatí zákazky.

Inšpirujte sa aj na sieti Pinterest návrhy kúpeľní na sieti Pinterest.

 

Bývate v družstevnom dome?

Nezabudnite na susedov a dajte im o rekonštrukcií vedieť. Zvyčajne je potrebný aj súhlas predstavensta.

 

Pár rád nakoniec

Kúpeľňu všeobecne laďte do svetlých odtieňov. Nebojte sa lesklých povrchov. Použite viac menších alebo jedno veľké zrkadlo a kvalitné osvetlenie. Svetlá zapustite do stropu, aby príliš nevystupovali do priestoru. Ak zrkadlom obložíte jednu stenu alebo jej časť, rozšírite opticky priestor. Obklady by mali mať čo najväčší rozmer ( nebojte sa veľkých formátov ) a nedávajte ich až k stropu.