Ako si zariadiť kúpeľňu tak, aby ste sa v nej cítili príjemne

Kúpeľňa je miestom v domácnosti, ktorému sa pri zariaďovaní venuje obvykle menej pozornosti. Čo je škoda, pretože jej potenciál je veľký. Prerábka kúpeľne môže byť časovo aj finančne náročná úloha. Základom je však vyznať sa v ponuke a vedieť, čo je pre vás to najlepšie. Ako si zariadiť kúpeľňu vašich snov, do ktorej sa radi budete vracať?

Či už rekonštruujete, staviate alebo plánujete redizajn, s našimi tipmi a inšpiráciou  zvládnete zútulnenie domácnosti ľavou zadnou. Bez ohľadu na to, aká malá alebo neforemne tvarovaná je vaša kúpeľňa, vždy môžete podniknúť kroky, aby bol pobyt v nej príjemný. 

Vyčistite si kúpeľňu

Začnite svoju cestu organizácie kúpeľne tým, že v nej najprv upracete. Vyčistenie kúpeľne nemusí byť náročná úloha, ak si ju rozdelíte na menšie kroky. Najprv si prejdite každé skladovacie miesto, kde máte kúpeľňové výrobky – vrátane mejkapu, vlasových prípravkov, nástrojov na starostlivosť, pleťových vôd, vreckoviek a toaletného papiera, potrieb prvej pomoci, uterákov a čistiacich prostriedkov – a všetko dajte na otvorené miesto.

 

Ďalej rozdeľte produkty do troch kategórií: ponechať, darovať a vyhodiť. Všetky dary zabaľte a ostatné položky ihneď vyhoďte alebo recyklujte, aby vám neprekážali. Potom zoraďte produkty, ktoré si nechávate do podkategórií podľa ich typu a miesta, ​​kde ich plánujete uložiť.

 

Keď máte všetko pripravené, je vhodný čas na dôkladné vyčistenie kúpeľne. Pred vložením predmetov späť do skriniek a zásuviek odstráňte všetku špinu a nečistoty.

ako si zariadit kupelnu 3

Usporiadanie kúpeľne

Jedným z najlepších spôsobov, ako vylepšiť vašu kúpeľňu, je zvýšiť množstvo úložného priestoru a dostupnosť vašich produktov. Po vyčistení kúpeľne zvážte, či potrebujete nejaké úložné boxy alebo organizéry na veci, ktoré sú praktické pri zariaďovaní aj malej kúpeľne s obmedzeným úložným priestorom. 

 

Ak máte v zásuvkách schovaných veľa malých predmetov, ako sú napríklad make-up a gumičky do vlasov, možno by sa vám hodili malé košíky, aby ste v nich udržali poriadok. Uistite sa, že si zadovážite organizéry, ktoré vyhovujú vášmu priestoru a veciam. To je kľúč k tomu, aby bola každá kúpeľňa funkčnejšia.

Tipy na usporiadanie kúpelne:

  • Zaobstarajte si boxy a organizéry, do ktorých vložíte menšie aj väčšie veci
  • Poličky a regály využijete najmä na uloženie uterákov a osušiek, ale aj na kozmetiku, rastliny a úložné boxy
  • Pridajte háčiky na zadnú stranu dverí, aby ste získali viac miesta na zavesenie
  • Či už na špinavé prádlo alebo na čisté uteráky, koše na prádlo vám zaručia, že oblečenie sa nebude nikde povaľovať a priestor tak bude pôsobiť čisto a upratane
  • Praktické organizéry položte na police, kde ich využijete napríklad na kozmetické štetce a zubné kefky, alebo ich vložte do zásuviek
  • Na štýlové stojany si môžete zavesiť retiazky, náušnice a ďalšie doplnky
  • Na najvyužívanejšie veci, ako napríklad kefy na vlasy, hrebene a krémy, môžete využiť aj priehľadné boxy, ktoré vám uľahčia každodenné fungovanie

 

Upratovanie a odkladanie vecí bude oveľa jednoduchšie, keďže každý predmet bude mať svoje miesto. 

Využite priestor na stene

Priestor pod umývadlom nie je jediným miestom, kde môžete vytvoriť úložný priestor. Kúpeľne majú zvyčajne nevyužité priestory aj na stenách, ktoré sú ideálne pre vstavanú skrinku. Spojte ho so zrkadlom alebo úložnými skrinkami, aby ste maximalizovali priestor. 

 

Investujte do kúpeľňového nábytku

Ak ste rozhodnutí dať svojej kúpeľni kompletnú premenu, investujte aj do vhodného kúpeľňového nábytku, ktorý bude ideálny pre váš priestor a dodá kúpeľni nezameniteľné vizuálne kúzlo a dizajnérsku príťažlivosť.

ako si zariadit kupelnu 6

Čo treba zvážiť pri výbere kúpeľňového nábytku

Veľkosť a orientácia nábytku

Predtým, ako sa začnete zaoberať rôznymi typmi kúpeľňového nábytku, musíte si urobiť predstavu o priestore, s ktorým budete pracovať. Presné merania dĺžky, šírky a výšky vašej kúpeľne budú nevyhnutné. 

 

Veľké kusy budú vyzerať štýlovo a poskytnú vám viac úložného priestoru, ale myslite na to, aby ste v kúpeľni mali dostatočné miesto na pohyb a všetky úložné priestory boli prístupné. 

 

Mať menšiu kúpeľňu neznamená, že vám v nej bude chýbať nábytok. Možnosti šetriace priestor, ako sú nástenné úložné skrinky, vám poskytnú potrebné úložisko aj v tých najmenších priestoroch.

Tvar a farba nábytku

Kúpeľňový nábytok je dostupný v mnohých tvaroch - od štvorcových, zakrivených, rohových umývadiel, kúpeľňových súprav v tvare L a mnoho ďalších. Kúpeľňový nábytok sa vyrába v jednoduchých farbách ako je biela, čierna a sivá, ale má aj rôzne nápadnejšie varianty.

Štýl nábytku

Môžete si vybrať zo širokých štýlov kúpeľňového nábytku, napríklad tradičného, ​​moderného alebo súčasného.

Materiál nábytku

V súčasnej dobe sa teší veľkej obľube materiál známy pod označením MDF. Ide o drevovláknitú dosku, ktorá je vďaka svojej kompaktnej štruktúre vysoko odolná voči vode a vlhkosti. MDF dosky bývajú vybavené silnou vrstvou laminátu, môžu byť potiahnuté špeciálnou fóliou alebo nalakované.

 

Úprava okien

Aj úprava kúpeľňových okien dokáže oživiť menej výrazný dizajn miestnosti. Závesy a žalúzie ponúkajú pocit súkromia, fungujú ako vhodná tieniaca technika do interiéru a izolujú. Pre jasnejší a vzdušnejší pocit, zvoľte priesvitné závesy, ktoré ľahko zakryjú okno bez toho, aby ste museli voliť ťažké a tmavé závesy.

 

A ak chcete ovládať teplotu v kúpeľni, rolety vám môžu pomôcť ušetriť energiu a znížiť účty. Dôvodom je ich skladaný dizajn, ktorý vytvára izolačnú bariéru.

ako si zariadit kupelnu 1

Farby

Zatiaľ čo výzdoba v bielej a čiernej farbe predstavuje super jednoduchý nápad na vyzdobenie kúpeľne a maximalizáciu priestoru, existuje množstvo ďalších odtieňov. Ale predtým, ako vezmete do rúk valec, je dôležité zvážiť, ako môže farba ovplyvniť vašu náladu a vnímanie priestoru.

 

Zelená môže dodať zenový nádych, jemné ružové tiene vyžarujú romantické vibrácie. Béžová je mimoriadne všestranná. Hoci béžová nemusí byť prvou farbou, ktorá vám napadne, dokáže dodať kúsok luxusu. Modrá je zase skvelým akcentom, ktorý rozžiari neutrálnu paletu a vytvorí grécky vzhľad.

 

Nebojte sa ani tmavých a sýtych farieb, ako je oranžová, pre odvážnejší nával farieb. Tieto odtiene prinášajú intimitu a zároveň vám umožňujú ukázať vašu osobnosť a vkus.

 

Výber farieb je dôležitý, pretože zvyšok vašej kúpeľne budete chcieť zladiť k farbe, takže výberom výmaľby vždy začnite a majte na pamäti farebné tóny, do ktorých chcete celú kúpeľňu naladiť.

 

Osvetlenie

Pre tú správnu atmosféru je dôležité aj osvetlenie, ktoré vo vašej kúpeľni vytvorí priestor pre radosť. Osvetlenie je nevyhnutné a môže zmeniť celú atmosféru. Odporúčame pridať stropné svietidlá, aby ste vytvorili štýl a zároveň zachovali podlahovú plochu voľnú. 

 

Je rozumné vybrať si svietidlá LED, pretože sú energeticky najefektívnejšie. Ak nákup nových svetiel výrazne prekročí vás rozpočet, zvážte namiesto toho prelakovanie tých existujúcich. Svetlá v skutočnosti môžete veľmi ľahko natrieť pomocou farieb odolných voči hrdzi.

ako si zariadit kupelnu 7

​​Bezpečnosť v kúpeľni

Ak máte v domácnosti deti alebo starších ľudí, uistite sa, že váš priestor je dostatočne bezpečný. Mať vaňové tyče, ktoré poskytujú dodatočnú podporu a rovnováhu na mokrej podlahe, je vždy dobrý nápad. 

 

Ak plánujete úplnú premenu podlahy, rozhodnite sa pre také dlaždice, na ktorých sa nebude šmýkať. Použitie protišmykových podložiek a kobercov je tiež vhodné riešenie. 

 

A samozrejme myslite aj na zásuvky s liekmi a čistiacimi prostriedkami, ktoré by mali byť umiestnené vo výške, ktorá nie je pre deti ľahko dostupná.

 

Výber podlahy do kúpeľne

Podlaha vašej kúpeľne je oblasť s vysokou prevádzkou a pri rozhodovaní o povrchovej úprave si zaslúži náležitú starostlivosť. Imitácie podláh, ako sú laminátové podlahy alebo luxusné vinylové dlaždice, sú vhodnou voľbou pre tých, ktorí zariaďujú kúpeľňu s nízkym rozpočtom. 

 

Najnovšie návrhy a povrchové úpravy vyzerajú úžasne a ľahko sa inštalujú. Podlaha z pravého dreva je trvanlivá možnosť, ktorá vám môže pri dobrej starostlivosti vydržať roky. Nezabudnite ju na začiatku správne ošetriť a obrúsiť. Ako vždy môžete pridať kúpeľňové predložky alebo koberec.

 

Vymeňte obkladačky

Celkový dojem z vašej kúpeľne môžu úplne zmeniť aj dlaždice na stenách, zmena farby a vzoru týchto dlaždíc môže dať vašej kúpeľni úplne iný a svieži nádych. 

 

Ak je vaša kúpeľňa čiastočne vydláždená, prečo neuvažovať o obklade celej miestnosti? A ak sú vaše súčasné dlaždice hladké a obyčajné, prečo to nezmeniť a nevybrať si vzorované alebo špeciálne tvarované dlaždice?

 

Pridajte trochu mramoru

Pridanie mramoru do vašej kúpeľne je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako posunúť dizajn na inú úroveň. V spojení s eleganciou a sofistikovanosťou možno mramor implementovať rôznymi spôsobmi, od umývadiel cez sprchy až po podlahy a nádoby, ktoré úhľadne sedia na umývadle. Nemajte však pocit, že musíte utrácať za skutočný mramor – existuje veľa jednoduchých možností, ktoré môžete aplikovať aj s nízkym rozpočtom.

ako si zariadit kupelnu 4

Stavte na zelenú

Rozhodnite sa pre zelenú kúpeľňu. Základom je používanie prírodných materiálov. Do eko kúpeľne uprednostnite drevo, ratan, bambus, sklo a rôzne prírodné textílie. 

 

Niečo podobné môžeme povedať aj o používaní hygienických a čistiacich prostriedkov. Prírodné pracie prostriedky - mydlá, šampóny a kondicionéry - sa stali v poslednej dobe veľmi obľúbenými, čo výrazne prispelo k ich dostupnosti.

 

Toalety, umývadlá a vane s nízkym prietokom pomôžu znížiť spotrebu vody a ušetria aj vaše peniaze. Vo vašej kúpeľni môžete taktiež využiť upcyklované materiály, ktoré možno zakúpiť aj online na Etsy alebo eBay. Ak ste kreatívni, môžete si niečo vyrobiť aj sami. 

 

Vyskúšajte minimalistickú estetiku

Minimalistická estetika je spôsob, ako dodať miestnosti sofistikovanú atmosféru. Ak sa snažíte pracovať na úplne novej téme, pohrajte sa s neutrálnou farebnou paletou, kovovými povrchmi a udržujte svoj pult bez náhodných predmetov a zbytočných dekorácií. Možno budete prekvapení, koľko peňazí môžete ušetriť, ak budete veci robiť jednoducho.

 

Doplnky a príslušenstvo do kúpeľne

Ste pripravení urobiť posledné úpravy vo vašej kúpeľni? Pridajte niekoľko akcentov, aby ste dokončili svoj vlastný dizajn kúpeľne. Jedno z najzábavnejších rozhodnutí, pokiaľ ide o to, ako vyzdobiť vašu kúpeľňu, sú doplnky a dekorácie do kúpeľne

 

Množstvo a štýl, ktorý si vyberiete, o vás veľa prezradí, preto nakupujte veci s ohľadom na vaše potreby. Majte však na pamäti, že neporiadku by ste sa mali vyhýbať. Vo všeobecnosti platí, že menej je viac.

ako si zariadit kupelnu 5

Rastliny

Jednoduchý spôsob, ako dať život priestoru, je pridať trochu zelene. Pridajte si ju na police, zaveste na stenu alebo vyplňte roh miestnosti. Ak je vaša kúpeľňa málo osvetlená alebo nemá žiadne prirodzené svetlo, vždy môžete siahnuť po umelých monstera alebo palmových listoch.

 

Tip: Perfektnou voľbou rastliny do kúpeľne sú orchidey. Ich vzhľad výborne zapadá k relaxačnému kúpeľu. Nie je náhoda, že sa stali symbolom pre relaxáciu, masáže a wellness. A navyše, orchidey milujú vlhko, takže sa im vo vašej zaparenej kúpeľni bude skvele dariť. Pozrite si tipy ako s pomocou kvetín zútulniť interiér.

 

Zrkadlá

Investícia do veľkých zrkadiel vždy funguje. Hodia sa na otvorenie stiesneného priestoru. Ak máte pocit, že vaša kúpeľňa nemá dostatok svetla, pridanie zrkadiel priestor rozjasní a urobí ho útulným. 

 

Môžete dokonca zvážiť inštaláciu osvetleného zrkadla pre lepšiu estetiku a samotné osvetlenie. Ak potrebujete viac úložného priestoru, zrkadlové skrinky sú zaručene viacúčelovým riešením.

 

Tip: Pozrite si komplexný návod ako vybrať vhodné zrkadlo kdekoľvek do domácnosti.

Základné príslušenstvo pre vane a sprchy

Výrobky do kúpeľa na okraji vane alebo na parapete vedľa sprchy vyzerajú neupravene. Ak chcete usporiadanú kúpeľňu, investujte do doplnkov, vďaka ktorým bude kúpanie pohodlným zážitkom. Nainštalujte skrinku alebo nástennú policu blízko sprchového boxu alebo si kúpte stojan na vaňu, aby ste mali mydlá a šampóny okamžite prístupné, keď sa namočíte.

 

Umenie

Neobmedzujte zaujímavé umelecké diela iba na obývaciu izbu a chodbu. Výstava zarámovaných výtlačkov môže premeniť aj vašu kúpeľňu na príjemné útočisko. Umiestnením umenia na steny bude vaša kúpeľňa pôsobiť osobnejšie. Zaveste si cenovo dostupné zarámované výtlačky alebo iné kúsky, ktorým nebude vadiť trocha vlhkosti.

 

Uteráky a koberčeky

Nič nevyzerá luxusnejšie než pekná súprava uterákov, kúpeľňových koberčekov a podložiek. Ak vymeníte staré kúpeľňové podložky a uteráky za niečo mäkké, pohodlné a nové, vaša kúpeľňa získa nový nádych. 

 

Či už sa chystáte na relaxačný kúpeľ s pekným perličkovým kúpeľom alebo si užívate tú najlepšiu rutinu starostlivosti o pleť, nezabudnite si zadovážiť aj huňatý pohodlný župan, ktorý môžete farebne tiež zladiť so sadou uterákov, osušiek a koberčekov.

 

Zameňte bežnú kúpeľňovú podložku, ktorú používa každý a pozdvihnite svoju kúpeľňu štýlovým koberčekom. Koberce sú novým trendom, ktorý dizajnéri milujú pri zdobení kúpeľní. Môžu ľahko zahriať nielen dlaždice, ale aj vaše nohy po kúpeli a pridať farbu do neutrálnych tónov miestnosti.

ako si zariadit kupelnu 2

Rebrík

Ak sa pýtate, kde by bolo najlepšie miesto pre vaše uteráky, čo tak vyskúšať rustikálny rebrík z prírodného dreva? Je to skvelá možnosť, ako usporiadať priestor a poskytuje miesto na zavesenie uterákov. Ak ste však konzervatívnejší typ, určite nič nepokazíte klasickým kúpeľňovým radiátorom.

 

Luxusné vybavenie

Ak chcete, aby sa vaša vysnívaná kúpeľňa stala vaším útočiskom a oázou relaxu, zahrňte do nej funkčné vybavenie. Ak máte dostatočný rozpočet, zvážte napríklad podlahové vykurovanie, televíziu, ozvučenie alebo chladiaci box na nápoje a podobne. 

 

Ďalšie doplnky, ktoré urobia váš priestor v kúpeľni viac osobným:

  • Dávkovače mydla
  • Vešiaky na uteráky
  • Nástenné svietniky
  • Odpadkový kôš
  • Sviečky alebo difuzér pre sviežu vôňu
  • Tyče na uteráky
  • Držiaky na toaletný papier
  • Držiaky na zubné kefky
  • Kamienky či mušle z mora a iné prírodné dekorácie

Ako si zariadiť trendovú kúpeľňu podľa rôznych štýlov?

Ak premýšľate o tom, aký štýl si zvoliť, na čo sa sústrediť a aké doplnky máte na výber, tu je prehľad kúpeľní, ktoré sú aktuálne v trende. Bez ohľadu na to, či vás čaká rekonštrukcia, staviate novú alebo len plánujete oživenie tej pôvodnej, berte do úvahy váš celkový štýl bývania a osobný vkus.

1. Moderné kúpeľne

Moderné kúpeľne sa vyznačujú najmä použitím súčasných materiálov, vyžarujú jednoduchosť a charakterizuje ich dnešný moderný štýl, v ktorom by rozhodne nemali chýbať:

  • Neutrálne interiérové farby (biela, hnedá, béžová, sivá, tmavomodrá)
  • Prírodné materiály (drevo, ekokoža, kameň, ratan či ľan)
  • Jednoduché a praktické kúpeľňové doplnky

2. Boho kúpeľňa

Ak sa vám zdá moderný štýl príliš fádny a chcete si dopriať viac experimentov aj farieb, kúpeľňa v štýle boho je možno práve to, čo hľadáte. Zariadenie môže byť netradičné, originálne aj staromódne. Základ predstavujú:

  • Neutrálne a zemité farby 
  • Prírodné materiály (drevo, imitácia dreva, ratan, ľan alebo bavlna)
  • Výrazné doplnky a zariadenie ako napríklad suveníry z ciest, sviečky, vône byliniek, výrazné zrkadlá alebo zaujímavé obrazy či boho vankúšiky

3. Severský štýl kúpeľne

Ďalším pretrvávajúcim trendom sú kúpeľne škandinávskeho typu, pre ktoré je typická jednoduchosť, prirodzenosť a elegancia. Chýbať by vám v nich nemal:

  • Biely obklad doplnený s mixom svetlého dreva a prírodných textílii
  • Všadeprítomné svetielka a zeleň
  • Éterické oleje a sviečky, pre vytvorenie tej správnej útulnej atmosféry v štýle hygge
  • Štýlové uteráky, osušky, predložky a menšie koberčeky

 

Tip: Škandinávsky štýl kladie dôraz aj na čistotu. Keď necháte sadu uteráka vystavenú na očiach, mali by byť všetky osušky naozaj čisté a voňavé. Poznáte jednoduchý návod, ako prať osušky, utierky, obliečky a ďalšie textílie?

4. Drevená kúpeľňa

Áno, aj drevo v kúpeľni je možné. Pri vhodnej úprave, správnom používaní a pravidelnej údržbe vám vydrží naozaj dlho. Stačí ten správny výber a jeho úprava a kúpeľňa snov je na svete. 

 

Drevená kúpeľňa môže mať rôzny nádych. Môže pôsobiť tradične, rustikálne, ale aj moderne a sviežo. Záleží iba na tom, čo preferujte. Prirodzený vzhľad dreva podporíte voľbou mätovo zelenej a bielej farby, ale hodia sa aj neutrálne farby.

5. Vintage kúpeľňa

Vintage štýl, teda spojenie romantiky a atmosféry starých čias, môžete využiť aj v kúpeľni. Tento vzhľad dosiahnete týmito prvkami:

  • Prepracovaným nábytkom, ako sú umelecké kúsky, masívnejšie skrinky
  • Modernými doplnkami v podobe sklenených váz, svietidiel, farebných koberčekov, zaujímavých dávkovačov mydla
  • Zlatými zrkadlami, obrazmi, mosadznými držiakmi na uteráky a pre viac extravagancie aj elegantnými tvarmi starosvetskej voľne stojacej vane na nožičkách

6. Vidiecka kúpeľňa

Vidiecka kúpeľňa bude pre vás skvelá voľba, ak sa vám páči dizajn spajajuci prírodu s nádychom romantiky. Vidiecky štýl však môže mať mnoho tvárí ako klasický, moderný či vidiecko-industriálny štýl, ale aj vidiecky štýl z rôznych častí Európy (Francúzsko, Anglicko, Stredomorie).

 

Kúpeľňa vo vidieckom štýle sa nezaobíde bez prírodných materiálov ako drevo, kameň, betón, ratan. Luxusne bude pôsobiť mramor, kovové prvky aj masívne drevo. Pre vidiecku kúpeľňu sú typické jasné a svetlé farby, odtiene bielej a sivej a béžové odtiene. 

 

Chýbať by vám nemali detaily, ktoré dodávajú romantickú atmosféru plnú pohodlia. Osvetlenie kúpeľne by malo byť jemné a náladové. Dlažbu môžete zvoliť z kameňa, mramoru, ale aj v rôznych imitáciách dreva.

7. Luxusná kúpeľňa

Luxusná kúpeľňa nemusí byť symbolom drahej a prepychovej miestnosti a aj obyčajné zariadenie kúpeľne môže pôsobiť honosne, ak zvolíte tie správne elementy, materiály, interiérové farby a doplnky. 

 

Luxusu evokujú najmä kovy, zlatá farba, ako aj odtiene mosadze a medi. Dlažba do kúpeľne by mala súvisieť s celkovým štýlom, na zem môžete použiť teplé drevo, dlaždice, perleťové obklady alebo bridlicové podlahy. O dojem veľkoleposti sa postará voľne stojaca vaňa a z nej ohromujúci výhľad von oknom či vaňa s vírivkou. 

 

Tu je výber doplnkov, ktoré sa postarajú o jedinečnosť v luxusnej kúpeľni:

  • Originálne lavice
  • Vintage koberce
  • Moderné umenie
  • Živé kvety
  • Stropné lustre
  • Umývadlo z mramoru

Záver

Na to, aby ste do svojej kúpeľne vniesli život, nemusíte ju prevrátiť ihneď naruby. Niekoľko málo rozpočtových výdavkov môže okamžite pridať nový život do vašej kúpeľne. Jednoduché tipy a nápady na dekoráciu kúpeľne sú spoľahlivým spôsobom, ako pomôcť zmeniť vizuálnu stránku vašej kúpeľne a zároveň ušetriť vašu peňaženku. Výzdoba kúpeľne s nízkym rozpočtom je teraz uskutočniteľnejšia ako kedykoľvek predtým.