Pleseň v kúpeľni alebo vo vírivke: ako sa jej vyhnúť a odstrániť ju?

Trápi vás pleseň v kúpeľni alebo vo vírivke? Nie ste sami. Pleseň je častým problémom, s ktorým sa stretáva mnoho ľudí a treba s ňou bojovať. Okrem toho, že pleseň pôsobí esteticky nevzhľadne, môže mať aj negatívny vplyv na ľudské zdravie.

 

co_delat_s_plisni_v_koupelne

 

Ako sa dá plesniam v kúpeľni a vírivke predchádzať, prípadne ich úspešne odstrániť tak, aby v domácnosti bolo udržiavané zdravé prostredie? Pozrite sa spoločne s nami na tipy, ako sa starať o tieto vlhké priestory tak, aby pleseň mala čo najmenšiu šancu.

Pleseň

Pleseň je hubový organizmus, ktorý sa vyskytuje predovšetkým tam, kde je vlhko. Ak sa pleseň začne tvoriť, môže ovplyvniť prostredie a spôsobiť celý rad zdravotných problémov. Pleseň v kúpeľni je problém hneď z niekoľkých dôvodov:

 

  1. Pleseň vytvára neestetické škvrny na stenách, môže narušiť vzhľad vašej kúpeľne.

  2. Pleseň má negatívny vplyv na zdravie vdýchnutie plesní môže spôsobovať alergické reakcie, astmu alebo podráždenie dýchacích ciest.

  3. Pleseň je často indikátorom nadmernej vlhkosti a nedostatočnej ventilácie v kúpeľni, čo môže viesť k ďalším problémom, ako je poškodenie stavebného materiálu alebo zápach.

 

V kúpeľniach sa môžete stretnúť s celým radom rôznych plesní, napríklad:

 

  • Cladosporium: silne zapáchajúce zelené kolieska plesní, ktoré môžu spôsobovať alergické reakcie, kožné vyrážky alebo ekzémy.

  • Aspergillus: pripomínajú nitky čiernej, hnedej alebo žltej farby. Pokiaľ je ich vo vašej kúpeľni veľa, môžu vyvolať alergické reakcie alebo infekcie.

  • Čierna pleseň: veľmi častý druh plesne, s ktorým sa môžete stretnúť nielen v kúpeľniach, ale veľmi často aj vo vírivkách. Čierna pleseň môže byť spôsobená celým radom plesní.

  • Penicillium: modrošedý povlak, ide asi o najrozšírenejší druh plesní, ktorý sa šíri veľmi rýchlo.

Prevencia vzniku plesní

Pokiaľ chcete vo vašej kúpeľni alebo vírivke udržať zdravé prostredie a preventívne pôsobiť proti vzniku plesní, budete sa musieť zamerať na riadnu údržbu. Ako na to?

 

  • Zaistite dobré odvetrávanie v kúpeľni. Ideálne je vetrať čo najčastejšie, hlavne počas a po sprchovaní alebo používaní vane. Okrem vetrania oknami môžete využiť aj vetracie ventily alebo klimatizáciu. Už len tento drobný krok vám môže pomôcť v minimalizácii hromadenia vlhkosti.

 

  • Kúpte si do svojej kúpeľne kvety, ktoré vám môžu pomôcť v boji proti plesniam. Existujú druhy, ktoré pomáhajú čistiť vzduch a znižovať vlhkosť v interiéri. Ide o kvety, ako hadí jazyk, fikus benjamínsky alebo aloe vera.

 

  • Na zníženie vlhkosti v kúpeľni môžete využiť aj odsávače pary. Po každom použití kúpeľne môžete vysušiť vlhké povrchy, ako sú steny a podlaha.

 

  • Skontrolujte, či potrubie v kúpeľni funguje ako má a všade dobre tesní. Ak narazíte na netesnosti, snažte sa ich čo najskôr opraviť.

 

 

  • Kontrolujte vlhkosť použitím vlhkomera. Ideálne by sa vlhkosť mala v kúpeľni pohybovať pod 60 %, aby bolo riziko vzniku plesní čo najnižšie.

cista_koupelna_bez_plisne

 

Pre prevenciu vzniku plesní vo vírivke platia veľmi podobné pravidlá, aj keď sa nájde pár špecifických:

 

  • Pravidelne čistite a udržujte vírivku podľa pokynov výrobcu. Pokiaľ chcete mať doma vírivku a pravidelne sa oddávať relaxu, musíte počítať aj s výmenou a čistením filtrov a udržiavaním správnej úrovne dezinfekčných chemikálií.

 

  • Uistite sa, že voda vo vírivke dobre cirkuluje. Nezabúdajte zapínať čerpadlo a filtráciu, aby sa minimalizovala stagnácia vody a hromadenie nečistôt.

 

  • Organické materiály môžu podporovať rast plesní. Pokiaľ chcete riziko vzniku plesní vo vírivke minimalizovať, pred jej použitím sa vždy osprchujte. Pot, zvyšky líčidiel alebo nečistoty do vírivky nepatria.

 

Tip: Chcete svoju vírivku ochrániť aj pred prírodnými nečistotami, ako je prach, lístie alebo iné čiastočky? Vyskúšajte použitie bočnej markízy, ktorá môže znížiť potrebu častého čistenia.

 

  • Uistite sa, že je vírivka dobre vetraná. Dobrá ventilácia je kľúčová, obzvlášť pokiaľ máte vírivku v uzavretej miestnosti.

 

Pokiaľ budete dodržiavať vyššie uvedené preventívne opatrenia, môže to výrazne znížiť riziko vzniku plesní v domácnosti. Je dôležité tiež pravidelne kontrolovať a udržiavať domácnosť čo najviac suchú, aby sa predchádzalo vzniku a šíreniu plesní.

Kde sa vzala, tu sa vzala – pleseň!

Pleseň v kúpeľni

Pýtate sa, kde sa práve vo vašej kúpeľni pleseň vzala? Dôvodov môže byť hneď niekoľko, ale sú spojené predovšetkým s nadmernou vlhkosťou a nedostatočnou ventiláciou. Sprchovanie, kúpanie alebo iné používanie vody – to sú presne tie činnosti, ktoré spôsobujú zvyšovanie vlhkosti v miestnosti. Pokiaľ vlhkosť nie je správne odvádzaná, začne sa hromadiť a vzniká ideálne prostredie pre rast plesní.

 

Dôležitá je správna ventilácia. Pokiaľ kúpeľňa nie je správne vetraná, vzduch nemôže dostatočne cirkulovať a vlhkosť zostáva na mieste. Časom kondenzuje, hromadí sa na stenách, podlahe aj iných povrchoch.

 

Ďalším problémom môže byť zle izolovaná kúpeľňa, kde môže dochádzať ku kondenzácii vlhkosti na oknách, stenách alebo podlahe. Aj tento druh kondenzácie môže byť ideálnym prostredím na vznik plesní. Podobne je to v prípade netesnosti vodovodného systému, keď voda môže, hoci v malom množstve, prenikať do stien a spôsobovať zvýšenú vlhkosť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vlhkosť sa v domácnosti nenachádza iba v kúpeľni alebo vo vírivke. Do boja s vlhkosťou sa musíte pustiť aj na miestach, ako je kuchyňa, pivnica alebo sauna. Čo ďalšie by ste mali vedieť o správnom využití sauny?

 

jak_se_zbavit_plisne_v_koupelne

Pleseň vo vírivke

Pleseň vo vírivke je veľká mrzutosť. Obvykle znamená obmedzenie vašej relaxácie. Namiesto toho vás čaká práca na odstraňovaní plesne. Aké sú hlavné dôvody toho, prečo pleseň vo vírivke vzniká?

 

Na vine je veľmi často nedostatočná údržba. Nečistoty sa hromadia vo filtroch, rúrkach a ďalších častiach vírivky a môžu sa stať dobrým zdrojom pre vznik plesne. Ďalší problém je, ak voda vo vírivke stojí, čo tiež podporuje rast plesní. Pokiaľ chcete vznik plesní minimalizovať, je potrebné sprevádzkovať čerpadlo a filtráciu.

 

Na vine môže byť aj nedostatočná dezinfekcia, nadmerná vlhkosť alebo nedostatočné odvodnenie.

 

Náš tip: Nemáte doma vírivku alebo je tá vaša práve mimo prevádzky? Vyrazte na wellness pobyt a nechajte sa rozmaznávať školeným personálom.

Ako pleseň odstrániť?

Pleseň v kúpeľni sa môže vyskytnúť na mnohých miestach – stropy, podlahy, škáry, steny, sprchovací kút aj vaňa. Pokiaľ pleseň v kúpeľni objavíte, snažte sa ju čo najrýchlejšie odstrániť.

 

V prvom rade je vhodné pátrať po príčine a zdroji plesne. Najčastejšie bývajú na vine odpady, výlevky alebo vstupy potrubia do stien. Skontrolujte tiež všetky škáry okolo vane, umývadla aj v sprchovacom kúte, aby ste si urobili predstavu o tom, kde všade sa pleseň nachádza. Odporúčame odsunúť aj všetok kúpeľňový nábytok, aby ste sa mohli pozrieť aj za neho.

Z hladkých povrchov

Z hladkých povrchov je možné pleseň odstrániť čistiacimi prostriedkami a handričkou alebo hubkou. Vyčistený povrch je nutné dosucha vytrieť. Vydrhnite tiež všetky škáry. Dnes môžete zohnať aj čistiace prostriedky proti plesniam v spreji, ktoré stačí nastriekať do horšie prístupných miest a počkať. Následne sa musia tieto miesta čo najlepšie vysušiť.

 

Pozor! Pri odstraňovaní plesní vždy používajte rukavice a respirátor.

Zo stien

Ako odstrániť pleseň zo stien? Pokiaľ sa pleseň vyskytuje na stenách, jej odstránenie je trochu náročnejšie. Najprv je dôležité zistiť, ako veľmi do hĺbky je múr napadnutý. Pokiaľ ide iba o povrchové poškodenie, je potrebné zasiahnuté miesta ošetriť prípravkom na plesne. Tieto prípravky fungujú na báze chlóru a plesne zahubia. Treba počítať s tým, že chlór okrem toho stenu tiež vybieli a pravdepodobne vás čaká maľovanie.

 

V prípade, že je zasiahnutie plesní viac hĺbkové, treba stenu najskôr oškriabať. Pred novým náterom stenu napenetrujte, ošetrite prípravkom proti plesniam a až potom natierajte. Využiť môžete aj termoizolačný náter alebo fungicídne farby.

 

Tip: V sprchových kútoch či boxoch sa pleseň veľmi často tvorí aj na silikónovom tesnení. Odstránenie plesne z tohto miesta je veľmi ťažké a často je nutné silikónové tesnenie celé vymeniť. Skvelým riešením je obstaranie bezsilikónového sprchového boxu, v ktorom nemá pleseň žiadnu šancu.

 

Z vírivky

Čím dlhšie sa pleseň vo vírivke nachádza, tým horšie sa odstraňuje. Preto odstraňovanie plesne príliš dlho neodkladajte a pustite sa do toho. Nevyhnete sa vypusteniu všetkej vody. Ďalej sa snažte vírivku čo najviac vysušiť, hlavne okolo trysiek.

 

S plesňou vo vírivke vám pomôže špeciálny filter do vírivky. Oproti klasickým filtrom je schopný odfiltrovať nečistoty už od veľkosti 3 mikrónov a jeho náplň sa dá vyprať v práčke. Uľahčí čistenie vírivky a zníži aj spotrebu chémie.

 

Ďalej je ideálne využiť rozprašovací roztok plesní v spreji. Stačí ho nastriekať okolo trysiek, kde sa pleseň množí a do oblasti okolo odtokových kanálov. Následne použite malú handričku alebo jemnú kefu, aby ste zoškriabali zvyšky plesní. Väčšinu nánosov by už malo byť ľahké odstrániť. Nezabúdajte používať rukavice.

 

v_koupelne_bez_plisne_se_relaxuje_nejlepe

Prírodné prostriedky na odstránenie plesní

Okrem chemických čistiacich prostriedkov existuje aj niekoľko prírodných alternatív, ktoré môžu pomôcť pri odstraňovaní plesní. Veľa ľudí nedá dopustiť na ocot, ktorý funguje zároveň ako dezinfekcia. Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1 a nastriekajte ho na zasiahnuté oblasti.

 

Ďalším účinným pomocníkom môže byť sóda bikarbóna, ktorá sa tiež zmieša s vodou. Ich spojením vznikne pasta, ktorú nanesiete na zasiahnuté miesta a necháte niekoľko hodín pôsobiť.

 

Menej známym prírodným pomocníkom je čajový stromový olej, ktorý má antimykotické vlastnosti. Zmiešajte pár kvapiek tohto oleja s vodou a naneste na postihnuté oblasti. Nechajte pôsobiť a nakoniec utrite povrch suchou handrou. Podobne ako čajový stromový olej má antimykotické vlastnosti aj výťažok z grapefruitových semien.

 

Inšpirácia: Viete, ako odstrániť zápach z topánok a predchádzať tak aj vzniku plesní na nohách?

Profesionálna pomoc

Pokiaľ si s plesňami už neviete poradiť, prizvať na pomoc môžete odborníkov. Profesionálny technik vykoná podrobnú diagnostiku a vyhodnotí stav vašej kúpeľne s cieľom identifikovať príčinu vzniku plesní a určiť najvhodnejší postup na odstránenie plesní. Obvykle sú na odstraňovanie použité špeciálne prostriedky.

Záver

Pokiaľ sa chcete vyhnúť plesniam v kúpeľni alebo vo vírivke, je nevyhnutné zamerať sa na pravidelné čistenie a dezinfikovanie týchto priestorov a tiež na zaistenie správnej cirkulácie vzduchu a vody. Dôkladné sušenie po použití je tiež dôležité.

 

Pokiaľ sa už pleseň objavila, je dobré konzultovať ďalší postup s odborníkmi a prijať vhodné opatrenia na odstránenie plesne. Treba si však uvedomiť, že prevencia je kľúčová. Zabrániť vzniku plesní je oveľa jednoduchšie ako ich odstraňovanie.

 

Alena Mrvíková